Salariul minim din Marea Britanie va creşte la 9,5 lire sterline pe oră începând din aprilie 2022, într-o mutare care va aduce creşteri salariale pentru milioane de oameni care încasează venituri la acest nivel, potrivit The Guardian.
Miniştrii britanici au aprobat o creştere de 6,6% de la nivelul actual de 8,91 lire sterline pe oră, care se aplică salariaţilor cu vârste de peste 23 de ani. Pentru salariaţii de 21 şi 22 de ani creşterea va fi de la 8,36 de lire pe oră la 9,18 lire pe oră.
Guvernul a anunţat că această creştere va aduce circa 1.000 de lire sterline pe an în plus pentru un angajat cu normă întreagă. Politicienii susţin că această mutare va ajuta populaţia să reziste în faţa inflaţiei şi în faţa reducerii aşa-numitului credit universal – reprezentând bani viraţi cetăţenilor pentru a-i ajuta să facă faţă costurilor de trai.
Partidul Laburist susţine că acastă creştere nu este suficientă, întrucât ţinta pe termen scurt ar trebui să fie aceea a unui salariu minim de 10 lire pe oră. Ei susţin că mare parte din această creştere va fi anulată de creşterile de taxe programate de guvern, de reducerea creditului universal şi de eşecul politicienilor de a ţine sub control facturile la energie.
Pentru comparaţie, salariul minim brut din România este 2.300 de lei pe lună. Cu 22 de zile lucrate pe lună, reprezentând 176 de ore, salariul minim brut pe oră în România se situează la 13,06 lei pe lună.
La acest nivel, un român angajat pe salariul minim câştigă echivalentul a 2,23 lire sterline pe oră, la un curs BNR de 5,8647 lei pentru o liră. Asta înseamnă de circa 4 ori mai puţin decât salariul minim pe oră din Marea Britanie.
Salariul minim brut va creşte în România de la 1 ianuarie cu circa 10,9%, ajungând la un nivel de 2.550 lei, ceea ce înseamnă un salariu minim brut pe oră de 14,49 lei, echivalentul a 2,47 de lire sterline.
Concret, după creşterile salarile din România şi din Marea Britanie, un salariat angajat pe salariul minim în Marea Britanie va câştiga de circa 3,8 ori mai mult decât unul din România.
Problematica este una complexă în contextul în care criza de forţă de muncă din ţări precum Marea Britanie ar putea declanşa o criză de forţă de muncă mai puternică în România. Criza politică şi haosul declanşat prin proasta gestionare a crizei sanitare ridică temeri cu privire la un nou exod al românilor.(sursa:zf.ro)