Noi proceduri de înregistrare pentru românii din Marea Britanie , incepand cu 2019, pentru obtinerea permisului de sedere permanenta.
Vorba aia, hope for the best and prepare for the worst.
Cetăţenii europeni rezidenţi în Marea Britanie, prin urmare şi românii, vor putea să se înregistreze din toamna acestui an pentru a obţine un permis de şedere permanentă după Brexit, a anunţat guvernul de la Londra, care a promis că va face această procedură „cât mai simplă posibil”. Cererile pentru permisul de şedere permanentă vor putea fi făcute online sau printr-o aplicaţie pe telefonul mobil.
În decembrie 2017, Londra şi Bruxelles-ul au încheiat un acord pentru a se garanta, după Brexit, păstrarea drepturilor acestor cetăţeni, ca şi ale britanicilor care trăiesc în restul Uniunii Europene.
Aproximativ patru milioane de cetăţeni europeni, dintre care peste 410.000 de români, trăiesc în Marea Britanie. Aceştia beneficiază în prezent de o libertate de circulaţie care va lua sfârşit la încheierea perioadei de tranziţie de 21 de luni după Brexit, prevăzut pentru 29 martie 2019.
Guvernul de la Londra a stabilit că cetăţenii UE care locuiesc în Regatul Unit vor putea începe să se înregistreze „din toamna acestui an”, cu obiectivul ca procedura să fie deplin operaţională până la finalul lui martie 2019, a anunţat săptămâna trecută ministrul de interne britanic Sajid Javid, în faţa Camerei Lorzilor (camera superioară a parlamentului britanic), transmite AFP.
În decembrie 2017, Londra şi Bruxelles-ul au încheiat un acord pentru a se garanta, după Brexit, păstrarea drepturilor acestor cetăţeni, ca şi ale britanicilor care trăiesc în restul Uniunii Europene. Dar atât unii, cât şi ceilalţi şi-au exprimat temeri legate de punerea efectivă în practică a acestor garanţii.
Cererile pentru un permis de şedere permanentă vor putea fi făcute online sau printr-o aplicaţie pe telefonul mobil, a adăugat Sajid Javid. Totuşi, el a precizat că aplicaţia respectivă nu este deocamdată complet operaţională pe iPhone din cauza unei incompatibilităţi tehnologice.
Persoanele eligibile vor trebui să facă dovada identităţii lor, să furnizeze un document de rezidenţă în Marea Britanie şi dovada că nu au comis o infracţiune gravă.
Europenii care locuiesc în Marea Britanie înaintea încheierii perioadei de tranziţie (31 decembrie 2020) vor putea prezenta aceste solicitări până la 30 iunie 2021. Cei care se vor afla în Marea Britanie de cel puţin cinci ani la această dată vor putea pretinde un permis de şedere permanentă.Taxa pentru adulţi va fi de 65 de lire sterline (74 de euro), similară celei pentru eliberarea paşaportului britanic, şi de 32,5 lire sterline (37 de euro) pentru persoanele cu vârste mai mici de 16 ani.
Românii au devenit anul trecut a doua cea mai numeroasă comunitate non-britanică din Regatul Unit, arată datele oficiale făcute publice de Biroul Naţional de Statistică (ONS).
Numărul românilor care locuiesc în Marea Britanie a fost estimat în 2017 la 411.000, o creştere de 25% comparativ cu anul precedent. Este, de altfel, cea mai mare creştere dintre toate naţionalităţile.
Polonezii rămân cea mai numeroasă comunitate non-britanică din Regatul Unit, numărul lor fiind estimat la circa un milion.
România a depăşit Irlanda şi India şi a ajuns astfel pe poziţia a doua în listă. Aproximativ 350.000 de irlandezi şi aproximativ 346.000 de indieni locuiau în Marea Britanie în 2017.
Statisticile oficiale arată că numărul total al cetăţenilor non-britanici care locuiau în Regatul Unit în 2017 era de 6,2 milioane, în creştere cu 4% comparativ cu totalul de 6 milioane din 2016.
Datele mai arată că 3,8 milioane (61%) din cele 6,2 milioane de persoane străine care trăiau în 2017 în Marea Britanie aveau cetăţenia unui stat din UE, o proporţie similară cu cea din 2016 (60%).
4 thoughts on “Marea Britanie: Obtinerea permisului de munca pentru romani in 2019. La ce sa ne asteptam?”
Comments are closed.