Un exemplu elocvent, pentru ce inseamna cultura dezvoltata, si mai mult de atat, respectul statului pentru viitorul unei tari. Si da, puteti fi sigur ca nu este vorba de Romania. Ceea ce va vom expune mai jos, este dovada clara, a diferentei de ani lumina in ceea ce priveste Romania si restul lumii.
Pe cand la noi toate valorile sunt lasate sa emigreze, in Japonia, importanta unui singur individ/ copil, despre care nici macar nu se poate spune sigur ca va fave diferenta in societate, este mai presus de orice. Sa invatam din cele de mai jos, si nu va sfiiti sa distribuiti! Este poate un lucru normal, dar care pentru noi cei care citim, poate parea atat de incredibil!
Japonia mentine deschisa o gara feroviara scoasa din uz pentru un singur pasager: o eleva de liceu pentru care trenul face doar doua opriri in aceasta statie – o data cand fata pleaca la cursuri si a doua oara cand se intoarce, relateaza site-ul citylab.com, citat de Agerpres.
vezi video emotionant cu gara cobstruita de oameni cu mana lor si povestea fetitei la sfarsitul articolului!
De ani de zile, acest singur pasager asteapta in gara Kami-Shirataki din insula nordica Hokkaido. Totul pare a fi o scena desprinsa dintr-un film al regizorului Hayao Miyazaki.
Japonia mentine deschisa o gara feroviara scoasa din uz pentru un singur pasager: o eleva de liceu pentru care trenul face doar doua opriri in aceasta statie – o data cand fata pleaca la cursuri si a doua oara cand se intoarce
Dar, conform CCTV News, povestea este reala si are la baza o decizie pe care Caile Ferate Japoneze – grupul care opereaza reteaua feroviara a tarii – a luat-o in urma cu trei ani.
La acea vreme, numarul pasagerilor in statia Kami-Shirataki a scazut semnificativ din cauza pozitiei sale izolate, iar serviciile de transport de marfa au incetat si ele. Caile Ferate din Japonia se pregateau sa inchida gara pentru totdeauna, cand au observat ca aceasta inca era utilizata in fiecare zi de o eleva.
Asa ca au decis sa pastreze gara deschisa pentru ea pana la absolvirea cursurilor. Compania chiar a ajustat orarul trenului in conformitate cu programul fetei.
Eleva, a carei identitate nu a fost dezvaluita, urmeaza sa termine liceul in luna martie, moment in care gara va fi in cele din urma inchisa.
Oamenii ‘îşi scot pălăria’ în faţa guvernului japonez pentru că face din educaţie o prioritate de top, scrie site-ul citat. „De ce nu ar trebui să vreau să mor pentru o ţară ca aceasta, când guvernul este gata să facă atâta efort în plus doar pentru mine”, a scris un comentator pe pagina de Facebook a CCTV. „Acesta este sensul unei bune guvernări, de a răzbate până la nivelul oamenilor de rând. Fiecare cetăţean contează. Niciun copil lăsat în urmă!”
Postarea publica de pe retelele de socializare:
„Uită-l pe Harry Potter şi pe platforma 9¾, această staţie are doar un pasager.
Gara Kami-shirataki este situată în insula de nord a japoniei, hokkaido, cu trei ani în urmă, din cauza locaţiei sale îndepărtate şi a final trenurilor de marfă, calea ferată Japonia (jr) a decis să-l închidă. Cu toate acestea, s-au răzgândit după ce au descoperit că o tânără a folosit staţia pentru a merge la liceu în fiecare zi.
De ani de zile, trenurile s-au oprit la secţie doar pentru ea. Calea Ferată Japonia va ţine staţia de tren deschisă până când va pleca de la şcoală. Fata va absolvi pe 26 martie, când staţia va fi închisă. În fiecare zi doar două trenuri se opresc la staţia kami-shirataki cu un calendar unic, în funcţie de momentul în care fata trebuie să meargă la şcoală şi să se întoarcă.”
De ani de zile, acest singur pasager aşteaptă în gara Kami-Shirataki din insula nordică Hokkaido. Totul pare a fi o scenă desprinsă dintr-un film al regizorului Hayao Miyazaki. Dar, conform CCTV News, povestea este reală şi are la bază o decizie pe care Căile Ferate Japoneze – grupul care operează reţeaua feroviară a ţării – a luat-o în urmă cu trei ani.
La acea vreme, numărul pasagerilor în staţia Kami-Shirataki a scăzut semnificativ din cauza poziţiei sale izolate, iar serviciile de transport de marfă au încetat şi ele. Căile Ferate din Japonia se pregăteau să închidă gara pentru totdeauna, când au observat că aceasta încă era utilizată în fiecare zi de o elevă. Aşa că au decis să păstreze gara deschisă pentru ea până la absolvirea cursurilor. Compania chiar a ajustat orarul trenului în conformitate cu programul fetei. Eleva, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, urmează să termine liceul în luna martie, moment în care gara va fi în cele din urmă închisă.
Oamenii ‘îşi scot pălăria’ în faţa guvernului japonez pentru că face din educaţie o prioritate de top, scrie site-ul citat. „De ce nu ar trebui să vreau să mor pentru o ţară ca aceasta, când guvernul este gata să facă atâta efort în plus doar pentru mine”, a scris un comentator pe pagina de Facebook a CCTV. „Acesta este sensul unei bune guvernări, de a răzbate până la nivelul oamenilor de rând. Fiecare cetăţean contează. Niciun copil lăsat în urmă!”
Alţii deplâng dificultăţile cu care se confruntă Căile Ferate în Japonia rurală. Cu natalitatea care a scăzut la niveluri record, îmbătrânirea populaţiei şi pericolul de a pierde o treime din populaţie până în 2060, Japonia se confruntă cu o serie de crize, inclusiv un surplus de locuinţe vacante şi o forţă de muncă în scădere. Sistemul feroviar al naţiunii este afectat de aceste schimbări.
Transportul feroviar de mare viteză impresionant de eficient al Japoniei a continuat să se extindă la periferia ţării, determinând scoaterea din funcţiune a rutelor feroviare „low-tech” devenite desuete. Gara Kami-Shirataki, de exemplu, se află în oraşul Engaru în partea rurală a Hokkaido, care a pierdut cel puţin 20 de linii de cale ferată, în ultimele decenii.
Dar dacă povestea acestei tinere şi legătura ei specială cu gara Kami-Shiratki este un indicator, căile ferate rurale din Japonia vor rămâne în amintire pentru serviciul lor pus în slujba oamenilor din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării.
Administraţia căilor ferate a decis, deja, să închidă gara, care serveşte un cătun unde nu au mai rămas decât 36 de locuitori. Dar măsura a fost amânată când s-a aflat că o elevă avea nevoie de tren pentru a merge la şcoală. În Japonia, educaţia este mai presus de orice, aşa că trenul opreşte acum doar pentru Kana.
Clădirea modestă din lemn a fost construită chiar de ei. Iar acum, după ninsorile grele, puţinii oameni rămaşi în sat deszăpezesc linia prin muncă voluntară.
Dar, ca peste tot în satele Japoniei, tinerii au plecat, pe rând, la oraş, populaţia locală a tot scăzut iar acum doar Kana mai aşteaptă trenul. Şi nu pentru multă vreme.
În martie, Kana va termina liceul şi va pleca, şi ea, la oraş. Iar atunci, nimic nu se va mai opune la închiderea staţiei. Bătrânii rămaşi în sat speră că gara va supravieţui, măcar, în amintirea ultimei sale călătoare.