Istoria desertului pierdut, al copilăriei: FRIGĂNELELE! Tu iti amintești gustul?

Dintre dulciurile economice din copilărie, friganelele din pâine sunt printre cele mai des pregătite și mai târziu, când am crescut, nu mai avem timp și am constatat că nici priceperea mamei și bunicii în ale bucătăriei nu le avem. 

Daca iti amintesti cu drag de copilărie, si cum am crescut fără tablete, impreună cu bunicii, atunci DISTRIBUIE și tu, sa ne amintim atat noi, cât si copii nostrii sa invete.

Originile friganelelor se pierd in negura istoriei. Odata ce omenirea a inventat painea, cu siguranta a aparut si primul om prevazator, care s-a gandit cum sa faca sa nu iroseseasca bunatate de paine. Probabil asa a aparut prima friganea. Istoria consemneaza prezenta acesteia in timpul Imperiului Roman cand Apicius a mentionat reteta acesteia in a sa “De coquinaria” numind-o “un alt dulce”.

Chiar si denumirea in franceza inseamna acest lucru: „pain perdu” – paine pierduta. La noi, denumirea a aparut pe filiera greceasca, din cuvantul “φρυγανιά”-”frigania”.

Dar oricum i-am spune, este micul dejun al copilariei multora dintre noi sau garnitura preferata la o mancare de mazare (si nu numai…).

Friganelele clasice se fac din felii de paine uscata muiate in lapte, in ou batut si prajite pe ambele parti, in tigaia cu ulei sau unt incins, apoi, de gustibus, se pudreaza cu zahar.

De la acest inceput umil, au aparut atatea variatiuni pe tema data, incat a devenit un preparat respectat si iubit in toata lumea.

Iata si cele mai iubite si cunoscute retete de friganele din lume:

Friganele umplute

Acest nume pompos denumeste un fel de sandvis cu friganele. Se prepara friganelele asa cum stim, apoi intre doua felii de friganele gata preparate se asaza o umplutura. Sandvisul astfel obtinut se mai coace cateva minute la cuptor. Dintre toate sandvisurile cel mai cunoscut este cel californian, numit Montecristo, care se prepara cu branza si sunca sau carne de curcan. Se asaza intre doua felii de paine umplutura, apoi sandvisul astfel obtinut se da prin oua batut si se prajeste in tigaie pe ambele parti.

Friganele condimentate

Acestea sunt o varianta imbunatatita a friganelelor clasice in care se adauga condimente iar laptele se inlocuieste cu un amestec format din lapte si smantana in proportie de 1:1.

Se recomanda sa folositi o bagheta frantuzeasca dar nu lasati aceasta sa stea in calea dumneavoastra. Folositi orice paine mai veche pe care o aveti prin casa.

Pentru aceasta avem nevoie de 1 bagheta frantuzeasca, taiata in felii mai grosute, 6 oua batute, 1 cana de lapte si o cana de smantana, 1 lingurita de esenta de vanilie (optional), ½ lingurita scortisoara macinata, ¼ lingurita nucsoara macinata, 2 linguri zahar brun, unt nesarat pentru prajit, pe care il puteti inlocui cu ulei vegetal. Mai este nevoie de zahar pudra si, optional, sirop de artar si fructe de padure pentru decor.

Se asaza feliile de bagheta intr-un vas intins. Intr-un castron se amesteca ouale, laptele, smantana, vanilia, scortisora, nucsoara si zaharul brun, apoi se toarna peste feliile de paine. Se lasa asa 2 minute apoi intorc feliile de paine si se mai lasa 2 minute pentru a se imbiba bine pe ambele parti.

Se incinge uleiul sau untul in tigaie si se prajesc friganelele pe ambele parti, se pudreaza cu zahar si se decoreaza cu fructe de padure. Se servesc imediat, alaturi de sirop de artar.

Friganele cu vanilie si Bourbon la cuptor

Aceste friganele sunt de-a dreptul un “dulce pacat”. Sunt extraordinar de gustoase, dar foarte “grele” caci se fac cu smantana grasa si lapte integral. Daca silueta sau constiinta nu va permit o  astfel de extravaganta, inlocuiti fara remuscari laptele si smantana cu lapte fara grasime.

Avem nevoie de 1 cana de lapte integral si ½ cana de smantana grasa, 3 oua mari, 1 lingurita extract de vanilie, 1 pastaie de vanilie, 1 lingurita de scortisora macinata, ulei de rapita sau unt pentru prajit, 12 felii de paine, sirop de artar incalzit putin si ¼ cana Bourbon.

In primul rand, incalzim cuptorul la 160 grade Celsius si tapetam o tava cu hartie de copt.

Apoi, se amesteca laptele cu smantana, vanilia, pastaia de vanilie, scortisora si bourbonul intr-un vas cat mai intins cu margini mai inalt

Se inmoaie paine in acest amestec, apoi se prajeste pe fiecare parte, in ulei sau unt incins, pana isi schimba culoarea.

Se asaza feliile de paine in tava si se introduc in cuptor, cateva minute. Se servesc imediat, cu sirop de artar, alaturi.

Friganele umplute cu capsuni si mascarpone

Luati 3 capsuni, 3 linguri de zahar tos, ½ cana mascarpone la temperatura camerei, ½ lingurita esenta de vanilie si ½ lingurita coaja de portocala data prin razatoarea fina. Aceasta ve fi umplutura.

Pentru friganele calculati o jumatate de franzela si aprovizionati-va cu 4 oua, ½ cana smantana 35%, 2 linguri zahar granulat, 1 lingurita esenta vanilie (optional), ¼ lingurita sare, 1 lingura coniac, 2 linguri unt si zahar pudra cat este nevoie.

Taiati marunt capsunile si lasati-le 10 minute cu 2 linguri de zahar, ca sa-si lase sucul. Apoi, amestecati mascarpone cu restul ingredientelor pentru umplutura. Cand toate s-au omogenizat se adauga capsunile cu tot cu suc si se amesteca si ele.

Cum preparam friganelele: taiati felii mai groase, apoi asezati fiecare felie pe un tocator, apasati cu podul palmei peste ea si cu un cutit ascutit practicati o taietura in felia de paine, obtinand astfel un buzunaras.

Amestecati restul ingredientelor pentru friganele intr-un castron, exceptand zaharul pudra. Umpleti buzunarasele de paine cu mixul de capsuni, apoi se trec feliile de paine prin amestecul pentru friganele si se prahjesc pe ambele parti in ulei incins.

Se presara cu zahar pudra si se servesc imediat.

sursa:mancare.ro