DANEMARCA, Læso : Un sat unic in lume exista in Danemarca. Casele de aici aduc, celor din Delta (Galerie foto)

Satul Læso e unic in lume. Aici, casele sunt acoperite cu un strat gros de alge marine, avand un aspect cu totul special. Par desprinse din povesti cu hobbiti si parca ascund legende pe care nu le vom cunoaste niciodata.

Si intr-adevar ascund o poveste. Aceste acoperisuri groase de un metru, unele vechi de 300 de ani, dateaza dintr-o perioada in care Læso avea o industrie de sare infloritoare, arata Natural Homes. Insula era, practic, inmuiata in sare.

Læso/ Danemarca

Apa subterana avea o concentratie a sarii de peste 15%, iar in timpul verilor calde si uscate se transforma intr-o intindere nesfarsita de sare.

Cu atata bogatie naturala la dispozitie, localnicii au construit cuptoare, pentru a rafina sarea. Insa aveau nevoie si de combustibil. Au taiat copacii de pe insula, unul cate unul, pana cand nu a mai ramas niciunul in picioare.

Fara combustibil, industria de pe insula a murit subit, iar casele au fost maturate de furtunile de nisip. Aerul era atat de impregnat de sare incat nicio planta nu mai crestea.

Insa oamenii erau obligati sa traiasca in continuare in acest mediu ostil. Au inceput sa foloseasca ceea ce natura le daruia din plin: algele. In fapt, o iarba de mare, aceasta ajungea singura la mal, asa ca localnicii o puteau culege fara efort.

Læso/ Danemarca

Lasau frunzele lungi de pana la doi metri, ca niste panglici, sa se usuce in soare, dupa care isi construiau din ele acoperisuri. Legaturile de alge erau treaba femeilor de pe insula.

Nu erau insa usor de realizat. Pentru un metru patrat de acoperis erau necesare circa 300 de kilograme de alge.

Pentru ca aceste alge sunt impregnate cu sare, astfel de acoperisuri sunt extrem de durabile, rezistand fara probleme sute de ani.

Din pacate, insula a mai fost lovita de o nenorocire. In anii 1930, o boala a facut ca algele sa moara si practica acoperirii caselor cu alge a disparut incet-incet.

Læso/ Danemarca

In prezent, din cateva sute de case cu acoperisuri din alge, cat existau la inceputul secolului XX, mai sunt mai putin de 20, dupa cum se arata pe site-ul oficial al satului.

Dar si acestea sunt in pericol, pentru ca, intre timp, insula a fost napadita de vegetatie, care creste fara probleme inclusiv in acoperisuri, deteriorandu-le intr-un final.