Marea Britanie: Riscul la care sunt expuși cetățenii români, in urma „no deal-ului” iesirii din UE.

Parlamentul britanic a respins, cu 391 voturi împotrivă și doar 242 voturi pentru acordul pentru Brexit, ceea ce înseamnă că Marea Britanie se îndreaptă spre o ieșire din UE fără acord, transmit agențiile de știri.

Prin urmare, perspectiva unui Brexit fără acord a crescut semnificativ. Care vor fi efectele unui Brexit dur pentru cetățenii Uniunii Europene care se află pe teritoriul Marii Britanii? Cum va afecta ieșirea Regatului Unit din Comunitatea Europeană viitorul românilor de acolo?

Marea Britanie: Riscul la care sunt expuși cetățenii români, in urma „no deal-ului” iesirii din UE.

Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, a reacționat, marți seară, considerând că rezultatul „nu este o veste deloc bună”. „Cu părere de rău trebuie să spun ca în acest moment șansele unui no deal sunt tot mai crescute. Vom vedea care sunt optiunile rămase pe masă”, a precizat Ciamba.

Potrivit oficialului de la București, Președinția română a Consiliului UE va „avansa în implementarea planului de contingență de la nivelul instituțiilor europene.

Vom continua eforturile în vederea protejării drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. Totodată, vom proteja drepturile cetățenilor britanici în RO”.

Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat pe 1 martie că România va acorda permise de ședere cetățenilor britanici care sunt înregistrați în acest moment în România pe o perioadă de maxim cinci ani, dacă și Marea Britanie va acționa în același mod, conform principiului reciprocității.

„Pentru România, prioritar este să reuşim să protejăm drepturile cetăţenilor noştri care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit, în cazul în care Marea Britanie va ieşi din UE fără finalizarea unui acord.

Peste 430.000 de români locuiesc în Marea Britanie şi Guvernul României are în vedere un set de măsuri pentru protejarea lor.

Aceste măsuri sunt bazate pe principiul reciprocităţii, pentru că cetăţenii români din Regatul Unit trebuie să beneficieze de acelaşi drepturi pe care le vor avea cei aproape 2.500 de britanici din România”, a spus Carmen Dan în cadrul unei conferințe de presă.

Înaintea votului de marți din Camera Comunelor, cancelarul german Angela Merkel a declarat că „Uniunea Europeană a venit cu propuneri clare şi consecvente pentru a răspunde îngrijorărilor Londrei şi a evita un Brexit fără acord”, informează AFP, preluat de Agerpres.

Marea Britanie: Riscul la care sunt expuși cetățenii români, in urma „no deal-ului” iesirii din UE.

„Dorim o bună relaţie, o ieşire organizată a Marii Britanii şi acum este rândul Parlamentului britanic să ia decizii”, a declarat Angela Merkel în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său belgian Charles Michel. „Noi am depus toate eforturile”, a adăugat ea.

Uniunea Europeană a adoptat o serie de măsuri prin care pregătește terenul pentru un Brexit fără acord. Reglementările cu privire la regimul de vize, transportul aerian și feroviar, autorizațiile pentru pescuit sau bursele Erasmus sunt încă în dezbatere, urmând a fi adoptate în perioada următoare, se arată pe site-ul oficial Comisiei Europene.

Un Brexit fără acord ar crea probleme tuturor. De acest scenariu se tem atât britanicii, cât și europenii. Comunitatea de afaceri din Regatul Unit și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la o ieșire fără acord.

Într-un aviz publicat marți, guvernul a reamintit că, fără un acord, creșterea economiei britanice ar fi în 15 ani cu de la 6,3% până la 9% mai mică decât ce ar putea aștepta țara în cazul rămânerii în UE.

Reprezentanţii Ford Motor au avertizat-o pe Theresa May că vor intensifica pregătirile legate de mutarea producţiei în afara Marii Britanii, în cazul unui Brexit fără acord.

Marea Britanie: Riscul la care sunt expuși cetățenii români, in urma „no deal-ului” iesirii din UE.

Și grupul auto Nissan a decis să renunţe la producerea unuia din cele mai cunoscute modele ale sale, crossoverul X-Trail, la fabrica din Sunderland, în nord-estul Angliei, care este în momentul de faţă principala sa uzină din Europa.

Ce se asteapta pentru români?

Noile reguli de imigraţie au fost stabilite de ministrul britanic de Interne, care este, culmea, tot un imigrant. Sistemul prevede că muncitorii calificaţi din Uniunea Europeană trebuie să fie plătiţi cu cel puţin 30.000 de lire sterline pe an pentru a obţine viza de lucru valabilă cinci ani.

Muncitorii necalificaţi vor primi o viză temporară valabilă un an, dar apoi vor fi siliţi să părăsească Marea Britanie. În plus, europenii nu vor mai avea dreptul la ajutoare sociale în Regat.

Marea Britanie: Riscul la care sunt expuși cetățenii români, in urma „no deal-ului” iesirii din UE.

Sistemul prevede că muncitorii calificaţi din Uniunea Europeană trebuie să fie plătiţi cu cel puţin 30.000 de lire sterline pe an pentru a obţine viza de lucru valabilă cinci ani.

