Aproape 600.000 de români au aplicat pentru rezidență în Marea Britanie. Care e termenul limită
Peste 3,6 milioane de persoane au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie, printre care și aproape 600.000 de români.
Cetățenii UE care vor să primească statutul special de rezident sau pre-rezident în Marea Britanie mai au la dispoziție un an pentru a-și depune aplicația, relatează schengenvisainfo.com.Dintre cei 3,6 milioane care au aplicat, Guvernul britanic a anunțat că a aprobat cererile pentru 3,3 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene.
Marea Britanie închisa de azi pentru “muncitorii necalificați și care nu vorbesc limba engleză, care vin in regat sa lucreze pe cont propriu, si in constructii, fara a avea un contract prin firma afiliata”.
Conform statutului special, cetățenii acceptați vor putea fi rezidenți ai Marii Britanii pe orice perioadă doresc.Românii se află pe locul doi la numărul de cereri depuse, după cetățenii din Polonia.
„Din cele mai recente statistici reiese faptul că cele mai multe aplicații au venit din Polonia (697.900), România (590.100) și Italia (363.600)”, a anunțat Guvernul Marii Britanii.
Dintre cei care au aplicat, peste 3,2 milioane trăiesc deja în Marea Britanie.
Ministrul britanic pentru Viitoarele Granițe, Kevin Foster, a anunțat că cetățenii europeni sunt o parte importantă a Marii Britanii.
„Ne îmbogățesc cultura și joacă un rol important în societate, de aceea sunt fericit să anunț că 3,3 milioane de oameni au primit deja statutul de rezident și și-au securizat drepturile în Marea Britanie”, a spus Kevin Foster.
Termenul limită pentru depunerea cererilor este data de 30 iunie 2021.
Marea Britanie închisa de azi pentru “muncitorii necalificați și care nu vorbesc limba engleză, care vin in regat sa lucreze pe cont propriu, si in constructii, fara a avea un contract prin firma afiliata”.
Marea Britanie opreste libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene, implicit a romanilor in urma iesirii din Marea Britanie şi va introduce un sistem de imigraţie pe bază de puncte dupa exemplul australian, confom planului elaborat de ministrul de Interne, Priti Patel, scrie Reuters.
Guvernul britanic a dezvaluit oficial azi noul sistem de imigraţie bazat pe puncte care va fi utilizat în Regatul Unit post-Brexit, favorizând minţile „strălucitoare” faţă de „lucrătorii puţin calificaţi”, relatează AFP.
Marea Britanie a anuntat oficial, sistemul de puncte si viza necesara cetatenilor din regat care nu sunt britanici, si vin de exemplu din Romania.
„Vizele nu vor mai fi acordate decât celor care au obţinut suficiente puncte”, precizează comunicatul, pentru a „acorda prioritate celor mai bune talente”, cum ar fi „oamenii de ştiinţă, inginerii şi profesorii universitari”.
Presa din regat, pune pe hartie noul sistem:
„All applicants – both EU and non-EU citizens – who want to live and work in the UK will need to gain 70 points to be eligible to apply for a visa.
Points will be awarded for key requirements if they can demonstrate they:
-Have a job offer from an approved sponsor, such as an employer cleared by the Home Office (which earns 20 points).
-Have a job offer that is at a „required skill level” (20 points).
-They can speak English to a certain level (10 points).”
„Punem capat liberei circulatii si răspundem priorităţilor cetăţenilor prin introducerea unui nou sistem bazat de puncte care va face să scadă numărul migranţilor care vin sa munceasca in regat”, a declarat, într-un comunicat trimis aseara, ministrul de Interne, Priti Patel, spunand ca este un „moment istoric” .
Sistemul va acorda puncte în funcţie de competenţe, calificări şi niveluri salariale şi va trata cetăţenii europeni şi non-europeni „în mod egal”.
Marea Britanie închisa pentru “muncitorii necalificați și care nu vorbesc limba engleză”. Ce prevede noul sistem:
– graniţele Marii Britanii vor fi închise muncitorilor necalificaţi şi tuturor migranţilor care nu vorbesc engleza
– nu va exista o cale pentru liber-profesioniştii care vin în Marea Britanie, precum instalatorii polonezi şi constructorii români care ajung fără o slujbă
– oricine vine în Marea Britanie să lucreze trebuie să aibă o ofertă de lucru cu un salariu de 25.600 de lire sterline (pe an), deşi un minim de 20.480 de lire sterline va fi acceptat în cazuri speciale
Intrarea in vigoare a noului sistem, si impactul asupra romanilor
Se preconizează că noul sistem va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, după încheierea perioadei de tranziţie care a început după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie.
Prin urmare, ministerul consideră că respectă „mesajul clar” transmis de poporul britanic în cursul referendumului din 2016 privind Brexitul şi la alegerile parlamentare din decembrie. Controlul imigraţiei a fost unul dintre subiectele principale în timpul campaniilor pentru aceste două scrutine.
Guvernul britanic plănuieşte să lanseze o campanie amplă pentru a-i pregăti pe angajaţi în legătură cu transformarea în ianuarie 2021, dată de la care cetăţenii UE vor fi trataţi la fel ca alte naţionalităţi.
Noua politică a atras critici din partea angajatorilor, în special din cauza adăugării chelnerilor şi a lucrătorilor „elementari” din agricultură şi pescuit pe lista muncitorilor necalificaţi. Industria şi sectorul hotelier, spun reprezentanţii, vor fi afectate grav.
Legea privind imigraţia va fi prezentată lunile viitoare şi, având în vedere majoritatea deţinută, ea poate trece uşor de Parlament.
„Companiile britanice trebuie să se adapteze finalului liberei circulaţii şi nu vom căuta să recreăm efectele liberei circulaţii în cadrul sistemului bazat pe puncte”, a transmis Guvernul, care a precizat că angajatorii vor fi nevoiţi să muncească mai mult pentru a recruta şi a păstra lucrătorii britanici.
„Other points could be awarded for certain qualifications and if there is a shortage in a particular occupation.The salary threshold for skilled migrants will be lowered from £30,000 to £25,600 for those coming to the UK with a job offer.”