Problema lipsei de șoferi nu este una nouă pentru Germania.
În condițiile în care transportul rutier pe teritoriul acestei ţări înregistrează creșteri semnificative , nevoia de șoferi profesioniști este din ce în ce mai ridicată.Conform raportului BAG privind previziunile pe termen mediu, realizat la solicitarea Ministerului Federal al Transporturilor și Infrastructurii, sunt prevazute creșteri anuale constante ale traficului de mărfuri și pasageri până în 2021.În transportul de mărfuri se așteaptă creșteri ale volumului cu 1,0% și ale performanței totale cu 1,4% până la finalul anului 2018.
Una din soluțiile la care Germania a apelat recent pentru a acoperi nevoile în creștere privind forța de munca în sectorul transporturilor, a fost angajarea de șoferi din tarile Europei de Est. Aceasta, însă, nu este singura soluție la care au apelat transportatorii locali.Pe fondul unui deficit estimat de 45 000 de șoferi profesioniști, propunerile cancelarului german Angela Merkel de a angaja refugiați sau imigranți par din ce în ce mai atractive.
Un alt motiv care i-ar putea împinge pe angajatori să apeleze la soluții de acest tip este și media de vârsta tot mai înaintată a șoferilor profesioniști; conform reprezentantului DSLV Markus Olligschläger, “în următorii 15 ani, doua treimi din șoferii care sunt actual activi se vor pensiona.”
O statistică deloc îmbucurătoare.
Angajarea șoferilor străini în transportul rutier pare a juca un rol din ce în ce mai important pentru germani.Majoritatea șoferilor străini care activează în Germania provin din țările membre ale Uniunii Europene, în special din Est.Datele arată că în ultimii ani, companiile de transport au angajat rareori refugiați, deși cancelarul Angela Merkel a văzut în ei o soluție pentru rezolvarea eficientă a problemei lipsei de forță de muncă în acest sector.
O altă propunere menită să rezolve aceasta problemă vizează obținerea permisului pentru categoriile C+E la vârste mai mici, precum și solicitarea instituirii unei minime instruiri în limba germană pentru toți potențialii șoferi de alte naționalități.
Soluții concrete
Organizația patronală Szlezwika-Holsztynu UVL împreună cu filiala locală a Crucii Rosii și cu școala de șoferi SGV Nord organizează deja cursuri speciale de instruire pentru viitorii șoferi profesioniști care provin din categorii sociale defavorizate (în special din rândul refugiaților) prin intermediul campaniei “Driving into your future”.Viitorii șoferi vor beneficia, pe lângă cursurile de șofat, și de cursuri speciale de limba germană care să-i ajute să se integreze mult mai ușor în noile locuri de munca dar și în societate.
Într-o etapă inițială, până când aceștia vor deprinde noțiunile de bază din limba germană, există chiar și posibilitatea ca unele cursuri să fie susținute în limba arabă.
Lipsa de șoferi profesioniști în toată Europa
Germania nu este singura țară afectată de problema lipsei de șoferi de camion. Există, de asemenea, un deficit mare de șoferi în Polonia (un deficit de aproximativ 100 de mii), Franța (deficit de aproximativ 15 mii), Spania, Marea Britanie sau Austria.
Lipsa personalului în transporturile din Germania, ca și în alte țări europene, rezultă din atractivitatea scăzută a profesiei.Acest lucru se datorează imaginii slabe a șoferului, costurilor ridicate de obținere a calificărilor, veniturilor relativ scăzute și costurilor legate de muncă.
La acestea se mai adaugă si: stresul constant, presiunea din punct de vedere al timpului, separarea de familie și incertitudinile legislative (reglementările UE și cele naționale sunt din ce în ce mai restrictive).Merită să menționăm și lipsa respectului pentru șoferi, în ciuda faptului că aceștia joacă un rol-cheie pentru întreaga economie și societate.Companiile de transport germane încep încet să realizeze acest lucru, crescând astfel prețurile de transport pentru a investi mai mult în personal.Revista germană Stern a scris un articol amplu despre salariile șoferilor de camioane din Germania, după ce a efectuat un sondaj extins.
Concluzia? Salariul unui șofer de camion depinde de experiența sa, locul de muncă și sediul companiei.
Un șofer începător câștigă de obicei mai puțin de 1 800 euro ca salariu de bază. La rândul său, un șofer de camion cu experiență, care efectuează transport pe distanțe lungi, transportând materiale periculoase, primește lunar până la 4,5 – 5 000 euro.Cu toate acestea, astfel de câștiguri nu sunt foarte des întâlnite, acestea fiind de multe ori excepții.Potrivit companiei de consultanță Compensation Partner, remunerația medie anuală a unui șofer de camion în Germania, în 2016, a ajuns până la 28,7 mii euro (adică aproximativ 2,400 de euro pe lună).
Comparativ, salariul unui angajat începător în salubritate, care nu are educație sau permis de conducere pentru un camion, este, potrivit publicației Stern, de 1,5-2 000 euro.La rândul său, un angajat cu drept de a conduce vehicule grele de marfă poate câștiga între 3 000 și 3,5 00 euro.