Pestera Coliboaia: Bihor, Romania, 33.000-30.000 i.Hr.
Pestera Coliboaia este situata in Parcul National Apuseni, in Bihor, si contine cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrala descoperite pana acum. Datarile cu carbon au rezultat ca aceste picturi ar avea peste 30.000 de ani.
Un grup de cercetare româno-francez a descoperit, în Apuseni, cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrală
Desenele rupestre prezintă un cal, un bizon, capete de urs şi chiar rinoceri.
„Este o premieră pentru Europa Centrală. Este cea mai veche artă descoperită şi confirmată în această zonă”, informează Federaţia Română de Speologie. „Autenticitatea reprezentărilor este sigură”, a spus şi un expert al UNESCO, Jean Clottes.
Echipa de cercetare a inclus speologi, un paleontolog, un arheolog şi doi experţi în artă rupestră.
Pestera a fost mentionata in literatura inainte de anul 1900, dar de-abia in 1982 a fost studiata. Pestera a fost relativ necunoscuta pana in anul 2009 cand au fost descoperite picturi rupestre.
Picturile si desenele reprezinta animale, realizate in carbune negru. Printre animalele desenate amintim bizoni, ursi si rinoceri, dar si animale neidentificate inca. Rinocerii erau rari acum 30.000 de ani, unii cercetatori nefiind convinsi de vechimea acestor picturi rupestre.
Un element comun al multor desene este faptul ca sunt reprezentate doar capetele animalelor.
Peştera Coliboaia are o lungime de circa 750 de metri. La acest obiectiv din Apuseni se ajunge din satul Sighiştel, din apropiere de Beiuş. Coliboaia este străbătută de un curs de apă, iar traseul prin ea are numeroase puncte dificile.