Marea Britanie închide „robinetul” pentru romanii slab calificaţi ori necalificati din regat. Noile condiţii de muncă din 2021

Regatul Unit va „închide robinetul” pentru străinii slab calificaţi şi le va solicita tuturor lucrătorilor calificaţi care doresc să vină în această ţară să aibă oferte de muncă ferme şi să îndeplinească cerinţe salariale şi de cunoaştere a limbii engleze, potrivit regulilor care se vor aplica din 2021, transmite Reuters, citat de Agerpres

Marea Britanie închide „robinetul” pentru romanii slab calificaţi ori necalificati. Noile condiţii de muncă din 2021

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie, dar până la 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziţie, în care se produc puţine schimbări comparativ cu perioada ante-Brexit.

”Noul nostru sistem de imigraţie va închide robinetul pentru forţa de muncă ieftină, slab calificată”, a scris duminică ministrul de interne britanic Priti Patel în cotidianul The Sun.

”Începând de anul viitor, toţi lucrătorii calificaţi vor trebui să obţină puncte suficiente pentru a munci în Regatul Unit. Ei vor trebuie să vorbească engleza, să aibă o ofertă fermă de muncă şi să îndeplinească cerinţele salariale”, a adăugat Patel.

Marea Britanie închide „robinetul” pentru romanii slab calificaţi ori necalificati. Noile condiţii de muncă din 2021

În prezent, cetăţenii UE pot circula liber între statele membre, ceea ce i-a determinat pe unii britanici să voteze pentru Brexit la referendumul din 2016 într-o încercare de a reduce numărul străinilor care sosesc în Regatul Unit.

2,7 milioane de europeni au cerut drept de reședință în Marea Britanie post-Brexit. Printre ei, și 435.000 de români.

citeste si:

Românii nu vor mai putea să muncească în Marea Britanie decât dacă câștiga minim 23.000 de lire sterline pe an

De la 1 ianuarie 2021, după terminarea perioade de tranziție de după Brexit, românii, alături de ceilalți cetățeni UE, vor trebui să câștige minim 23.000 de lire sterline pentru a li se permite să lucreze în Marea Britanie.

Cu alte cuvinte, potrivit noilor legi ale migrației ce vor fi prezentate de ministrul de Interne, Priti Patel, săptămâna viitoare, toți migranți, inclusiv cei din UE, nu vor mai putea să lucreze în Marea Britanie decât dacă vor demonstra că primesc pe an peste 23.000 de lire sterline.

Românii nu vor mai putea să muncească în Marea Britanie decât dacă câștiga minim 23.000 de lire sterline pe an

Cu toate acestea, suma limită va varia în funcție de domenii. Astfel, pentru anumite domenii, se va permite un salariu mai mic, însă imigrantul va trebui să obțină un punctaj mai mare.

Dimpotrivă, în domenii unde salariul minim este mai mare de 23.000 de lire sterline, cei care cer viză de muncă va trebui să câștige mai mult, pentru a nu pune în pericol locurile de muncă ale britanicilor, scrie The Sun.

Excepție fac, bineînțeles, cei care au obținut noile statute „settled” sau „presettled” puse la dispoziție de guvernul britanic.

Românii nu vor mai putea să muncească în Marea Britanie decât dacă câștiga minim 23.000 de lire sterline pe an

De exemplu, un pilot de avion care nu este cetățean britanic va trebui să câștige cel puțin 60.000 de lire sterline pentru a primi viză de muncă.De asemenea, Boris Johnson a arătat clar că nu vor exista niciun fel de concesii pentru sectoarele care se confruntă cu deficiențe.

Astfel este de înțeles că premierul dorește doar imigranți calificați în Marea Britanie – în ciuda îngrijorărilor că anumite sectoare are putea rămâne fără forță de muncă.

Începe prigoana muncitorilor europeni. Priti Patel cere companiilor britanice să angajeze muncitori britanici

Românii nu vor mai putea să muncească în Marea Britanie decât dacă câștiga minim 23.000 de lire sterline pe an

Ministrul de Interne, Priti Patel, va arăta detaliile complete săptămâna viitoare, însă se pare că lucrătorii din domenii care duc lipsă de personal – cum ar fi îngrijirea socială sau construcțiile – ar putea primi mai multe puncte în cadrul noului sistem.

Un purtător de cuvânt al premierului a spus: „Sistemul va fi mai simplu și nu va face discriminări între țări. Premierul a subliniat că trebuie să demonstrăm că Marea Britanie este primitoare pentru talente – dar sistemul ar înceta să se bazeze pe importul de forță de muncă ieftină, cu un nivel scăzut de calificare.”

citeste si:

Autoritățile britanice sunt surprinse de numărul mare de români care au depus cerere pentru statut de rezident,110%.Mai sunt valabile cererile settled status?

Autoritățile britanice sunt surprinse de numărul mare de români care au depus cerere pentru statut de rezident în urma Brexitului. După ce 435.000 de români s-au înregistrat, ambasadorul Andrew Noble a dezvăluit că Guvernul de la Londra nici nu știa că sunt atât de mulţi români în Regatul Unit, potrivit Mediafax.

Comitetul consultativ pentru migrație a avertizat că un sistem de puncte poate afecta creșterea economică și va avea efect „zero” pentru furnizarea mai multor locuri de muncă pentru lucrătorii britanici.(sursa:ziarulromanesc.net)