Istoria uitata a motocicletei Mobra ,simbolul libertăţii româneşti pentru tinerii din anii 70 şi 80.

Despre maşinile şi camioanele devenite clasice azi şi produse cândva în România vorbim mult mai des. Însă motociclete sunt mult mai eclipsate, deşi au existat modele care au avut un succes răsunător la vremea lor. Unul din modele care a schimbat viaţa tinerilor din România a fost Mobra 50.

Motocicleta a fost creată şi fabricată la uzina din Zărneşti, numită 6 martie Zărneşti pe atunci, însă fondată încă în 1938 de către inginerul Malaxa, ca parte a grupului Malaxa. Era, de fapt, o uzină cu specializare militară şi rămâne a fi până în prezent, dar, aşa cum adeseori se obişnuia la aceste fabrici cu profil militar, lor li se atribuiau şi produse civile, de dragul diversificării.

Mobra 50,simbolul libertăţii româneşti pentru tinerii din anii 70 şi 80.Istoria uitată a motocicletei

Fabrica, situată în judeţul Braşov, a început a fabrica biciclete în 1954, iar în 1959 a pus în producţie şi motoreta Carpaţi, dar despre ea vom vorbi în alt articol separat. Mobra 50 a fost primul model de motocicletă în toată legea, mai mare, cu numele Mobra.

În anii 60 şi tinerii din România erau cuprinşi de tendinţa de a gusta mai mult din libertatea vârstei, tendinţă mult mai predominantă în vest şi foarte atent curată în blocul estic, prin mici dozaje de libertinism social. Dar, dacă Cehoslovacia avea Jawa asociată cu această libertate, iar din Germania de Est — Simpson — iar aceste modele păreau în tot soiul de materiale de presă şi filme, tinerii din România încă nu prea puteau spera la motocicletele mai scumpe ale cehoslovacilor şi est-germanilor. Motocicleta românească ce şi-a câştigat acest simbol a apărut în 1971 şi anume despre ea vorbim, azi. E vorba de Mobra 50.

Mobra 50,simbolul libertăţii româneşti pentru tinerii din anii 70 şi 80.Istoria uitată a motocicletei

Mobra 50 avea un design atletic şi relativ simplu, dar memorabil. De fapt, unele voci spuneau că designul e inspirat de la modelele Honda, care dominau pe atunci la nivel global în segmentul de 50 cm cubi la practicism şi reputaţie.Mobra 50 a fost echipată cu un motor de 50 cm cubi, după cum îi sugerează şi numele, care era produs la Metrom Braşov. Motorul era unul cu un singur cilindru, în doi timpi, răcit cu aer, şi dezvolta 4 CP.

Fireşte, faptul că motorul opera în 2 timpi însemna că era alimentat cu un amestec de benzină cu ulei. De obicei, motoarele motocicletă în 2 timpi foloseau un raport de 50:1 în proporţia de benzină şi ulei.

Mobra 50,simbolul libertăţii româneşti pentru tinerii din anii 70 şi 80.Istoria uitată a motocicletei

Motocicletele Mobra 50 veneau cu o recomandare ca în perioada de rodaj să se toarne între 0,480 şi 0,500 litri de ulei la 12 litri de benzină, cât avea rezervorul, ceea ce înseamnă un raport de 23-24 la 1. După rodaj, era recomandat ca într-un rezervor de 12 litri să se toarne 0,360 litri de ulei, ceea ce corespunde cu un raport de 1 la 33.

Mobra 50 a fost un succes comercial în vânzări şi unul la fel de rezonant pe circuitele sportive. Dincolo de toate, a fost şi o motocicletă durabilă, nepretenţioasă, exploatarea căreia a susţinut acel val de admiraţie, de care se bucura.(sursa:piataauto.md)

4 thoughts on “Istoria uitata a motocicletei Mobra ,simbolul libertăţii româneşti pentru tinerii din anii 70 şi 80.

  1. Pingback: Trust Bet

Comments are closed.