DANEMARCA pe locul 1, în clasamentul celor mai fericite popoare. Dar de ce? Ce are Danemarca şi noi nu avem?

Danezii se află încă o dată pe primul loc în clasamentul celor mai fericite popoare. Dar de ce? Ce are Danemarca şi noi nu avem?

Unul dintre aspectele foarte importante pentru care privim cu invidie din când în când spre nord, este aşa-numitul concept Work-Life-Balance. În mod oficial, timpul de lucru săptămânal este de 37 de ore, însă un nou studiu efectuat de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) arată că un danez de clasă medie lucrează doar aproximativ 33 de ore pe săptămână.

DEnmark

Aceasta corespunde, mai mult sau mai puţin, zilei lucrătoare tipice daneze de la ora opt dimineaţa până la patru după-amiază, iar vineri se pleacă acasă chiar mai devreme.Aproape nimeni nu lucrează ore suplimentare, practic nu există aşa ceva în Danemarca. Nimeni nu s-ar gândi să rămână la locul de muncă mai mult decât este necesar doar pentru a face o impresie bună. Dacă mergi la birou într-o după-amiază târziu, găseşti un loc pustiu: cu excepţia portarului toţi au părăsit locul de muncă.

Angajatorii au încredere în angajaţi. Atâta timp cât îşi îndeplinesc sarcinile bine şi sunt eficienţi, ei pot părăsi instituţia imediat ce au terminat programul. Dimpotrivă, cine stă peste program dă o impresie foarte proastă.A dori să lucrezi peste program doar pentru a face impresie bună are un efect negativ şi pune la îndoială eficienţa precum şi capacitatea angajatulu de a gestiona timpul.

Din exterior ne-am putea întreba: dar cum reuşesc danezii? Continuă pur şi simplu să lucreze de acasă? Dacă nu, cum se explică faptul că Danemarca este încă una dintre cele mai productive state din UE?

În realitate, practic, niciun danez nu lucrează după program. Odată ce laptopul este închis, se opresc şi ei.

Denmark

Danezii se bucură de timpul liber după ce au terminat lucrul. După ce îşi termină programul se dedică hobby-urilor, fac sport sau excursii în natura scandinavă, se ocupă de gătit sau îşi petrec timpul cu familia şi prietenii.Unele activităţi sunt chiar incluse în graficul de lucru şi sunt respectate de toţi colegii – în cazul în care un coleg trebuie să ajungă să-şi ia copilul de la şcoală la ora 16, atunci nu va mai fi fixată nicio şedinţă la acea oră.

A doua zi toţi sunt odihniţi şi relaxaţi, iar acea şedinţă la care participă persoane odihnite va fi probabil mult mai productivă şi mai rapidă, după cum o demonstrează şi o investigaţie în care s-a constatat că oamenii fericiţi sunt cu 12% mai eficienţi.

Lucruri inedite despre DANEMARCA, briliantul Scandinaviei

Denmark

1.Potrivit statisticilor danezii ar fi cei mai fericiti din lume. Poate pentru ca „hygge” este mai mult decat o moda, este un stil de viata iubit si atat de relaxat. Poate pentru ca aici scolile si spitalele functioneaza (si o fac la un nivel de invidiat) din impozitele deja platite, si nu trebuie sa achiti alte taxe costisitoare. Au unul dintre cele mai scazute niveluri ale coruptiei din lume. Sau pentru ca in portul din Copenhaga apa este atat de curata incat, daca ti-ai dori, ai putea sa faci o baie acolo. Nu este ceva ce se intampla in mod obisnuit, dar cel putin teoretic ai putea. Sau (de ce nu) pentru ca celebrele seturi Lego sunt un produs ce vine din Danemarca.

2. Si daca sunteti fan Lego ar trebui sa stiti ca undeva (mult timp s-a crezut ca e doar o legenda urbana) in Danemarca exista un depozit unde ati gasi o comoara unica in lume: cate un exemplar din fiecare set Lego produs vreodata. Cu siguranta un vis inaccesibil pentru orice colectionar obisnuit, asa ca nu intamplator sunt destui cei care cred ca de fapt nici nu exista. 3. Cum exista mai multe dialecte nu este ceva neobisnuit ca si filmele daneze sa fie subtitrate. 4. Drapelul national al tarii, „Dannebrog”, este cel mai vechi steag national inca folosit de o natiune independenta, fiind atestat inca din 1219. Mai mult decat atat, si alte tari nordice precum Norvegia, Suedia, Islanda si Finlanda aveau sa adopte acelasi design, cu o cruce scandinava alta pe fond colorat (rosu in cazul Danemarcei).

5. Este o tara in care ploua mult, chiar foarte mult pentru cei care prefera mult soare si un aer uscat. In medie daca locuiti in Danemarca veti avea parte in fiecare an de ploi in aproximativ 170 de zile din an, de la averse scurte la ploi reci si parca interminabile. Si in afara de ploaie veti avea parte si de reprize puternice de vant. 6. In niciun punct de Danemarca nu te vei gasi la mai mult de 50 de kilometri de mare.

Copenhagen, Denmark

7. Bicicleta este mai mult decat un hobby aici, pentru ca aproximativ jumatate dintre danezi o folosesc pentru a merge zilnic la serviciu sau la plimbare. Cea mai simpla, eficienta si ecologica alternativa la transportul in comun conventional. Si fie ca este un biciclist experimentat, fie un incepator experimentat vei fi poate surprins sa descoperi ca si cand vine vorba de mersul pe bicicleta politetea si amabilitatea sunt de la sine intelese in Danemarca. In Copenhaga sunt mai multe biciclete decat locuitori si aproximativ de cinci ori mai multe decat masini. Asa ca este deja unul dintre cele mai „verzi” orase din lume.

8. Daca ai implinit 25 de ani si inca nu te-ai casatorit traditia cere ca de ziua ta prietenii sa arunce pe tine cu scortisoara.

9. Nu doar ca este legal sa iti cumperi alcool in orice zi si la orice ora, dar nu este ceva neobisnuit sa te bucuri de o bere sau de o bautura mai tare in parc, pe strada sau in mijloacele de transport in comun. 10. Danemarca a fost si prima tara care a fost „copiata” in universul popularului joc Minecraft. Motivul? In acest fel elevii ar trebui sa fie mai interesati de geografia si istoria tarii.