Salina este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare excavată fiind de 2.9 milioane de metri cubi, și deține cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape complet de radiații și poluare.
Aflată la aproximativ 100 de kilometri de București și 44 km de Ploiești, stațiunea Slănic este o destinație recunoscută pentru activitatea balneoturistică încă din anul 1853, când a fost declarată stațiune turistică de interes național, scrie descopera.ro.
Printre superlativele Salinei Slănic, cel mai important obiectiv turistic, dar și de sănătate din stațiune, se număra un volum imens de sare excavată, care a dus la crearea unor cavități cu volume gigantice, respectiv 14 camere cu profil trapezoidal având circa 80.000 de metri pătrați.Este caracterizată ca fiind benefică atât prin bogăţia resurselor de tratament, dar şi prin clima blândă, temperată şi frumuseţea locurilor.Situat nu departe de ultimele culmi ale munţilor, oraşul Slanic Prahova s-a dezvoltat continuu, atât datorită posibilităţilor de tratament, cât şi posibilităţii de a petrece sejururi odihnitoare şi plăcute.
Salina Slanic Prahova
Slanic Prahova dispune de o gama larga de factori naturali de cura, la care se adauga climatul colinar de crutare, ceea ce face ca statiunea sa se adreseze unei categorii largi de patologii prin lacurile naturale cloruro-sodice hiperconcentrate (Baia Baciului, Grota Miresei, Lacul Porcilor, Baia Rosie si Baia Verde) si microclimatul de salina din Mina Unirea, la care se adauga bazele moderne de tratament din complexele balneare Hotel Slanic si Hotel Capitol din Valenii de Munte.
Există aici la Slănic Prahova un munte neacoperit de sare care este rezervaţie naturală, şi pitorescul Lac al Miresii, sau Grota Miresii.În staţiune se află un sanatoriu creat prin transformarea unei mine de sare veche (Mina Unirea) unde se face tratament al bolilor respiratorii prin microclimatul de aer sărat. Clima este temperată, staţiunea aflandu-se lângă dealuri împădurite, la o altitudine de peste 400 m.
Aici sunt veri plăcute( temperatură medie 19 grade Celsius), ierni blânde, în luna ianuarie media temperaturilor este de -3 grade Celsius.. Sunt documente care atestă că în anul 1685 spătarul Mihai Cantacuzino a cumpărat mina de sare de la Slănic, aici fiind vechi ocne de sare. În anul 1688 s-a deschis prima exploatare. La exploatarea de tip clopot s-a trecut în anul 1865.În anul 1912 în aceste mine s-a introdus curentul electric, s-a eliminat exploatarea manuală, s-au făcut modernizări.
În anul 1914 prin prăbuşirea unei mine de sare s-a format Lacul Miresii(20 m adâncime), care mai are denumirea de Grota Miresii, aflat în mijlocul muntelui.