Danemarca, devansata de Franta, devenind ţara cu cele mai mari taxe.Veniturile din taxe în statele dezvoltate au atins un nivel record în 2017

Franţa a devansat Danemarca și a devenit ţara cu cele mai mari taxe în 2017, în condiţiile în care veniturile din taxe ale guvernelor din ţările dezvoltate au atins un nivel record, arată datele publicate miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

DANEMARCA

Este vorba de cel mai ridicat nivel înregistrat din anul 1965, când organizaţia cu sediul la Paris a început să publice date statistice cu privire la acest indicator.În Franţa, veniturile din taxe au crescut în 2017 până la 46,2% din PIB, depăşind Danemarca unde veniturile din taxe au scăzut până la 46% din PIB. La polul opus, Mexicul avea cea mai mică povară fiscală din OECD, veniturile din taxe reprezentând 16,2% din PIB.

Presiunea fiscală mare din Franţa este un motiv de nemulţumire în rândul opiniei publice. Ciocniri violente între scutieri şi protestatarii din mişcarea denumită „Vestele galbene” au avut loc începând din 17 noiembrie pe străzile Parisului, protestatarii fiind nemulţumiţi de taxele mari la combustibili.

Denmark

OECD subliniază că veniturile din taxe au crescut anul trecut în 19 state membre şi au scăzut în 16 state. Cel mai mult au crescut veniturile din taxe în Israel, 1,4 puncte procentuale până la 32,7% din PIB, şi SUA, 1,3 puncte procentuale până la 27,1% din PIB.

Danemarca

Comparativ cu situaţia din 2009, înaintea crizei financiare mondiale, ponderea taxelor în PIB este mai mare în 21 de state membre ale OECD şi doar în opt ţări ponderea taxelor în PIB a scăzut comparativ cu 2009.Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Denmark

Insa singura, tara din UE în care statul își acoperă cheltuielile din taxele cetățenilor. Cea mai mare economie europeană nu se va îndatora, pentru al cincilea an consecutiv

Datoria guvernamentală a Germaniei a scăzut cu 2,1% în 2017, comparativ cu 2016, înregistrându-se al treilea an consecutiv de declin, transmite DPA, preluată de Agerpres.Datoria totală la toate nivelurile guvernului s-a situat anul trecut la 1.967 miliarde de euro, sau 23,797 euro per capita, a anunţat Oficiul federal de statistică (Destatis).