Duminică, în jurul prânzului, la Bruxelles, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de agenţiile internaţionale de presă.
„Evenimentul ne întristează, nu e o zi fericită pentru că un stat membru pleacă”, a spus Iohannis la finalul Consiliului European de la Bruxelles.
„Dacă acordul intră în vigoare îi protejează pe românii care se află în Marea Britanie, le sunt garantate toate drepturile obținute: pot munci, studia, au dreptul la pensii și asigurări de sănătate. Am fost foarte preocupați de aceste chestiuni și am insistat cu succes să fie bine protejate prin acest acord. Am insistat și am obținut ca pe viitor să nu existe discriminări între membrii UE, să nu se introducă vize pentru românii care vor să călătorească pe viitor în Marea Britanie”, a mai spus Iohannis.
Iohannis a adăugat că e nevoie de ratificarea acordului în Parlamentul de la Londra, Consiliul UE și Parlamentul European.Șefa guvernului de la Londra, Theresa May, a adresat duminică naţiunii o scrisoare în care se angajează să lucreze “trup şi suflet” pentru acordul său privind Brexit, odată ce documentul va fi aprobat de liderii Uniunii Europene.
În scrisoarea sa deschisă, publicată în mai multe ziare de duminică din ţară, premierul britanic arată că acordul „va respecta rezultatul” referendumului din 2016, în care 52% dintre alegători au votat ieşirea din UE, şi va permite „un moment de reînnoire şi reconciliere”.
„Va fi un acord în interes naţional, care va servi întregii noastre ţări şi tuturor locuitorilor, fie că aţi votat pentru „a pleca” sau „a rămâne”. Este un acord pentru un viitor mai luminos, care ne va permite să fructificăm oportunităţile ce vor urma”, a adăugat Theresa May.Amintind că Regatul Unit va părăsi UE pe 29 martie anul viitor, ea a cerut populaţiei să susţină acest acord.
„Parlamentul va ocazia să facă acest lucru în câteva săptămâni printr-un vot important”, a subliniat şefa guvernului britanic.
„Eu voi face campanie trup şi suflet pentru a câştiga acest vot, (…) pentru binele Regatului Unit şi al întregului nostru popor”, a continuat aceasta.Înainte de a-și da acordul asupra documentului, Klaus Iohannis a declarat că prevederile acestuia sunt bune. „Astăzi avem o singură temă pe ordinea pe zi: discuția despre retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Vorbim despre acordul de retragere, este foarte important. Putem spune că suntem mulțumiți de acord, proiectul este bun. Drepturile românilor sunt perfect protejate”, a declarat Iohannis.Cele 27 de state membre speră că UE va avea relații bune cu Londra și după Brexit.
Înţelegere de ultimă oră privind un conflict care durează de 300 de ani între Marea Britanie şi Spania
O înţelegere de ultimă oră în problema Gibraltarului, potrivit căreia Spania va putea negocia în mod direct cu Regatul Unit viitorul micului teritoriu britanic, a salvat întâlnirea care va avea loc, duminică, între liderii UE privind acordului retragerii britanice din Uniunea Europeană.
Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit, sâmbătă seara, cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi cu preşedintele Consiliului European extraordinar de la Bruxelles, Donald Tusk, primind asigurări că totul va decurge conform programului în cadrul întâlnirii de duminică.
Theresa May a primit aceste asigurări după ce premierul spaniol Pedro Sanchez a renunţat la ameninţarea că ţara sa ar putea să nu voteze acordul privind Brexitul în cazul în care nu va putea negocia în mod direct cu Regatul Unit viitorul Gibraltarului, scrie Reuters. „Am primit suficiente garanţii că vom putea ajunge la o soluţie a unui conflict care durează de 300 de ani între Marea Britanie şi Spania”, a declarat Sanchez reporterilor la Madrid, după mai multe ore de negocieri, vineri, la Bruxelles. Viitorul micului teritoriu britanic situat în extremitatea de sud a Spaniei a devenit, în ultimele zile, principalul obstacol în validarea, duminică, de către liderii UE, a „acordului retragerii” britanice din Uniune.
În urma întâlnirii de sâmbătă seară, purtătorul de cuvânt al lui Jean-Claude Juncker a declarat că negocierile au fost corecte „atât pentru UK, cât şi pentru UE”, în timp ce Donald Tusk a citat versurile unei melodii a trupei Queen ca motto pentru summitul de duminică, spunând “Friends will be friends right till the end/Prietenii vor fi prieteni până la sfârşit”. Consiliul European extraordinar, în cadrul căruia se va negocia ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, va avea loc, duminică, la Bruxelles. Viitorul micului teritoriu britanic situat în extremitatea de sud a Spaniei devenise, în ultimele zile, principalul obstacol în validarea de către liderii UE a ”acordului retragerii” britanice din Uniune.