„E greu să-ti crești copii? “Habar nu am” cred că ar fi răspunsul corect pentru majoritatea colegilor șoferi profesioniști plecați cu săptămânile sau cu lunile de acasă”, spunea Omul soselelor.
De asemenea spune ca: „Firmele romanesti majoritatea platesc salariu minim pe economie + o diurna zilnica ( 55-75 euro ) , asta depinde in ce tip de transport este implicata firma respectiva.Salarizarea minima va aduce cu siguranta si o pensie minima spre derizorie la finalul activitatii”
Meseria de șofer de TIR este una destul de bănoasă pentru moment, problema este că nu mulți sunt cei care rezistă în acest domeniu pe perioade medii sau lungi. Pentru mulți tineri, să lucrezi pe comunitate ca șofer de TIR pare ceva super simplu, pare o modalitate de a câștiga mii de euro pe lună dar din păcate, 70% dintre cei care doresc angajare în acest domeniu nu prea știu cu ce se mănâncă această meserie.
Pornim de la intrebarea apasatoare din lumea soferilor profesionisti de TIR, care sta pe buzele fiecaruia, insa din prisma adevarului crunt, cu totii amanam sa ne-o punem. Este un subiect asemanator aceluia cand iti iei un credit, si initial nu te gandesti cat de mult o sa fie rata, sau cat o sa iti creasca dobanda, sau daca o vei putea plati in timp, ci pur si simplu te bucuri de moment, de banii gramada luati in mana, la momentul respectiv. Dupa ceva timp insa, incepi sa iti pui intrebari.
Asa este si in acest caz, al PENSIEI SOFERULUI, dupa o viata de munca. Ne bucuram de castigul momentului, si trecem peste partea pe care ti-o prezinta „banca” cand semnezi, cu „dobanda” (care in cazul de fata sunt toate impediementele din viata de condus a soferului de zi cu zi : diurna/ salariu/ nesomn/ dispeceri/ patroni/ cursa contra cronometru/ opriri pentru amenzi, depasire, cauciucuri etc/ totul pentru un castig decent la acel moment), insa pe parcursul „contractului” realizam ca poate am fost pacaliti, sau poate ne-am pacalit singuri.
Sunt putini cei care constientizeaza importanta soferului de TIR. Multi ne considera brute, needucati, sau poate ne trec cu vederea. Insa toti acestia ar trebui sa constientizeze, si sa respecte „CA TOT CEEA CE SE INTAMPLA IN JURUL LOR SI VIATA LOR, A FOST POSIBIL PENTRU CA NOI AM PUS LUCRURILE IN MISCARE?”Ce aveti in: frigider, in baie, ce imbracati, mobila, sau televizorul la care uiti acum, si chiar telefonul care vi s-a lipit atat de bine de mana, si fara de care viata tuturor, n-ar mai fi viata, E MUNCA NOASTRA! Nu uitati asta!
Un astfel de exemplu, este un sofer care a ales sa „traga putin pe dreapta, din fuga lui continua de condus” si sa vorbeasca despre acest subiect.Un sofer (nu o sa ii dam numele), de 66 de ani, ne-a spus ofurile reale ale şoferilor, care sunt un pic deosebite decât ale patronilor.
„Peste 4 ani ies la pensie şi mi-e frică de acel venit. Am 40 de ani vechime în şoferie şi 3,5 milioane de kilometri parcurşi , cu toate că beneficiez de grupele I şi II. Începând cu anii ’75, am lucrat în Irak, Siria şi fosta URSS. Nu cred că este o pensie suficientă pentru cât am muncit, cât am contribuit la fondul de pensii”, ne-a spus el.
Veteranul are un salariu mediu de 1.800 de lei, sau 2.200 de lei, în funcţie de numărul de kilometri parcurşi. Dar cum să faci numărul de kilometri dacă nu ai autostrăzi, nu ai şosele nu există centuri de ocolire a marilor oraşe. „Pentru a ocoli Centura Bucureştiului, care nu are decât 80 de kilometri, un TIR are nevoie de 5 ore. Toată lumea vrea de la noi să ne mişcăm repede, dar cum să facem asta dacă nu avem pe unde să mergem?”, a adăugat soferul.
