Mesajul tulburător al fiicei unui şofer de camion: „Şofatul e viaţa voastră, dar viaţa copiilor sunt tăticii lor!”

Mesajul tulburător al fiicei unui şofer de camion a devenit viral pe Facebook. „Şofatul e viaţa voastră, dar viața copiilor sunt tăticii lor!”, a scris ea, încercând să explice ce simt familiile camionagiilor care-şi aşteaptă taţii, soţii, să se întoarcă acasă.
Fiica unui şofer de camion a răspuns unei postări de pe pagina unui şofer cu un mesaj absolut tulburător, în care încearcă să explice ce e în sufletul unui copil al cărui tată stă mai mult pe drumuri decât acasă. Ilie Matei „Omul Şoselelor”, pagină cu aproape 20.000 de urmăritori, a postat o fotografie cu cei doi copii ai lui şi a povestit cum se simte când se întoarce acasă după săptămâni pe drumurile Europei.
„Si de fiecare data ramai uimit cat au crescut, ea vorbeste mai bine si mai mult(tipic feminin) iar el devine interesat de fete si masini sport. Probabil in amintirile lor apari vag, undeva pomenit in treacat, asa te gandesti. Dar, asa cum tu ii ai in suflet permanent, asa si ei, te poarta in gand si se mandresc cu tine exprimand cu glas zglobiu de copil in mod repetat: Tati e plecat cu un camion in tari straine si imi e tare dor de el ! Se va intoarce repede ca stie ca il asteptam!”, e un fragment din postarea şoferului.

Primul comentariu la rândurile scrie de Ilie e al unei doamne, Manuela, din Cluj, fiică de camionagiu, şi e impresionant: „Eu sunt fata de sofer si nu stiu dc voi tăticii înțelegeți ce e in inima copiilor. Sofatul e viata voastră,dar viața copiilor sunt tăticii .

Am suferit mult….. mi-am asteptat mereu tatăl stând la etajul 8 și privind în lung pe geam sa vad cand parchează camionul la câteva străzi distanță…. pe vremea mea nu existau telefoane ca sa putem vb asa de des, când prindea un telefon cu fise ne suna la o vecina( in anii 90 in Clujul ala civilizat nu ne aprobau cererea pt telefon)…… eram asa de bucuroasă când venea acasa…..

cred ca pana pe la 13 ani am mâncat cu el din aceeași farfurie, foloseam fiecare minut cu el. Are 72 de ani si ce crezi ca face acum….ce a iubit toata viata…. sofeaza…Foloseste înțelept timpul cu copiii tai.!!!
…pt fiecare meserie trebuie oameni care sa se sacrifice,stiu asta, dar mi-aș fi dorit să nu fie tatăl meu cel care se sacrifică pt livrari de ciocolată și mâncare.”, a scris Manuela. (preluare observator.tv, multumiri Ilie Matei „Omul Şoselelor”)

citeste si:

Ce se întâmplă cu viața ȘOFERULUI, la PENSIE, după „ce a’nconjurat PĂMÂNTUL, de jdă mii de ori, calculat în KM” (manifest)

Ce se întâmplă cu viața ȘOFERULUI, la PENSIE, după „ce a’nconjurat PĂMÂNTUL, de jdă mii de ori, calculat în KM” (manifest)

CE PENSIE VOI AVEA CAND VOI PUNE CHEILE IN CUI, SI CUM IMI VOI PETRECE BATRANETEA, DUPA CE AM INCOJURAT SUPRAPATA PAMANTULUI DE CEL PUTIN 2 ORI?

Pornim de la intrebarea apasatoare din lumea soferilor profesionisti de TIR, care sta pe buzele fiecaruia, insa din prisma adevarului crunt, cu totii amanam sa ne-o punem. Este un subiect asemanator aceluia cand iti iei un credit, si initial nu te gandesti cat de mult o sa fie rata, sau cat o sa iti creasca dobanda, sau daca o vei putea plati in timp, ci pur si simplu te bucuri de moment, de banii gramada luati in mana, la momentul respectiv. Dupa ceva timp insa, incepi sa iti pui intrebari.

