Pentru noi cei, care ne-am născut văzând color, si destingând lumea incojuratoare ca pe un tablou frumos, poate parea ceva de domeniul absurdului. Insa v-ati intrebat vreodata cum este pentru cei, care pot vedea numai ALB si NEGRU?Nascandu-se asa, pentru ei pare ceva normal, si considera ca si ceilalti vad la fel. Insa datorita tehnologiei zilelor noastre, cu ajutorul unor ochelari speciali, un filmulet a devenit viral pe internet! In cazul mai multor persoane, aceste vad pentru prima oara in culori, dupa o viata de OM! Reactiile lor sunt de-a dreptul naucitoare, si vi le prezentam in filmuletul de la sfarsitul articolului! Bucurati-va de lucrurile ce vi se par normal. Tocmai ele sunt cele mai speciale!
VIDEO impresionat la sfarsitul articolului!
Locuitorii unei insule din Pacific au o istorie genetică unică, care le afectează modul în care percep culorile.
Atolul Pingelap se află în Pacificul de Sud și mai e cunoscut și sub numele de ,,Insula Daltoniștilor”. Numele, care nu e deloc întâmplător, i-a fost dat de Oliver Sacks în celebrul să volum din 1996 care explorează misterele creierului uman.
Atolul Pingelap a atras atenția lui Sacks datorită unei trăsături genetice ciudate. Potrivit unei legende locale, un taifun devastator a dus la scăderea dramatică a populației.
Legenda mai spune că unul dintre supraviețuitori, conducătorul insulei, era purtător al unei gene care declanșeză o formă foarte rară de daltonism. De-a lungul timpului, această genă a fost transmisă din generație în generație până când toți locuitorii insulei au ajuns să fie daltoniști.
Adevărul e, însă, că din punct de vedere științific, nu e vorba de simplu daltonism, ci de daltonism total sau acromatopsie, definită din punct de vedere medical ca lipsa de percepție a oricărei culori. În concluzie, acești oameni văd lumea din jur doar în alb și negru.
Persoanele care au această genă sunt foarte rare șiazi doar 10% dintre locuitorii din Atolul Pingelap se crede că mai sunt purtătorii acestei gene. Cu toate astea, acest procent e unul foarte mare, dacă ținem cont că rata de apariție a acestei forme de daltonism la locuitorii insulei e totuși mai mare decât cea mondială (de 1 la 30.000).
Insula Daltoniștilor nu l-a inspirat doar pe Oliver Sacks, ci și pe fotograful Sanne De Wilde, care a vizitat insula în 2015 pentru o serie foto care să arate cum vede lumea o persoană care suferă de acromatopsie.
Sanne De Wilde despre lumea celor ce nu percep culorile:
Unii dintre cei afectați de această mutație au suținut că, în ciuda a ceea ce spune literatura de specialitate, ei pot vedea totuși variațiuni ale anumitor culori, cum ar fi roșu sau albastru.
Acromatopsia (discromatopsia)
Acromatopsia sau discromatopsia reprezinta inabilitatea sau slabirea capacitatii de a percepe culorile. Poate avea origine oftalmologica sau neurologica, poate fi congenitala sau dobandita. Doar in cazul acromatopsiei dobandite pacientul se plange de tulburarea vederii.
Testele clinice folosite pentru identificarea acromatopsiei includ utilizarea de planse pseudoizocromatice Ishihara (acestea au fost intocmite in special pentru descoperirea acromatopsiei congenitale si testeaza mai mult spectrul rosu-verde decat spectrul albastru-galben), sortarea culorilor in functie de nuanta, precum in testul de evaluare cromatica Farnsworth-Munsell. Dificultatea aparuta in efectuarea acestor teste nu reflecta intotdeauna prezenta acromatopsiei.