Ce pensie o să ai?
Pe comunitate se lucrează cu salariul pe țară + diurnă. Diurna nu se impozitează, nu se întâmplă nimic cu ea. Salariul pe țară e minim. Dacă vei lucra o viață întreagă pe comunitate, la 65 de ani când vei ieși la pensie vei muri de foame. Bine, dacă între timp faci rost de un contract de muncă în altă țară unde ai salariu 2000 de euro pe lună, nu salariu + diurnă, e altceva. Cam asta ar trebui să urmărească toți cei care se duc pe comunitate, si soferul de TIR.
10 întrebări pe care trebuie să ți le pui dacă vrei să lucrezi șofer pe de TIR
Ce o să mănânci? Ai pus vreodată măcar 2 ouă în tigaie? Ești capabil să te duci pe unde apuci și să faci rost de alimente pe care să le gătești cuminte prin remorcă ori pe lângă camion? Că nu o să poți să cari mereu debaraua de-acasă după tine prin Germania sau Spania.
Unde o să-ți faci nevoile? După cum știm, camioanele europene nu sunt echipate cu toalete. Nu ai unde să-ți faci nevoile decât prin boscheți, atunci când ajungi la încărcare/descărcare, prin toaletele special amenajate pe marginea drumurilor și așa mai departe.
Poți să împarți 2 metri pătrați cu cineva? Dacă ești începător vei lucra mai mult ca sigur în echipaj. O să ai un coleg cu care vei fi nevoit să împarți 2 metri pătrați luni de zile. Vei putea face asta? Până și la pușcărie e mai mult loc decât într-o cabină de camion comunitar.
Unde o să faci baie? În multe țări din UE, repausul săptămânal nu se mai face în cabină. O să ai ocazia să faci baie la hotel o dată pe săptămână. Îți va fi suficient? Vei fi de acord să dai sute de euro pe lună doar pe dușuri dacă ești obișnuit să faci zilnic această operațiune?
Mai ai iubită când te întorci? Pentru că mai mult ca sigur vei sta plecat luni de zile pe an. E foarte posibil să te trezești fără iubită când o să te întorci acasă. Dacă nu ai pe cineva care să te înțeleagă și care să te susțină, slabe șanse să mai găsești pe cineva acasă.
O să te însori vreodată? Bună întrebare și are legătură cu precedenta. Foarte puține sunt femeile care pot să trăiască așa, fără să aibă bărbatul acasă zi de zi. Dacă vei fi plecat 8 luni pe an, ca marinarul, e foarte posibil să ajungi la 45 de ani fără soție.
Ești în stare să conduci corect? Pun această întrebare pentru că cei care pleacă la muncă pe comunitate se duc pentru bani. Dacă îi dai pe amenzi, ajungi să muncești degeaba.
O să te întorci viu acasă? Întrebare la care vei răspunde afirmativ doar dacă vei răspunde afirmativ și la cea de mai devreme. Dacă nu ești în stare să conduci corect, dacă te știi teribilist sau dacă pur și simplu ești un șofer neîndemânatic, ai șanse mari să te întorci între 4 scânduri. Nu e de glumă.
Ai răbdare să conduci 9 ore pe zi? Cred că e una dintre cele mai importante întrebări. Mulți spun că e floare la ureche să mergi 9 ore pe zi cu camionul dar în realitate, nu e chiar așa. Să stai concentrat atâtea ore, plus alte 9 în care nu poți dormi din cauza colegului care trebuie să își facă și el alte 9 ore de program, este foarte obositor și vei simți chestia asta chiar de la început.
9 thoughts on “Iluzia acceptata a șoferului de TIR roman:Salariu minim,diurna 55-75 €,o viata pe drumuri si pensia nesigura”
Comments are closed.