Asa este si in acest caz, al PENSIEI SOFERULUI, dupa o viata de munca. Ne bucuram de castigul momentului, si trecem peste partea pe care ti-o prezinta „banca” cand semnezi, cu „dobanda” (care in cazul de fata sunt toate impediementele din viata de condus a soferului de zi cu zi : diurna/ salariu/ nesomn/ dispeceri/ patroni/ cursa contra cronometru/ opriri pentru amenzi, depasire, cauciucuri etc/ totul pentru un castig decent la acel moment), insa pe parcursul „contractului” realizam ca poate am fost pacaliti, sau poate ne-am pacalit singuri.

Sunt putini cei care constientizeaza importanta soferului de TIR. Multi ne considera brute, needucati, sau poate ne trec cu vederea. Insa toti acestia ar trebui sa constientizeze, si sa respecte „CA TOT CEEA CE SE INTAMPLA IN JURUL LOR SI VIATA LOR, A FOST POSIBIL PENTRU CA NOI AM PUS LUCRURILE IN MISCARE?”Ce aveti in: frigider, in baie, ce imbracati, mobila, sau televizorul la care uiti acum, si chiar telefonul care vi s-a lipit atat de bine de mana, si fara de care viata tuturor, n-ar mai fi viata, E MUNCA NOASTRA! Nu uitati asta!

Meseria de șofer de camion este una destul de bănoasă pentru moment, problema este că nu mulți sunt cei care rezistă în acest domeniu pe perioade medii sau lungi. Pentru mulți tineri, să lucrezi pe comunitate ca șofer de autocamion pare ceva super simplu, pare o modalitate de a câștiga mii de euro pe lună dar din păcate, 70% dintre cei care doresc angajare în acest domeniu nu prea știu cu ce se mănâncă această meserie.

Un astfel de exemplu, este un sofer care a ales sa „traga putin pe dreapta, din fuga lui continua de condus” si sa vorbeasca despre acest subiect.Un sofer (nu o sa ii dam numele), de 56 de ani, ne-a spus ofurile reale ale şoferilor, care sunt un pic deosebite decât ale patronilor.

„Peste 4 ani ies la pensie şi mi-e frică de acel venit. Am 40 de ani vechime în şoferie şi 3,5 milioane de kilometri parcurşi , cu toate că beneficiez de grupele I şi II. Începând cu anii 70, am lucrat în Irak, Siria şi fosta URSS. Nu cred că este o pensie suficientă pentru cât am muncit, cât am contribuit la fondul de pensii”, ne-a spus el.

Veteranul are un salariu mediu de 1.800 de lei, sau 2.200 de lei, în funcţie de numărul de kilometri parcurşi. Dar cum să faci numărul de kilometri dacă nu ai autostrăzi, nu ai şosele nu există centuri de ocolire a marilor oraşe. „Pentru a ocoli Centura Bucureştiului, care nu are decât 80 de kilometri, un TIR are nevoie de 5 ore. Toată lumea vrea de la noi să ne mişcăm repede, dar cum să facem asta dacă nu avem pe unde să mergem?”, a adăugat soferul.

Ce pensie o să ai?

Pe comunitate se lucrează cu salariul pe țară + diurnă. Diurna nu se impozitează, nu se întâmplă nimic cu ea. Salariul pe țară e 1000 de lei net. Dacă vei lucra o viață întreagă pe comunitate, la 65 de ani când vei ieși la pensie vei muri de foame. Bine, dacă între timp faci rost de un contract de muncă în altă țară unde ai salariu 2000 de euro pe lună, nu salariu + diurnă, e altceva. Cam asta ar trebui să urmărească toți cei care se duc pe comunitate, si soferul de TIR.

