Lumea a ajuns in punctul critic: „Pământul incepe sa se deschidă”.Cutremurele, alarma specialistilor geologi mondiali.

Cutremurele, alarma spegeologilor: „Pământul incepe sa se deschidă”

Cutremurele și tsunami-urile sunt generate de contactul dintre două plăci tectonice, plăcile africane și cele eurasiatice. Cu siguranță nu este o noutate, iar țările care se învecinează cu Mediterana cunosc acest lucru foarte bine. De-a lungul secolelor și mileniilor, în Marea Mediterană au avut loc multe cutremure distructive, cum a fost în strâmtoarea Messina în 1908 (magnitudinea 7.2 în urma căruia s-a produs un un tsunami  în care au murit  cel puțin 100 de mii de persoane și întregi orașe au fost distruse).

De mult timp se credea că punctul de frecare maximă dintre cele două plăci se găsea tocmai în Marea Mediterană, dar studiile unor geologi portughezi au descoperit  o situație și mai îngrijorătoare . Punctul cel mai mare de contact dintre plăcile eurasiatice și cele africane s-ar găsi în Marea Mediterană, ci mai departe  spre vest, în Oceanul Atlantic, aproape de coastele sudice ale Portugaliei.

Aici, potrivit oamenilor de știință, ar exista o primă dovadă ale unei cruste de pământ rupte.

Potrivit BBC, teza de doctorilor portughezi ar explica, de asemenea, două evenimente seismice impresionante: cea din 1755, cunoscută sub denumirea de Marele cutremur de la Lisabona (cea mai violentă înregistrată vreodată în Europa, cu o magnitudine estimată de 8,7 și peste 100 de mii de victime); cea din 1969, cunoscută sub denumirea de cutremurul de la Cabo San Vicente (magnitudinea 8, care a avut loc departe de coastă, dar cu date incerte privind numărul real de victime, datorită și știrilor ascunse de dictatura salazaristă care a condus țara la vremea respectivă)

Până în prezent, fenomenele seismice au apărut într-o zonă în care aparent nu au existat vulcani  activi. Cu toate acestea, Joao Duarte, un geolog marin la Universitatea din Lisabona, a dezvăluit într-o conferință de la Viena existența unei câmpii abisale, situată în apropierea liniei de rupere care separă Azore de Gibraltar. În acest moment, cele două plăci s-ar converti prin subducție și acest lucru ar explica prezența fenomenelor seismice violente. Cu toate acestea, Joao Duarte a vrut să evite alarmarea în timpul prezentării rezultatelor studiului pe care l-a prezentat:

„Subducția este un proces care are loc în faze foarte lungi, de până la cinci milioane de ani și este probabil ca acest fenomen să poată continua următorii 10 milioane de ani. Vă pot spune doar un lucru: trebuie să vedem această descoperire ca fiind una pozitivă. Cu cât cunoaștem mai bine cauzele cutremurelor, cu atât mai bine vom ști cum să ne apărăm. Nu trebuie să ne speriem insa.

O insulă s-a scufundat în Oceanul Pacific. Ce a apărut în locul ei a șocat mapamondul

O erupţie vulcanică submarină care s-a produs în Arhipelagul Tonga a dus la scufundarea unei insule şi la crearea alteia de trei ori mai mare.

Denumită Lateiki, noua insulă are o lungime de 400 de metri, o lăţime de aproximativ 100 de metri şi se află la 120 de metri vest faţă de insula care a fost acoperită de către ape, a dezvăluit Taaniela Kula, cercetătoare la Serviciul geologic din Tonga.

Ea se află între Kao şi Late, două teritorii din Insulele Ha’apai, o diviziune administrativă din nordul regatului Tonga, potrivit unui raport al unor geologi ce a fost prezentat joi, informează AFP, citată de Agerpres .
Evenimentul a avut loc la 18 zile după o erupţie submarină din luna octombrie într-o regiune adeseori zguduită de cutremure de pământ şi care prezintă o activitate vulcanică regulată.

O altă erupţie vulcanică submarină din 2014 a dat naştere unei insule care este în prezent acoperită de vegetaţie şi populată cu păsări.

Arhipelagul Tonga, care are 107.000 de locuitori şi 170 de insule răspândite pe o suprafaţă de 700 de kilometri pătraţi, figurează în topul 20 al ţărilor ce prezintă cel mai mare risc de dezastre naturale (cicloane, seisme, erupţii vulcanice), potrivit ONU.
Situat la 2.000 de kilometri nord-est de Noua Zeelandă şi la 650 de kilometri est de Fiji, Arhipelagul Tonga face parte din „Cercul de foc al Pacificului”, unde mai multe plăci continentale intră frecvent în coliziune, provocând o importantă activitate seismică.