Lacul Ursu – Acesta este situat în mijlocul naturii, la poalele munților Gurghiului, la o altitudine de 475-600 m, are o suprafață de 4 ha, iar forma lui seamănă cu o piele de urs desfășurată, de aici și denumirea de Lacul Ursu.
Numit și ”Marea Moartă a Europei”, are cea mai mare concentrație salină de pe planetă, fapt ce îl face unic în lume.
Acesta se află chiar în centrul stațiunii Sovata și este renumit datorită a câtorva caracteristici impresionante, cum ar fi faptul că este cel mai sărat lac helioterm de pe planetă, la suprafață este de 100 g/ l, dar crește exponențial cu adâncimea, și pentru că este cel mai mare lac helioterm natural din lume și unic în Europa.
Fenomenul heliotermic (acumularea de energie termică) a fost identificat și definit pentru prima dată la nivel mondial de către Kalecsinszky Sándor, în timpul studiului său asupra Lacului Ursu între anii 1898 și 1901. El a observat că încălzirea apei lacului se datorează în principal radiației solare.
Acest fenomen este rezultatul interacțiunii dintre pârâurile care se varsă constant în lac și precipitațiile anuale. Acestea formează un strat subțire de apă dulce de câțiva centimetri la suprafața apei sărate. Acest strat superior de apă dulce împiedică răcirea apei sărate care se află sub el, permițând acumularea continuă de căldură. Prin urmare, apa dulce, având o densitate mai mică, acționează ca un efect de seră, împiedicând răcirea apei sărate și reținând căldura în interiorul lacului.
Lacul este deschis aproximativ 3 luni pe an și se poate face baie doar 6 ore pe zi între orele 10:00 – 13:00 și între 15:00 – 18:00, într-un perimetru delimitat. Fiind o arie protejată, între orele 13:00 – 15:00 se aude o sirenă care atenționează turiștii să iasă din lac, iar angajații se ocupă să evacueze pe toată lumea și închid accesul către lac, acest lucru fiind necesar pentru restabilirea straturilor de apă dulce și apă sărată, care se amestecă în timp ce înotăm.
Istoric Lacul Ursu
Pe baza cercetărilor istoricului Jozsa Andras, s-a constatat că formarea Lacului Ursu a avut loc în anul 1875, mai exact pe data de 27 mai, la ora 11:00. Acesta s-a format într-un loc unde se afla o pășune prin care curgeau două pârâiașe, care dispăreau într-o cavitate săpată în muntele de sare. Potrivit cercetătorului, o ploaie torențială a obturat gaura din muntele de sare, cu fânul și resturile vegetale de pe pășune, dând astfel naștere unui lac cu adâncimea de aproximativ 18 metri, ce a topit sarea din munte.
După formarea Lacului Ursu în Sovata în 1875, s-a răspândit vestea că apa acestuia are proprietăți vindecătoare pentru afecțiunile reumatismale, ceea ce a dus la înființarea primei baze de tratament în zonă, după mai mult de cincizeci de ani. Din anul 1928, pe malul Lacului Ursu a fost construită baza de tratament, fiind primul complex balnear din această regiune. Ulterior, în 1933, a fost construită baza de tratament de la Lacul Negru, iar în 1973 a fost finalizată baza de tratament de la Hotelul Sovata.(sursa:https://instatravel.ro/)