10 întrebări pe care trebuie să ți le pui dacă vrei să lucrezi șofer pe de TIR 

Ce o să mănânci? Ai pus vreodată măcar 2 ouă în tigaie? Ești capabil să te duci pe unde apuci și să faci rost de alimente pe care să le gătești cuminte prin remorcă ori pe lângă camion? Că nu o să poți să cari mereu debaraua de-acasă după tine prin Germania sau Spania.

Unde o să-ți faci nevoile? După cum știm, camioanele europene nu sunt echipate cu toalete. Nu ai unde să-ți faci nevoile decât prin boscheți, atunci când ajungi la încărcare/descărcare, prin toaletele special amenajate pe marginea drumurilor și așa mai departe.

Poți să împarți 2 metri pătrați cu cineva? Dacă ești începător vei lucra mai mult ca sigur în echipaj. O să ai un coleg cu care vei fi nevoit să împarți 2 metri pătrați luni de zile. Vei putea face asta? Până și la pușcărie e mai mult loc decât într-o cabină de camion comunitar.

Unde o să faci baie? În multe țări din UE, repausul săptămânal nu se mai face în cabină. O să ai ocazia să faci baie la hotel o dată pe săptămână. Îți va fi suficient? Vei fi de acord să dai sute de euro pe lună doar pe dușuri dacă ești obișnuit să faci zilnic această operațiune?

Mai ai iubită când te întorci? Pentru că mai mult ca sigur vei sta plecat luni de zile pe an. E foarte posibil să te trezești fără iubită când o să te întorci acasă. Dacă nu ai pe cineva care să te înțeleagă și care să te susțină, slabe șanse să mai găsești pe cineva acasă.

O să te însori vreodată? Bună întrebare și are legătură cu precedenta. Foarte puține sunt femeile care pot să trăiască așa, fără să aibă bărbatul acasă zi de zi. Dacă vei fi plecat 8 luni pe an, ca marinarul, e foarte posibil să ajungi la 45 de ani fără soție.

Ești în stare să conduci corect? Pun această întrebare pentru că cei care pleacă la muncă pe comunitate se duc pentru bani. Dacă îi dai pe amenzi, ajungi să muncești degeaba.

O să te întorci viu acasă? Întrebare la care vei răspunde afirmativ doar dacă vei răspunde afirmativ și la cea de mai devreme. Dacă nu ești în stare să conduci corect, dacă te știi teribilist sau dacă pur și simplu ești un șofer neîndemânatic, ai șanse mari să te întorci între 4 scânduri. Nu e de glumă.

Ai răbdare să conduci 9 ore pe zi? Cred că e una dintre cele mai importante întrebări. Mulți spun că e floare la ureche să mergi 9 ore pe zi cu camionul dar în realitate, nu e chiar așa. Să stai concentrat atâtea ore, plus alte 9 în care nu poți dormi din cauza colegului care trebuie să își facă și el alte 9 ore de program, este foarte obositor și vei simți chestia asta chiar de la început.

Iar ultima intrebare, ramane cea dintai, despre care a fost acest articol: CE PENSIE MIZERA VOI AVEA, DUPA CE AM SERVIT TOATA LUMEA?

Asa ca DRUMURI BUNE, colega! Daca consideri altfel, parerea ta este acceptata ( macar asta sa fie libertate – la opinie pe care o mai ai). Daca consideri ca ti-ai pus aceasta intrebare, macar o data, atunci DISTRIBUIE articolul, poate si-o pun si altii*. (*guvernatii, si lumea politica/ cei din transporturi/ soferul de turism care ne injura si se fereste de noi pe drum/ sau omul de oriunde care nu constientizeaza viata noastra, insa se bucura de pe urma noastra)

3 thoughts on “Mesajul tulburător al fiicei unui şofer de camion: „Şofatul e viaţa voastră, dar viaţa copiilor sunt tăticii lor!”

  1. Pingback: wonder rope 4000mg

Comments are closed.