Maramureș, locul unde mașinile urcă singure în loc să coboare
La 2-3 km de Budești, între localitățile maramureșene Budești și Cavnic, au loc fenomene fizice neobișnuite: pe panta de pe acest drum, lucrurile urcă singure, în loc să coboare.
Pe aceeași pantă, oamenii spun că apa urcă în loc să coboare, contrazicând orice lege a fizicii.
Oamenii locului au ținut secret acest fenomen, de teamă să nu se creadă că sunt nebuni. “Mie mi s-a întâmplat chiar înainte de Revoluție. Conduceam o Skodiță veche și se încălzise motorul. Am oprit să se răcească. Mașina a luat-o în sus pe deal. M-am temut să vorbesc atunci, că ar fi zis lumea că am păsărele în cap”, spune Virgil Bozga, care a verificat apoi fenomenul și cu o dubiță de două tone, fără încărcătură, și a observat aceleași efecte, (declarație publicată în evz.ro).
Fenomenul maşinii care urcă singură dealul a fost întâlnit în mai multe locuri din ţară (zona Bucium, din Iaşi, Munţii Gutâi, la trecerea dintre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, Pasul Tihuţa şi chiar o porţiune în Babadag, Tulcea, Obârşia Lotrului, Buzău sau Măgura Baciului – Bacău), cel mai cunoscut loc este însă în Maramureş, pe drumul mai sus amintit.
“Ceea ce stă la baza acestor fenomene ieșite din comun este ceea ce specialiștii numesc ‘mascon’, un termen internațional folosit, care înseamnă ‘concentrare de masă’ și provine din sintagma în engleza, ‘mass concentration’.
Masconul cu proprietăți feromagnetice atrage obiectele în sus, ca un magnet. În același timp, concentrarea de masă de metale foarte grele, aflată la mică adâncime, atrag prin greutatea lor și astfel obiectele urcă, în loc să coboare”, a declarat pentru evz.ro, Adrian Patrut, președinte al Societății Române de Parapsihologie, doctor în chimie, conferențiar la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Alți specialiști susțin o teorie mult diferită. Se pare “că totul este o iluzie optică și că nu este vorba despre un fenomen paranormal sau despre o zonă puternic magnetizată. În realitate, drumul coboară și nu urcă, peisajul este cel care creează această senzație. Experţii susțin că este vorba despre o rupere de pantă cu schimbare de unghi, care dă impresia de deal.” (stiridecluj.ro)
Oamenii locului și mulți turiști, cred cu tărie că este vorba despre un fenomen paranormal, sau despre o zonă puternic magnetizată.
Totul constă într-o iluzie optică ce este cauzată de unul dintre două lucruri.
Primul este orizontul: dacă poţi vedea punctul din orizont unde drumul dispare, creierul interpretează drumul ca fiind drept, chiar dacă este în pantă. Dacă orizontul este înalt, interpretezi drumul ca mergând la vale şi viceversa, fără să se ţină cont de direcţia de înclinare a pantei.
A doua cauză este contextul: atunci când evaluezi înclinarea unei pante în funcţie de înclinările din jurul acestora. Dacă o pantă care este înclinată la vale este flancată, urmată sau precedată de alta cu o înclinaţie mai mare, tot la vale, prima va fi percepută ca având înclinaţia în direcţia opusă, spre deal.