Europa se cutremură! Angela Merkel și-a anunțat RETRAGEREA!

Angela Merkel a declarat că va demisiona din funcția de cancelar în 2021, ca urmare a regreselor din recentele alegeri.”Nu voi căuta nici un post politic după încheierea mandatului meu”, a declarat ea la o conferință de presă de la Berlin.

Ea a mai spus că nu va mai căuta să fie realesă în funcția de lider al partidului CDU de centru-dreapta în decembrie. A deținut postul din 2000.

Merkel

CDU a fost puternic slăbit, potrivit sondajului de duminică din statul Hesse, cel mai recent într-o serie de eșecuri.Atât CDU, cât și partenerii săi naționali de coaliție, social-democrații, au avut cu 10 puncte mai puțin față de sondajul precedent.

Alegerea vine la doar câteva săptămâni după ce CSU (celalalt partid al Uniunii) a suferit pierderi masive într-un vot în parlament.

Partidele ca Die Grünen, partidul ecologist german, cu o politică de stânga, sau AfD, cu o politică de extremă dreapta, anti-imigranți, au cunoscut o creștere în numarul susținătorilor după alegerile generale din 2017, în timp ce susținarea pentru partidele majore de centru a scazut.

Angela Merkel a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și menține faimosul chip de poker, dar uneori a părut destul de tristă, în timp ce a anunțat ceea ce avea să ducă la un adio pentru politica germana.

Ea a insistat întotdeauna că, dacă trebuie să conducă Germania, trebuie să conducă și partidul. Anunțul are ca scop liniștirea criticilor din partid și recâștigarea alegătorilor care au părăsit CDU în favoarea unor partide precum AfD și Verzii, dar reflectă totodată și o prăbușire a puterii.

Depinde mult de succesorul ei ca lider de partid. Dacă este loial – ca Annegret Kramp-Karrenbauer – Germania ar putea vedea o tranziție lină către un nou cancelar, eventual permițându-i doamnei Merkel să își încheie termenul.

Dar vulturii dau târcoale. Deja un vechi rival, Friedrich Merz, și-a anunțat candidatura. Dacă un adversar al doamnei Merkel prevalează ca lider de partid, cancelaria ei devine inconfortabilă și, eventual, imposibil de înșelat.

Doamna Merkel a declarat că își asumă „întreaga responsabilitate” pentru performanța slabă.”În calitate de cancelar și lider al CDU, sunt politic responsabil pentru tot, pentru succese și pentru eșecuri”, a spus ea, potrivit bbc.co.

„Când oamenii ne spun ce gândesc despre modul în care guvernul a fost format și ce gândesc despre munca noastră în parlament în aceste prime șapte luni… atunci este un semnal clar că lucrurile nu pot continua așa cum sunt.

„A sosit timpul să deschidem un nou capitol.”

Ea a precizat, de asemenea, că nu ar schimba succesorul ca lider de partid și că „voi accepta orice decizie democratică luată de partidul meu”.Cine este probabil să o succeadă ca lider de partid?Annegret Kramp-Karrenbauer ar fi alegerea evidentă pentru loialistii lui Merkel ca să o înlocuiască pe aceasta  În prezent, este secretara de partid.

Cu toate acestea, ministrul sănătății, Jens Spahn, critic principal al politicilor de migrație ale ușilor deschise ale cancelarului, și-a anunțat candidatura.Iar Friedrich Merz, fostul lider al grupului parlamentar CDU-CSU și un vechi rival al doamnei Merkel, și-a aruncat pălăria în ring.

Ce sa întâmplat în alegerile regionale?

CDU-ul doamnei Merkel a scăzut cu 11 puncte procentuale, până la 27%, în alegerile de duminică din statul central Hesse, potrivit rezultatelor preliminare. Aceasta a fost cea mai proastă manifestare a partidului în stat din 1966.SPD, care se află în coaliție cu CDU la nivel național, a scăzut cu 19,8%.

Principalii beneficiari au fost  Verzii, care paradoxal împărt puterea în stat cu CDU  și acum au atins un nou nivel cu SPD și AFD de extremă dreaptă, care au crescut la 13%.

Votul de la Hesse urmează un tipar de pierderi pentru cele două partide principale, aflat în special în țările din est.De asemenea, pe 14 octombrie, aliatul bavarez al CDU, CSU, și-a pierdut majoritatea absolută în parlamentul statului, pe care a dominat-o din 1957. Ca și în Hesse, SPD a pierdut, de asemenea, în timp ce Greens și AfD au crescut.

În timp ce Verzii par să fi beneficiat de sprijinul SPD, se vede clar că centrul-dreapta și-a pierdut votanții în AfD.O parte a acestei furii ar putea avea legătură de decizia lui Merkel de a deschide granițele Germaniei pentru un număr mare de migranți, o mișcare pe care AfD sa opus în mod vehement.