Cum functioneaza programul Prima Casa pentru romanii care lucreaza in strainatate
Intrebarea romanilor din Marea Britanie, daca isi pot lua o casa in Romania prin programul Prima casa e tot mai prezenta. Ce trebuie sa stie romanii care muncesc in regat, despre conditiile prin care pot accesa programul?
Si romanii care lucreaza in afara tarii, inregistrati cu acte legale, au acces la programul „Prima Casa“. Guvernul a alocat bugetul de 25 de milioane de lei pentru cei care doresc achizitionarea unei locuinte, chiar daca lucreaza in diaspora.
Valoarea maxima a finantarii pe care acestia o pot cere este57.000 de euro, iar statul ar putea acorda garantii pentru circa 100 de locuinte (daca luam in calcul valoarea maxima). Pana in prezent, valoarea medie a unei finantari prin programul “Prima Casa” a fost de 38.210 euro. Daca va fi asa, 150 de cetateni romani care muncesc in strainatate vor beneficia de programul guvernamental “Prima Casa”.
Garantia creditelor acordate prin programul “Prima Casa” este suportata in proportie de 50% de stat si 50% de banca. Daca facem calculul doar pe cat garanteaza statul, numarul de beneficiari ai unui credit poate fi dublu: adica 200 pentru valoarea maxima si circa 300 pentru cea medie.
Conditii necesare pentru a obtine credite prin Prima Casa
Banci precum BRD, UniCredit Tiriac Bank, CEC Bank, ATE Bank, Banca Comerciala Feroviara) ofera credite si cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.
In linii mari, conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca sunt:
vechime de cel putin 1 an in tara respectiva;
contract de munca incheiat pe perioada nedeterminata sau, in caz contrar, cel putin 2 contracte succesive, fara intrerupere, la angajatorul din strainatate;
ipoteca asupra unui imobil aflat in proprietatea solicitantului sau a unei terte persoane pe teritoriul Romaniei;
constituirea unui depozit colateral;
existenta unuia sau mai multor codebitori care realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei.
Care banci acorda credite romanilor care lucreaza in strainatate si in ce conditii
Romanilor care lucreaza in Marea Britanie si vor sa-si ia o casa in Romania, in anumite conditii pot accesa programul prima casa:
sa aduca un codebitor care lucreaza in tara si care sa garanteze imprumutul in cazul in care titularul nu-l mai poate plati. Alte banci acorda doar credite garantate cu imobile celor care lucreaza in alte tari, nu si credite de nevoi personale, fara garantii.
Bancile care iau in considerare veniturile din strainatate pentru acordarea unui credit sunt: BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Unicredit, Banca Feroviara.
Conditiile de eligibilitate pentru un credit la BRD sunt urmatoarele:
– vechime de 1 an la actualul loc de munca sau 6 luni, concomitent cu vechime totala de 2 ani;
– venit net minim de 500 RON;
– prezentarea unui co-imprumutat (parinti, sot/sotie, rude sau afini pana la gradul IV cu solicitantul creditului) cu venituri din Romania care sa acopere 130% suma lunara de plata la credit;
– gradul de acoperire cu garantii este necesar sa fie de minim 154%.
Banca Transilvania acorda doar credite imobiliare sau de nevoi personale garante cu imobile, cu conditia aducerii unui codebitor care sa aiba venituri in Romania, care poate sau nu sa fie membru al familiei.
CEC Bank accepta veniturile de natura salariala realizate in strainatate, fara codebitor, in conditiile garantarii creditului solicitat cu ipoteci imobiliare.
Vechimea in munca necesara pentru un credit este de minim un an si de 3 sau 6 luni la ultimul loc de munca.