(FOTO) Satul rotund din România, locul ascuns de secole între dealuri! Minunea pe care nimeni n-o distribuie.

Satul este cunoscut ca Charlottenburg sau Șarlota. Ocupă o suprafață mică și are doar 124 de locuitori. Situat în vestul țării, în județul Timiș, satul ascuns între dealuri este unul pitoresc. Recent a început să atragă mulți vizitatori curioși să vadă „singurul sat circular din România”.

Șarlota este un sat component al comunei Bogda și se află între orașele Timișoara și Arad, într-o regiune deluroasă, acoperită de păduri, și de pășuni. O escală interesantă într-un sat care te ameţeşte. Nu pentru că este frumos, ci pentru că este perfect rotund. Charlotenburg, al cărui nume vine de la o contesă austriacă, a fost construit asemeni unui fruct.

Are ca sâmburi fântâna şi biserica, înconjurate de o plantaţie de duzi. Cercul final este compus din 30 de case egale ca înălţime şi plasate fix la aceeaşi distanţă una faţă de cealaltă.Așezarea rurală are o istorie foarte interesantă. A luat ființă în anul 1771, în timpul celui de-al doilea val de colonizări germane, atunci când în fruntea Imperiului Habsburgic se afla împărăteasa Maria Tereza.

Anterior cu câteva decenii în anul 1718, Imperiul Otoman pierduse Banatul în favoarea Imperiului Habsburgic. Dorind să-și consolideze stăpânirea în zonă, austriecii au colonizat regiunea cu populație de origine germanică, în trei perioade („convoaiele șvabilor”). La început satul avea 32 de familii (131 persoane) venite din spațiul german.

De planul urbanistic al satului s-a ocupat Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, funcționar la oficiul sării din Lipova. Așezarea a fost construită în plan circular, având un diametru interior de 210 metri.Iată și o descriere a satului Charlottenburg într-o scrisoare a unui șvab, redactată în anul 1779:

„S-ar putea ca acest sat să fie singurul cu formă circulară. În mijlocul satului se găsește o fântână acoperită, cu apă foarte bună. Fântâna este înconjurată de o plantație de duzi perfect rotundă. În jurul acestei plantații este o piață rotundă fără copaci, iar în jurul pieței este un nou rând rotund de duzi.

În spatele acestor arbori sunt casele, care și ele sunt construite în cerc. Fiecare casă are o curte largă, grajduri și hambare, în spatele curții este o grădină, iar în spatele grădinii o vie. Nicio casă nu este cu un deget mai înaltă ca alta și toate se află la aceeași distanță una față de alta”.

Astăzi în sat sunt 34 de duzi și este posibil ca o parte dintre pomi să fi fost plantați chiar în perioada colonizării.O istorioară locală arată că, în timpul Primului Război Mondial, un avion biplan a aterizat pe un câmp din apropierea satului. Pilotului german îi atrăsese atenția forma circulară a satului și a aterizat pentru a-i cunoaște pe oamenii care trăiau într-un astfel de loc deosebit.

Sarlota Aerian
Sarlota Aerial
Sarlota Detaliu