Marea Britanie da asigurari romanilor din regat: „Puteti sta linistiti, va respectam dreptul de sedere si munca in continuare”

Ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a avut o convorbire telefonică cu ministrul de stat britanic pentru Europa și pentru Americi, Christopher Pincher, care a reconfirmat că drepturile cetățenilor români vor fi respectate, inclusiv în contextul materializării scenariului unui Brexit fără acord.

Drepturile cetățenilor români aflați în Marea Britanie vor fi respectate inclusiv în cazul materializării scenariului unui Brexit fără acord, spune Ministerul Afacerilor Externe (MAE), precizând că ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a primit asigurări în acest sens de la ministrul de stat britanic pentru Europa și pentru Americi, Christopher Pincher.

Conform datelor statistice oficiale, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord locuiesc aproximativ 411.000 de români.

Potrivit MAE, ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a avut o convorbire telefonică cu ministrul de stat britanic pentru Europa și pentru Americi, Christopher Pincher, care a reconfirmat că drepturile cetățenilor români vor fi respectate, inclusiv în contextul materializării scenariului unui Brexit fără acord.

În ceea ce privește obținerea de către românii rezidenți în Marea Britanie, la data ieșirii Regatului Unit din UE, a statutului de settled/pre-settled, oficialul britanic a reconfirmat că aceștia se pot înregistra până în decembrie 2020.

De asemenea, cei doi oficiali au agreat să rămână în contact privind situația cetățenilor români care vor ajunge pe teritoriul Regatului Unit după 31 octombrie 2019, mai spune sursa citată.

Ministrul român i-a transmis omologului său că România va asigura respectarea drepturilor cetățenilor britanici, pe bază de reciprocitate, și în acord cu legislația națională.

Cei doi demnitari au discutat și despre proiectul de lege a migrației, Christopher Pincher asigurându-l pe George Ciamba că va informa în timp util autoritățile de la București cu privire la evoluții, pentru a putea fi asigurată informarea eficientă a comunității românești din Regatul Unit.

Ce trebuie să facă românii aflați în Marea Britanie

Conform datelor statistice oficiale furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord locuiesc aproximativ 411.000 de cetățeni români. Aceștia reprezintă cea de-a doua comunitate europeană din Regatul Unit, după cea poloneză.

Pentru a beneficia în continuare de drepturile de care beneficiază în prezent, este necesar ca toți cetățenii români care locuiesc în Marea Britanie să se înregistreze și să obțină așa numitul statut special – settled/pre-settled status, de preferință cât mai curând posibil și cel târziu până la 31 decembrie 2020.

Până acum s-au înregistrat peste 141.000 de cetățeni români, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate care a depus cereri pentru noul statut.

După data retragerii, cetățenii români care nu locuiesc în Marea Britanie vor putea intra în continuare fără viză în Marea Britanie, cu pașaportul sau cartea de identitate, pentru vizite scurte, de până la trei luni.

Aflându-se pe teritoriul Marii Britanii înainte de ziua Brexit, ei vor putea să aplice pentru noul statut până la data de 31 decembrie 2020. Membrii apropiați ai familiei cetățenilor europeni (copii, soți, parteneri, bunici), vor putea să li se alăture în Marea Britanie post-Brexit, până în data de 29 martie 2022, cu condiția ca cetățeanul european să dețină statut (pre)Settled și relația cu membrul de familie să fi existat deja înainte de ziua Brexit și a avut continuitate.

Ce înseamnă statutul special – settled/pre-settled status

Există două tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie.

1. Statutul de settled (Settled Status) : Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult, vor fi eligibili pentru Settled Status.

Odată cu obținerea acestui statut, vor fi păstrate aceleași drepturi pe care persoanele vizate le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status) : Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status.

Odată cu primirea acestui statut, persoanele în cauză pot să locuiască în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, necesară pentru a fi eligibile pentru a obține Settled Status. Odată cu obținerea pre-Settled Status, persoana va păstra aceleași drepturi pe care le are și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii.

Însă, după cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu va fi acordat automat.