„Nici la Londra nu-ţi mai poți exersa engleza”, spune prezentatoarea TVR 1 Gianina Corondan, potrivit publicatiei Click. Ea a fost într-o scurtă vacanta, în care a îmbinat utilul cu plăcutul, iar peste tot a auzit vorbindu-se românește.
„Londra este o extensie neoficială a României, orice ați spune. Nu doar că are mulțimi de români pe metru pătrat, dar conține și mulțimi de prieteni dintre ai mei. Prin urmare, verific din timp în timp ce mai fac. Iar concluzia e: majoritatea dezvoltă țara altora, dar nu uită nici de a noastră”, și-a început Gianina Corondan povestea despre mini-vacanța petrecută recent la Londra.
„Acum Mariana Gordan, artist plastic și scriitor strămutat de 40 de ani la Londra, avea expoziție şi am profitat de mini-vacanța de Paști să particip și să documentez video aspecte din viața ei, pentru un film pe care-l avem în plan cineastul Marius Tudose și cu mine”, spune Gianina.
Vedeta povestește o întâmplare amuzantă din zona China Town, unde, într-un restaurant japonez, aproape toți angajații erau români.
„Văzuți fiind cu camera și microfonul în zona China Town, am fost rugați de reprezentanții unui restaurant japonez să filmăm în interior atmosfera, clienții și, dacă putem, să luăm câteva interviuri. Am acceptat, mai ales că eram curioasă și dornică să fac o vizită de lucru. Odată intrați în lumea acestui local, aveam să constatăm că aproape toți angajații erau români! Nu poți, dom ‘le, să-ti exersezi limba engleză nici la Londra, că totul este ușor de înțeles în română!”.
Gianina Corondan a povestit și cum la Londra poți să te trezești față în față cu diverse personalități. Astfel, i-a recunoscut pe stradă, circulând lejer, pe fostul primar al Londrei, Boris Johnson, dar și pe actorul Ethan Hawke.
citeste si:
Român din Londra: Este aproape imposibil să treci pe lângă un şantier aici şi să nu auzi româneşte
Muncitor în construcţii sau în curăţenie, taximetrist, recepţioner la hoteluri sau ospătar în restaurante, casier în supermarketuri, bucătar sau asistent medical – sunt, în general, meseriile pe care angajatorii din alte state europene le pun la dispoziţia românilor care vor să plece la muncă în străinătate
„Majoritatea românilor care lucrează în Marea Britanie au contracte de tip PFA (self-employed), pentru care nu au existat niciodată restricţii. Mulţi români lucrează în construcţii – este aproape imposibil să treci pe lângă un şantier şi să nu auzi vorbindu-se româneşte –, în curăţenie, în taximetrie sau în baby-sitting”, spune Lucian.
Diferenta in prezent, vorbim de anii 2019, fata de 2014, este ca:
„Principala modificare adusă de eliminarea restricţiilor o reprezintă faptul că românii care vor să lucreze în Marea Britanie nu trebuie să mai aştepte timp de 4 – 5 luni pentru permisul de muncă, timp în care trebuiau să vină cu bani de acasă pentru a se întreţine, având în vedere că una dintre condiţiile pentru obţinerea permisului de muncă o reprezenta contractul de închiriere a unei locuinţe”, a mai spus Lucian.
Fără permis de muncă, angajaţii imigranţi nu puteau începe să lucreze în Marea Britanie.
El locuieşte de 10 ani în Londra. Lucian a mai explicat că, înainte de 1 ianuarie 2014, românii care voiau să lucreze sau să locuiască în Marea Britanie trebuiau să obţină unul dintre cele trei tipuri de card. Cel albastru era cel pentru care punctajul obţinut se calcula în funcţie de studiile candidaţilor – de licenţă, masterat sau doctorat – absolvite fie în Marea Britanie, fie în România, dar şi în funcţie de vârstă – cu cât candidatul era mai tânăr, cu atât primea un punctaj mai mare.
Cel galben era temporar, de regulă acordat studenţilor români de la universităţile din străinătate, iar cel mov era obţinut de către angajatorul britanic care voia să angajeze candidatul român, după ce a demonstrat că nu a găsit un candidat mai bun de naţionalitate britanică pentru acel post.
„În România mai vin doar pentru vacanţe. Viaţa este mai uşoară aici, banul are mare putere. Cu 40 de lire (220 de lei) îţi faci cumpărături pe toată săptămâna. Îţi poţi permite să mai şi strângi bani din salariu pentru economii şi să mergi şi în vacanţă.” El mai spune că în Birmingham mai lucrează români pentru Jaguar dar şi în IT şi mai puţin a văzut români în restaurante, baruri sau hoteluri. Ciprian spune că nu plănuieşte să se mai întoarcă în ţară.