Nemtii plang dupa muncitorii romani:„Noi vrem inapoi românii in Landuri, să ne culeagă recoltele”

Germania va permite muncitorilor străini să intre în ţară şi să ajute la recoltatul fructelor şi legumelor, a anunţat joi Guvernul de la Berlin, relaxând restricţiile de călătorie impuse anterior pentru a limita răspândirea coronavirusului, transmit Reuters și Agerpres.

Germania primeşte în fiecare an aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România şi Polonia, potrivit datelor principalului sindicat agricol din Germania, DBV, care a avertizat Berlinul asupra insuficienţei forţei de muncă pentru strângerea recoltelor.

Nemtii plang dupa muncitorii romani: „Noi vrem inapoi românii să ne culeagă recoltele”

Partenerii de guvernare ai cancelarului Angela Merkel i-au trimis acesteia o scrisoare în care cer să se relaxeze restricțiile impuse la intrarea muncitorilor sezonieri din România și alte țări ale UE, informează morgenweb.de.

Recomandările Comisiei Europene de a nu se bloca intrarea lucrătorilor sezonieri și a cadrelor medicale în cadrul UE trebuie implementate imediat în Germania, au scris deputații Albert Stegemann și Gitta Connemann în scrisoarea care a fost adresată și ministrului de Interne, Horst Seehofer (CSU), și ministrului Agriculturii, Julia Klöckner (CDU), avertizându-i că nu mai e timp de pierdut.

Nemtii plang dupa muncitorii romani: „Noi vrem inapoi românii să ne culeagă recoltele”

Testarea temperaturii corporale și instituirea de culoare speciale la frontiere pot garanta că acești lucrători pot „ajunge la ferme/fabrici fără ulterioare contacte și fără a se pierde timp”. De asemenea, susțin autorii scrisorii, sezonierii pot și să fie testați pentru noul coronavirus la locul de muncă.

Între timp, guvernul federal evaluează dacă persoanele venite la muncă în Germania în baza așa-numitului Regulament al Balcanilor de Vest și care acum și-au pierdut locurile de muncă sau li s-a redus programul ar putea fi utilizate la munca câmpului.

Nemtii plang dupa muncitorii romani: „Noi vrem inapoi românii să ne culeagă recoltele”

In urmă cu o săptămână, ministrul german de Interne a interzis intrarea lucrătorilor sezonieri în încercarea de a combate răspândirea infecțiilor cu coronavirus. Interdicțiile se aplică la intrarea din țări terțe, din Regatul Unit, și din țări UE precum România și Bulgaria.