Fermier german,spune de ce angajează doar români la sparanghel:„Nu pot folosi nemţi.Se plâng repede de durerile de spate.Românii sunt mai puternici, si au nevoie de bani”

De ce angajează germanii doar români pentru cules de sparanghel:„Nu pot folosi nemţi. Se plâng repede de dureri de spate.Românii sunt mai puternici”

Peste 40.000 de muncitori sezonieri lipsesc în Saxonia Inferioară, nord-vestul Germaniei, relatează Bild

„Nu pot folosi nemţi. Se plâng repede de durerile de spate. Românii sunt mai puternici” relatează un fermier care cultivă sparanghel.

Fermier german,de ce angajează doar români pentru cules de sparanghel:„Nu pot folosi nemţi. Se plâng repede de durerile de spate.Românii sunt mai puternici, si au nevoie de bani”

Saxonia Inferioară, al doilea land din Germania ca suprafaţă şi al patrulea ca populaţie, are nevoie de 40.000 de muncitori sezonieri în agricultură. Deşi sunt destui nemţi şomeri din cauza crizei, care ar fi dispuşi să-i înlocuiască, sunt fermieri care vor să angajeze doar români sau polonezi.

„Germanii cer una sau două zile libere pe săptămână.Acest lucru nu este posibil în plin sezon  De asemenea, românii lucrează duminica şi de sărbători.”

Este cazul lui Jörg Heuer (49 de ani) din Fuhrberg, cultivator de sparanghel care a adus recent 60 de muncitori români şi care a explicat în Bild de ce se bazează pe polonezi şi români în loc de muncitori germani. Printre cei 60 de muncitori români care au zburat se numără Dănuţ de 22 de ani şi prietena lui Mihaela, de 18 ani.

„Nu pot folosi nemţi”, a spus Heuer.„Majoritatea germanilor nu sunt obişnuiţi să lucreze în câmp ore întregi. Se plâng repede de durerile de spate. Românii sau polonezii sunt mai puternici.” a mai spus el.

Fermier german,de ce angajează doar români pentru cules de sparanghel:„Nu pot folosi nemţi. Se plâng repede de durerile de spate.Românii sunt mai puternici, si au nevoie de bani”

„O echipă de handbal mi-a oferit ajutor. Fiecare maxim patru ore – gratuit. Asta a fost drăguţ, dar nu este de niciun folos pentru mine.  Germanii cer una sau două zile libere pe săptămână.  Acest lucru nu este posibil în plin sezon  De asemenea, românii lucrează duminica şi de sărbători. Muncitorii din Europa de Est locuiesc izolat în spaţiile de cazare, fără contact social.” susţine el.

Cât câștigă un român care pleacă la cules de sparanghel în Germania

Imaginile cu românii care pleacă să lucreze în Germania au făcut înconjurul țării. Cea mai mare parte dintre comptrioții noștri vor merge să muncească în ferme, cei mai mulți la cules de sparanghel.

Fermier german,de ce angajează doar români pentru cules de sparanghel:„Nu pot folosi nemţi. Se plâng repede de durerile de spate.Românii sunt mai puternici, si au nevoie de bani”

Un român în vârstă de 43 de ani, din județul Timiș, susține că de obicei plata se face la „lădița” de sparanghel cules, iar acest efort este remunerat cu 60 de cenți. În prezent, bărbatul culege sparanghel în Germania, dar uneori chiar și căpșuni, potrivit Ziarul Financiar.

„Sunt zile în care culeg 50 de lădiţe de sparanghel sau zile în care culeg 100 de lădiţe de sparanghel, în funcţie de vreme, de orele suplimentare pe care vreau să le lucrez sau de cât de mult chef am”, a afirmat românul, care a explicat că este plătit în funcție de productivitatea pe care o are.

Există însă și alte opțiuni de remunerare, în speță plata la oră, pentru care ar primi în jur de 9 euro. Cu toate acestea, când se trage linie la sfârșit de lună, firma angajatoare îi reține din salariu banii aferenți cazării și hranei.

Astfel, la final, el rămâne cu 6 euro pe lună și, dacă ar lucra 8 ore pe zi și 22 de ore pe lună, ar ajunge la suma de 1.000 de euro. Venitul în mână ar fi dublu dacă românul ar lucra 12 ore pe zi și 28 de zile pe lună.