Marea Britanie, JOBS: S-a atins pragul maxim de ROMÂNI in regat! Ce se intâmplă pe mai departe cu VIZELE?

Ce drepturi vor avea cetățenii români care lucrează în Marea Britanie după oficializarea Brexitului

Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat ieri, de liderii UE. Unul dintre punctele cele mai importante ale acordului prevede situația muncitorilor europeni, inclusiv cu cetățenie română, aflați astăzi în Marea Britanie.

Numărul cetățenilor români aflați în Marea Britanie a atins o nouă cifră record in 2018 – 433.000, în pofida apropiatei ieșiri a țării din Uniunea Europeană. Românii continuă să fie a doua comunitate de cetăți străini din Regatul Unit după polonezi.

Ce beneficii vor avea românii din UK, in urma BREXITului, si ce consecinte vor exista.

Datele au fost publicate joi de Oficiul național de Statistică (ONS) și reprezintă o estimare a numărului mediu de cetățeni români aflați pe teritoriul Regatului Unit în perioada 1 iulie 2017 – 30 iunie 2018. 

Cele mai recent cifre indică o creștere a numărului cetățenilor români de la ultima estimare de acum șase luni cu 5,3%, de la 411000.

Evoluția numărului românilor din Regatul Unit a fost următoarea:

2017 – 411 de mii

2016 – 328 de mii

2015 – 232 de mii

2014 – 175 de mii

2013 – 137 de mii

Din totalul cetățenilor români 410000 sunt născuți în România și 23000 în Republica Moldova.

Români in UK

Imensa majoritate a cetățenilor români trăiesc în Anglia – 414000, restul fiind în Scoția – 10 mii, Țara Galilor – 6 mii și Irlanda de Nord – 2 mii.

Românii vor călători fără VIZA, insă cu PERMISUL de MUNCA va fi mai greu!

Brexit/ Romanii nu vor avea nevoie de viza

Guvernul britanic plănuieşte să menţină – după Brexit – călătoria fără vize în Regatul Unit a vizitatorilor din Uniunea Europeană, scrie BBC News. Însă, în cazul în care vizitatori din UE vor să munească, să studieze sau să se mute în regat, atunci ei vor trebui să ceară permise în acest sens, în virtutea propunerilor Londrei. În prezent, cetăţenii europeni sunt liberi să trăiască şi să muncească în Regatul Unit, fără să aibă nevoie de asemenea permise.

Ministerul britanic de Interne afirmă că gestionarea migraţiei vizează atât munca şi avantajele, cât şi capacitatea de a efectua controale la frontiera fizică. Însă miniştrii urmează să fie întrebaţi dacă va exista o intrare pe ”uşa din spate” în Marea Britanie şi cum îi va opri Ministerul de Interne pe vizitatori să stea o perioadă mai lungă de timp şi să îşi ia locuri de muncă fără viză sau permis de muncă.

Mai puțini români în Londra

BREXIT/ Românii din Marea Britanie UK 2018, vizati.Ce se intampla cu romanii din regat?

Cei mai mulți cetățeni români se află la Londra – 153000 (mai puțini decât în urmă cu șase luni când numărul lor era estimat la 164000), sectoarele cele mai populate cu români fiind Harrow (22 mii), Brent (20 mii), Redbridge (17 mii), Barnet (14 mii), Waltham Forest și Newham (câte 11 mii), toate situate în nordul și estul capitalei britanice.

Celelalte regiuni unde trăiesc cetățenii români în Anglia sunt West Midlands (55 de mii, dintre care 15 mii la Birmingham), Estul (49 de mii), Sud Estul (40 de mii) și East Midlands (39 de mii).

Românii reprezintă a doua comunitate de cetățeni străini din Regatul Unit după polonezi, al căror număr a fost estimat de ONS la 985000, dar în timp ce numărul românilor crește neîncetat, cel al polonezilor a început să scadă.

Alte comunități mari de cetățeni străini sunt cele din India (374000), Republica Irlanda (337000) și Pakistan (186000), numărul persoanelor cu cetățenia Republicii Moldova fiind estimat la 7000.

Regatul Unit se află pe locul patru în raport cu mărimea comunității românești în Europa, după Italia (1190091), Spania (673017) și Germania (622780), potrivit datelor oficiale estimate la începutul anului 2018.

Potrivit eurodeputatului român Siegfried Mureșan, „acordul prevede ca toți cetățenii români prezenți în momentul de față în Marea Britanie, precum și cei care vor merge până la 29 martie 2019, care este data ieșirii Marii Britanii din UE, să aibă în continuare aceleași drepturi de a trăi, lucra sau beneficia de ajutoare sociale ca și până acum”.

Great Britain /UK border

„Mai mult decât atât, acordul prevede o perioadă tranzitorie în care se va negocia relația viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, de la 30 martie 2019, până la 31 decembrie 2020. Acordul prevede ca toți românii care se cor stabili în această perioadă în Marea Britanie să beneficieze pe toată durata vieții de exact aceleași drepturi pe care le au acum cetățenii români care se află acolo”, a mai precizat Mureșan.

Eurodeputatul a mai precizat că drepturile românilor ce vor merge în Marea Britanie din 2021 vor depinde de relația viitoare pe care UE o va negocia cu Regatul Unit.

Migratia in Marea Britanie/ Romanii din regat.

În prezent peste 400 de mii de cetățeni români lucrează legal în Marea Britanie. O bună parte dintre aceștia sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin și pașaport românesc.