Documentul vorbeşte despre un sistem de imigraţie bazat pe talent şi experienţă, nu pe locul din care vin muncitorii. Scopul este reducerea numărului de imigranţi la 100.000 pe an, de la 273.000, cât este în prezent.

„Este un număr foarte mare, după standardele istorice. În ultimii 20 de ani, au fost sute de mii (n.red.: de imigranţi anual). Înainte de această perioadă, cifrele erau mult mai mici.

Vrem să aducem numărul la un nivel sustenabil, astfel încât să răspundă în primul rând nevoilor noastre economice, iar în acelaşi timp să nu fie o povară prea mare pentru comunităţile sau infrastructura noastră.’, spune Sajud Javid, ministrul britanic de Interne.

Ministrul britanic de Interne a explicat că, în acest fel, Guvernul pune în aplicare instrucţiunea clară de a prelua controlul asupra graniţelor ţării, exprimată de popor la referendumul din 2016.

Marea Britanie: Riscul la care sunt expuși cetățenii români, in urma „no deal-ului” iesirii din UE.

Sistemul prevede că muncitorii calificaţi din Uniunea Europeană trebuie să fie plătiţi cu cel puţin 30.000 de lire sterline pe an pentru a obţine viza de lucru valabilă cinci ani.Meleșcanu da asigurari amintind un punct forte, la BBC: Dacă românii vor fi dați afară după Brexit, sistemul de sănătate britanic s-ar prăbuși

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, într-un interviu la BBC, că a primit asigurări că Guvernul de la Londra nu va face „prostia” să ia măsuri împotriva românilor după Brexit, el explicând că doar în sănătate lucrează 10.000 de asistente şi medici români, iar dacă aceştia ar fi daţi afară sistemul de sănătate britanic s-ar prăbuşi.

Întrebat dacă e îngrijorat în privinţa situaţiei românilor din Marea Britanie, în cazul unui ”Brexit greu”, Meleşcanu a declarat: ”Dacă va fi o ieşire grea, va trebui să discutăm.

Sunt peste 430.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, nu sunt turişti, ei contribuie direct la bunăstarea şi dezvoltarea economică a Marii Britanii.

Sunt peste 10.000 de români care lucrează în sistemul de sănătate din Marea Britanie, doctori, asistente medicale şi alţii. Ei sunt foarte bine integraţi în societatea britanică şi cred că asta va fi un argument puternic”, potrivit BBC, scrie News.ro.

Marea Britanie: Român revenit în țară, traumatizat de viața românilor: „Chiria pe o cameră de 3/4 este 600 de lire. Sunt zece oameni la o toaletă şi zece oameni la bucătărie”!

Ministrul de Externe a precizat că acest subiect l-a discutat la Bucureşti cu fostul ministru de externe Boris Johnson.Sistemul prevede că muncitorii calificaţi din Uniunea Europeană trebuie să fie plătiţi cu cel puţin 30.000 de lire sterline pe an pentru a obţine viza de lucru valabilă cinci ani.

”Am avut o întâlnire cu fostul ministru de externe al Marii Britanii Boris Johnson, la Bucureşti, şi am discutat despre situaţia românilor. Mi-a spus: Vă asigur că nimic nu se va schimba, vor continua să aibă acelaşi statut legal.

I-am spus: Mulţumesc foarte mult, dar cum puteţi garanta acest lucru? Mi-a răspuns: Este foarte simplu, dacă 10.000 de medici şi asistente ar fi daţi afară din Marea Britanie, întregul sistem de sănătate din regat se va prăbuşi. A spus că nu vor face niciodată ceva atât de prostesc”, a relatat Teodor Meleşcanu.

România s-a implicat activ pe parcursul întregului proces de negocieri,

Întrebat dacă este conştient că unul dintre motivele pentru care s-a votat Brexit-ul este acela că s-a spus că muncitorii din alte state UE vin şi iau locurile de muncă ale britanicilor, Meleşcanu a replicat:

Marea Britanie: SETTLED STATUS-ul, anunțul așteptat de toți românii din regat!

”Asta nu este o abordare serioasă, pentru că românii şi alţi cetăţeni UE, polonezii şi bulgarii, fac munca pe care cetăţenii britanici nu vor să o facă. Cred că este o contribuţie solidă la dezvoltarea economică a Marii Britanii”.

În legătură cu faptul că în perioada preşedinţiei române a UE va avea loc Brexit-ul, Teodor Meleşcanu a precizat că va fi foarte dificil ca guvernul britanic să obţină noi discuţii din partea oficialilor de la Bruxelles în cazul în care acordul deja aprobat de UE rămâne blocat la Londra. El a spus însă că acest lucru nu este chiar imposibil.

Întrebat cum comentează ironia faptului că Marea Britanie, unul dintre cei mai puternici avocaţi ai aderării României la UE, va părăsi Uniunea în timpul mandatului României la preşedinţia rotativă, Meleşcanu a precizat că Bucureştiul este interesat în păstrarea unei relaţii cât mai strânse cu Londra.

”România nu va uita niciodată sprijinul Marii Britanii pentru a adera la Uniunea Europeană. Suntem interesaţi să ţinem Marea Britanie cât mai aproape de UE”, a afirmat ministrul român de Externe.