Lacul Albastru din Maramures,singurul lac din lume care isi schimba frecvent culoarea, in functie de lumina si anotimp.

Baia Sprie din Maramures, staţiunea din România în care se găseşte un loc unic în Europa si lume.

În timpul primăverii, Lacul Albastru are culoarea albastru deschis, dar și albastru închis. Culoarea se schimbă în timpul verii, atunci când lacul este verde închis, uneori cu o reflexie de smarald.Acesta este unic pe continent prin faptul că își schimbă culoarea în funcție de anotimp, temperatura apei sau chiar poziția soarelui.

Lacul Albastru din Maramures,singurul lac din lume care isi schimba frecvent culoarea, in functie de lumina si anotimp.

Toamna, lacul devine verde închis și uneori maro. Turiștii sunt fascinați de aceste schimbări, însă nimeni nu a dat încă o explicație științifică pentru a justifica culorile diferite ale apei.

Lacul Albastru este, pe buna dreptate, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Romania. Situat in Maramures, acesta este singurul lac din lume care isi schimba frecvent culoarea, in functie de lumina si anotimp. Culoarea poate trece de la albastru-deschis la maro sau verde-smarald. In plus, este singurul lac din Europa care s-a format prin prabusirea unei galerii de mina în 1919.

Lacul Albastru din Maramures,singurul lac din lume care isi schimba frecvent culoarea, in functie de lumina si anotimp.
Lacul Albastru din Maramures,singurul lac din lume care isi schimba frecvent culoarea, in functie de lumina si anotimp.Conținutul apei în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină, conferă lacului o culoare verde-albăstruie.Din fosta mină au ajuns în apă și ioni de cupru, dar și sulfat de fier, iar acești compuși fac ca apa să devină uneori verzuie.

Motivul pentru care culoarea se schimba constant il reprezinta compusii sulfurosi. Lacul Albastru este considerat monument al naturii si a fost declarat rezervatie naturala in 1977. Ulterior, in anul 2000, a fost declarat arie protejata.

Lacul Albastru este situat la poalele Muntilor Gutai, la trei kilometri de Baia Sprie. Totusi, e bine de stiut ca zona nu este foarte accesibila, asa ca va trebui sa urci prin spatele unei biserici catolice, pana la liziera, si apoi sa urmezi drumul pana la lac. Tot traseul dureaza 45 de minute. Aici poti inota sau te poti bucura de cateva ore de relaxare pe marginea lacului.

Lacul Albastru din Maramures,singurul lac din lume care isi schimba frecvent culoarea, in functie de lumina si anotimp.Lacul Albastru este, pe buna dreptate, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Romania. Situat in Maramures, acesta este singurul lac din lume care isi schimba frecvent culoarea, in functie de lumina si anotimp.O minune naturala,neelucidata.
Lacul Albastru din Maramures,singurul lac din lume care isi schimba frecvent culoarea, in functie de lumina si anotimp si pozitia soarelui.

Conținutul apei în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină, conferă lacului o culoare verde-albăstruie.Din fosta mină au ajuns în apă și ioni de cupru, dar și sulfat de fier, iar acești compuși fac ca apa să devină uneori verzuie.

Cu toate că în lac nu trăiesc vietăți din cauza concentrației mari de sulf, apa nu este periculoasă pentru turiștii care vor să înoate în lac.

One thought on “Lacul Albastru din Maramures,singurul lac din lume care isi schimba frecvent culoarea, in functie de lumina si anotimp.”

Comments are closed.