Marea Britanie, efectul BREXITULUI in 2019: Numar crescut de cereri pentru pasapoarte irlandeze!

Sunt multi romani, care incep sa se reorienteze. Irlanda? O solutie?Nu se stie, au spirit britanic, insa este o optiune de incercat. Astfel, pe principiul incercarea moarte n-are, daca tot suntem copii Europei „am zis sa incercam, si aici era la o aruncatura de bat”.

In asteptarea Brexitului, cererile de pasapoarte irlandeze provenind din Marea Britanie au crescut cu 37% pe sfarsit de 2018 fata de anul precedent, potrivit cifrelor Ministerului de Externe irlandez.

In toata Marea Britanie, incluzand si Irlanda de Nord, au fost inregistrate in 2018 aproape 200.000 de cereri.”Numarul solicitantilor din Irlanda de Nord si Marea Britanie continua sa creasca dupa votul asupra Brexit in iunie 2016″, indica ministerul intr-un comunicat citat de AFP.In 2018, Serviciul irlandez insarcinat cu emiterea de pasapoarte a primit 84.855 de cereri provenind din Irlanda de Nord si 98.544 din Marea Britanie, inregistrandu-se o „crestere de 2% si respectiv 22% in raport cu cifrele din 2017”, conform textului.

Marea Britanie 2019, noi proceduri pentru romani in vederea obtinerii permisului de munca in regat!

Anul 2018 a fost un an record pentru Dublin, care a emis in total peste 822.000 de pasapoarte, noteaza AFP.Senatorul Niall O Donnghaile (Sinn Fein) a apreciat ca cresterea numarului de cereri ar justifica deschiderea unui birou pentru pasapoarte in Irlanda de Nord.”In timp ce haosul Brexitului se amplifica, tot mai multe persoane isi revendica dreptul la un pasaport irlandez si la cetatenia europeana. Este important ca acest proces sa se deruleze fara probleme”, a declarat el intr-un comunicat.

Marea Britanie 2019, noi proceduri pentru romani in vederea obtinerii permisului de munca in regat!

Regatul Unit urmeaza sa paraseasca UE in 29 martie 2019. Parlamentul britanic trebuie sa se pronunte in ianuarie asupra acordului de retragere incheiat cu Bruxellesul de guvernul Theresei May.

Brexit. 400.000 ROMÂNI din Marea Britanie, în prim-plan. Ultimele REACŢII LA NIVEL ÎNALT!

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu a declarat recent că a discutat cu reprezentanţi ai Guvernului Marii Britanii despre situaţia românilor stabiliţi sau care lucrează temporar în această ţară după ce va ieşi din Uniunea Europeană. Meleşcanu a mai spus că sistemul de sănătate englez va avea se suferit foarte mult dacă cei aproximativ 10.000 de cadre medicale de origine română ar fi daţi afară după Brexit.

Aproximativ 61% dintre romanii si bulgarii din Marea Britanie lucreaza peste 40 de ore pe saptamana si sunt platiti mai putin decat britanicii

Întrebat dacă e îngrijorat în privinţa situaţiei românilor din Marea Britanie, în cazul unui ”Brexit greu”, Meleşcanu a declarat: ”Dacă va fi o ieşire grea, va trebui să discutăm. Sunt peste 400.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, nu sunt turişti, ei contribuie direct la bunăstarea şi dezvoltarea economică a Marii Britanii.

Sunt peste 10.000 de români care lucrează în sistemul de sănătate din Marea Britanie, doctori, asistente medicale şi alţii. Ei sunt foarte bine integraţi în societatea britanică şi cred că asta va fi un argument puternic”. Ministrul de Externe a precizat că acest subiect l-a discutat la Bucureşti cu fostul ministru de externe Boris Johnson. ”Am avut o întâlnire cu fostul ministru de externe al Marii Britanii Boris Johnson, la Bucureşti, şi am discutat despre situaţia românilor. Mi-a spus: Vă asigur că nimic nu se va schimba, vor continua să aibă acelaşi statut legal.

Marea Britanie după divorţul de Uniunea Europeană? Românii şi ceilalţi cetăţeni UE adulţi trebuie să plătească.

I-am spus: Mulţumesc foarte mult, dar cum puteţi garanta acest lucru? Mi-a răspuns: Este foarte simplu, dacă 10.000 de medici şi asistente ar fi daţi afară din Marea Britanie, întregul sistem de sănătate din regat se va prăbuşi. A spus că nu vor face niciodată ceva atât de prostesc”, a relatat Teodor Meleşcanu.

Aproximativ 61% dintre romanii si bulgarii din Marea Britanie lucreaza peste 40 de ore pe saptamana si sunt platiti mai putin decat britanicii

Întrebat dacă este conştient că unul dintre motivele pentru care s-a votat Brexit-ul este acela că s-a spus că muncitorii din alte state UE vin şi iau locurile de muncă ale britanicilor, Meleşcanu a replicat: ”Asta nu este o abordare serioasă, pentru că românii şi alţi cetăţeni UE, polonezii şi bulgarii, fac munca pe care cetăţenii britanici nu vor să o facă. Cred că este o contribuţie solidă la dezvoltarea economică a Marii Britanii”.

Întrebat cum comentează ironia faptului că Marea Britanie, unul dintre cei mai puternici avocaţi ai aderării României la UE, va părăsi Uniunea în timpul mandatului României la preşedinţia rotativă, Meleşcanu a precizat că Bucureştiul este interesat în păstrarea unei relaţii cât mai strânse cu Londra. ”România nu va uita niciodată sprijinul Marii Britanii pentru a adera la Uniunea Europeană. Suntem interesaţi să ţinem Marea Britanie cât mai aproape de UE”, a afirmat ministrul român de Externe.