Dupa perioada actuala, cei mai multi dintre cei peste jumatate de milion de romani, isi pun intrebarea legitima, despre cum se va face tranzitia de la situatia actuala legata de pandemie, si situatia la care se va reveni, legata de Brexit si sistemul de scoring impus lor.
In aceasta perioada, s-a dovedit ca romanii sunt „salvatorii din regat” dupa cum i-ai numit chiar britanici, asfel ca desi nu se mai doreau muncitori necalificati, acum se dovedeste ca poate in condiitile de mai jos, poate a fost o masura pripita.
Mii de lucrători britanici în căutare de locuri de muncă care au aplicat pentru slujbe au respins ofertele pentru ca nu li s-au parut destul de bune pentru nevoile lor, scrie The Guardian.
Astfel angajatorii britanici, ii plang pe romani, si spun ca si pe viitor, ar trebui revizuite conditiile si scoringul pentru romanii care vin regat.
Fermierul englez a recunoscut: A plătit 40.000 de lire sterline pentru a aduce 150 de români la muncă
În condițiile în care sute de muncitori din România sunt transportați în alte țări pentru a culege salată și sparanghel, firmele de recrutare au dezvăluit că mai puțin de 20% dintre aplicanții britanici au fost dispuși să lucreze în fermele din țara lor.
Alianța furnizorilor de muncă a declarat că a primit 36.000 de cereri, însă doar 6.000 dintre cei care au aplicat au optat pentru un interviu.
Concordia, una dintre cele trei companii de recrutare din alianță, a declarat: „Până în prezent, 900 de persoane au respins în mod explicit slujbele pe care le-am oferit, iar 112 au acceptat să lucreze într-o fermă din Marea Britanie.”
Principalele bariere sunt durata contractului, amplasarea fermei și incapacitatea de a lucra cu normă întreagă.
„Unii spun că nu pot să se lucreze până la 40 de ore pe săptămână, unii se pot angaja doar pentru câteva săptămâni, în timp ce unele slube pot fi cu normă întreagă timp de opt săptămâni, iar unele pot ajunge până la șase luni”, a spus Sarah Boparan, directorul de operațiuni la Hops.
Un bărbat care locuiește în Norfolk și a vrut să facă naveta la un loc de muncă local, unde există multe ferme, a spus: „Unele joburi necesită cazarea la fața locului. Nu este deloc ușor. Dacă într-adevăr trebuie să culeagă toate aceste legume, nu va fi foarte ușor. Nu mă pot duce. Eu am familie.”
Gs Fresh, unul dintre cei mai mari producători de salate din Marea Britanie, care a pus la dispoziție două dintre cele șase avioane de la București, a declarat că până acum a recrutat 500 de lucrători britanici.
„Suntem foarte mulțumiți de modul în care se desfășoară campania de recrutare, dar este important să îi avem pe acești oameni din România. Este vorba despre lucrători cheie care au fost alături de noi anul trecut. Avem nevoie de oameni cu experiență care să se asigure că toată lumea este în siguranță și știe ce să facă ”, a declarat pentru Eastern Daily Press Beverley Dixon, directorul de resurse umane al companiei.
Anthony Gardiner, un fermier din Marea Britanie, recunoaște că a plătit 40.000 de lire sterline pentru a aduce 150 de muncitori români.
Românii au ajuns în Marea Britanie grație unui zbor charter organizat cu ajutorul companiei Titan Airways.
Conform Daily Mail, citat de Observator.tv, Gardiner a precizat că a recurs la acest gest din cauza numărului mic de britanici care s-au înscris pentru a ajuta la culesul de legume și fructe.
Mai mult de 32.000 de britanici s-au înscris pentru a participa la culesul de legume și fructe, dar numai 4.000 au ajuns să dea interviu pentru a fi angajați.
Motivele invocate pentru care britanicii au refuzat să se înscrie au fost durata scurtă a contractului sau zona îndepărtată în care se află terenurile unde ar fi urmat să se lucreze.
Atunci, afaceristul britanic și-a dat seama că are nevoie de muncitorii români cu experiență și a cheltuit în jur de 40.000 de lire sterline pentru a aduce 150 de muncitori români.
Românii au ajuns cu avionul pe aeroportul din Stansted, iar de acolo au fost preluați de mai multe autocare.
Muncitorii români sunt considerați de o importanță vitală mai ales că experiența lor îi poate ajuta pe tinerii britanici angajați de curând să acționeze eficient.
Gardiner a precizat că se așteaptă ca ferma pe care o conduce să ajungă să se bazeze în proporție de 60% pe muncitori sezonieri britanici, dar a precizat că are mare nevoie de muncitori din alte state “pentru că nu te poți baza în afacerea ta numai pe debutanți. Ai mare nevoie de muncitori cu experiența și care știu cu exactitate ce să facă pe teren”.
Inainte de pandemie, situatia romanilor din regat era inca incerta.Amintim cateva puncte care vor reveni la normal, dupa inceheierea situatiei actuale.
Noul barem adoptat de guvernul britanic include urmatoarele praguri:
Salariu între 23.040-25.599 lire sterline – 10 puncte
Salariu de 25.600 lire sterline sau mai mult – 20 puncte
Cu alte cuvinte, potrivit noilor legi ale migrației ce vor fi prezentate de ministrul de Interne, Priti Patel,inclusiv cei din UE, nu vor mai putea să lucreze în Marea Britanie decât dacă vor demonstra că primesc pe an peste 23.039 de lire sterline.
Cu toate acestea, suma limită va varia în funcție de domenii. Astfel, pentru anumite domenii, se va permite un salariu mai mic, însă imigrantul va trebui să obțină un punctaj mai mare.
Noua politică a atras critici din partea angajatorilor, în special din cauza adăugării chelnerilor şi a lucrătorilor „elementari” din agricultură şi pescuit pe lista muncitorilor necalificaţi. Industria şi sectorul hotelier, spun reprezentanţii, vor fi afectate grav.
Dimpotrivă, în domenii unde salariul minim este mai mare de 23.000 de lire sterline, cei care cer viză de muncă va trebui să câștige mai mult, pentru a nu pune în pericol locurile de muncă ale britanicilor, scrie The Sun.
Excepție fac, bineînțeles, cei care au obținut noile statute „settled” sau „presettled” puse la dispoziție de guvernul britanic.
De exemplu, un pilot de avion care nu este cetățean britanic va trebui să câștige cel puțin 60.000 de lire sterline pentru a primi viză de muncă.De asemenea, Boris Johnson a arătat clar că nu vor exista niciun fel de concesii pentru sectoarele care se confruntă cu deficiențe.
Astfel este de înțeles că premierul dorește doar imigranți calificați în Marea Britanie – în ciuda îngrijorărilor că anumite sectoare are putea rămâne fără forță de muncă.
Ministrul de Interne, Priti Patel, va arăta detaliile complete săptămâna viitoare, însă se pare că lucrătorii din domenii care duc lipsă de personal – cum ar fi îngrijirea socială sau construcțiile – ar putea primi mai multe puncte în cadrul noului sistem.
Un purtător de cuvânt al premierului a spus: „Sistemul va fi mai simplu și nu va face discriminări între țări. Premierul a subliniat că trebuie să demonstrăm că Marea Britanie este primitoare pentru talente – dar sistemul ar înceta să se bazeze pe importul de forță de muncă ieftină, cu un nivel scăzut de calificare.”
citeste si:
„All applicants – both EU and non-EU citizens – who want to live and work in the UK will need to gain 70 points to be eligible to apply for a visa.