Misterul SCĂRII, de la Sfântul Mormânt din Ierusalim care stă în același loc, de secole! (Galerie FOTO)

vezi GALERIA FOTO, de-a lungul veacurilor a misterioasei scări!

Sub una dintre ferestrele arcuite ale Bisericii Sfântului Mormânt, din Orașul Vechi al Ierusalimului, există o scară din lemn care se sprijină, în mod obișnuit, pe peretele de pe pervazul superior.

La prima vedere ai impresia că Biserica este în curs de renovare, iar scara a fost pusă acolo de un muncitor pentru lucrări de reparații. Însă, adevăratul motiv este altul.

Bisericii Sfântului Mormânt

De fapt, scara apare în fiecare fotografie realizată bisericii, de-a lungul timpului. În plus, chiar și înainte de apariția aparatului de fotografiat, aceasta apare în schițe. Scara este o parte integrantă a clădirii de cel puțin trei secole, însă specialiștii sunt de părere că aceasta stă în acel loc de o perioadă mult mai mare de timp.

Bisericii Sfântului Mormânt

Nimeni nu știe sigur cum a ajuns acolo și când. Ceea ce se știe este că a existat și în 1728, în cea mai veche reprezentare a Bisericii Sfântului Mormânt descoperită. Biserica Sfântului Mormânt, dar și multe locuri din Țara Sfântă – sunt venerate de diferite grupuri religioase. În mod evident, fiecare denominație creștină dorește să o aibă sub control.

Bisericii Sfântului Mormânt

În prezent, există mai multe biserici creștine care controlează Sfântul Lăcaș de cult, iar acestea nu pot ajunge la un acord în privința mutării scării. În secolul al XVIII-lea, sultanul Osman al III-lea a forțat bisericile creștine la un compromis și a decretat că oricine controlează în mod curent un anumit loc își va continua controlul pe termen nelimitat.

Dacă mai multe grupuri revendică un anumit loc, atunci trebuie să se ajungă la un acord între acestea pentru a se face schimbări în acel loc. Anumite locuri aparțin musulmanilor, altele evreilor, iar cele mai multe aparțin creștinilor.

Bisericii Sfântului Mormânt

Acest acord este respectat și astăzi.În ciuda numeroaselor modificări ulterioare ale puterii politice în Țara Sfântă, acest status quo a rămas în vigoare, fiecare grup religios păzind cu strășnicie locul revendicat.

Bisericii Sfântului Mormânt

Potrivit unor surse, ferestrele aparțin armenilor, dar pervazul unde se află scara aparține ortodocșilor greci.În ciuda numeroaselor modificări ulterioare ale puterii politice în Țara Sfântă, acest status quo a rămas în vigoare, fiecare grup religios păzind cu strășnicie locul revendicat.

În 2002, un călugăr a mutat scara. Din cauza faptuluică a făcut acest lucru fără aprobarea tuturor celor șase denominațiuni bisericești, acesta a fost găsit vinovat și un adevărat masacru a început între comunități, iar zeci de călugări au fost răniți.

Bisericii Sfântului Mormânt

În 2009, scara a fost mutată din nou, de data aceasta pentru a face loc schelelor necesare pentru finisarea renovărilor pe turnul clopotniței. După finalizarea lucrărilor a fost așezată la locul inițial.

Bisericii Sfântului Mormânt
Bisericii Sfântului Mormânt
Bisericii Sfântului Mormânt
Bisericii Sfântului Mormânt
Bisericii Sfântului Mormânt
Bisericii Sfântului Mormânt