În contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea nevoie de pașaport după această dată,titreaza Digi24.
Cartea de identitate va mai putea fi folosită doar până la data 30 septembrie 2021 ca document în călătorie în Regatul Unit de către cetăţenii români care intenţionează să vină în această ţară pentru a se întâlni cu cei dragi, prieteni sau membri de familie sau în scop turistic, aminteşte Ambasada României la Londra, într-o postare făcută marţi pe Facebook.
Cetăţenii români care au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie până la 31 decembrie 2025.
Potrivit site-ului guvernului britanic, citat de Agerpres, până la 1 octombrie 2021 cetăţenii Uniunii Europene, Islandei, Norvegiei, Liechtensteinului şi Elveţiei pot intra în Regatul Unit cu paşaport sau document naţional de identitate la fel ca în prezent.
De la 1 octombrie 2021 se va călători în Marea Britanie în scop turistic doar cu pașaport
Începând cu 1 octombrie 2021, cetăţenii UE, Islandei, Norvegiei, Liechtensteinului şi Elveţiei vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Regatul Unit. Totuşi, cetăţenii UE, Islandei, Norvegiei, Liechtensteinului şi Elveţiei ale căror drepturi sunt protejate prin Acordul de retragere, de exemplu cei care intră sub incidenţa Programului de înregistrare a cetăţenilor UE şi a prevederilor privind micul trafic de frontiera (muncitorii la frontieră), vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naţionale de identitate cel puţin până la 31 decembrie 2025.
Cetăţenii UE vor putea intra pe teritoriul britanic ca vizitatori pentru o perioadă de şase luni fără a fi nevoie să obţină o viză. Un vizitator poate intra în Regatul Unit de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv acolo prin mecanismul vizitelor repetate sau continue.
Persoanele care doresc să rămână pe perioade mai lungi de şase luni pentru a munci, a studia sau a locui în Regatul Unit vor trebui să depună o cerere de viză. Acest lucru se va putea face pe site-ul www.gov.uk, iar doritorii vor trebui să demonstreze că îndeplinesc criteriile cerute şi punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea.(sursa articol si credit:digi24.ro)
Ce statuturi sunt valabile pana in 2025?
Statut de persoană stabilită / SETTLED
În mod obișnuit, veți obține statut de persoană stabilită, dacă:
- Ați început să locuiți în Regatul Unit până pe 31 decembrie 2020 (sau până la data în care Regatul Unit părăsește UE fără o înțelegere)
- Ați locuit în Regatul Unit pentru o perioadă continuă de 5 ani (cunoscută ca și “rezidență continuă”)
- Cinci ani de rezidență continuă înseamnă că pentru 5 ani consecutivi v-ați aflat în Regatul Unit, Insulele Canalului sau în Insula Man timp de cel puțin 6 luni în orice perioadă de 12 luni.
Statut de persoană pre-stabilită / PRESETTLED
- Dacă în momentul în care aplicați nu ați acumulat cei 5 ani de rezindență continuă, veți obține, în mod normal, statut de persoană pre-stabilită. Ar trebui să fi început să locuiți în Regatul Unit până pe 31 decembrie 2020 (sau până la data în care Regatul Unit părăsește UE fără o înțelegere).
- După aceea, odată ce ați acumulat 5 ani de rezidență continuă, puteți aplica pentru a vă schimba statutul în cel de persoană stabilită.
- Dacă se împlinesc 5 ani de reședință neîntreruptă înainte de data de 30 decembrie 2020, puteți alege să așteptați pentru a face cerere atunci când se vor împlini 5 ani de ședere continuă. Aceasta înseamnă că, dacă cererea dumneavoastră va fi aprobată, veți obține noul statut de rezident permanent fără a mai trebui să solicitați mai întâi statutul de stabilire provizorie.
Cetăţenii români care au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie până la 31 decembrie 2025.