Norvegia este una dintre cele mai frumoase și bogate țări din lume, neafectată de turbulenţele economice la nivel global. În ultimii ani a beneficiat de creşteri constante, solide şi durabile, datorate în principal exploatării raţionale a resurselor de petrol şi gaze naturale.Dacă te-au atras ofertele noastre de muncă din Norvegia, atunci acest articol te va ajuta să descoperi cele mai frumoase oportunități oferite de această țară.
Dacă ai ales să lucrezi în Norvegia în acest an, atunci poți beneficia de cele 25 de zile de concediu oferite de statul norvegian față de cele 21 de zile oferite de statul român, la care se mai adaugă în 10 zile libere aferente sărbătorilor legale.
Practic beneficiezi de 35 de zile libere pentru anul 2018. Ei nu doar că respectă orele de program, dar există și o directivă guvernamentală care încurajează angajații să petreacă mai mult timp alături de familie și mai puțin la lucru.
În munca lor, norvegienii sunt motivați de dorința de perfecționare, de mediul în care lucrează și de prietenia cu colegii de muncă, și mai puțin de bani sau de alte câștiguri. Pentru norvegieni este important echilibrul dintre viața profesională și cea personală.
La ei există o concepție bine înrădăcinată,și anume că omul muncește ca să trăiască, și nu invers. Stilul de viață norvegian pune accent pe valorile familiei, pe sporturi și activitățile în natură.
Mai jos îți menționăm cele mai importante 5 diferențe față de țara noastră și nu numai. Faptul că în 2017 Norvegia a ieșit pe primul loc într-un top mondial al țărilor cu cei mai fericiți oameni, nu este o simplă întâmplare.
-Oare de ce sunt norvegienii așa de eficienți cu 131 de oameni în parlament și noi performăm atât de slab cu 2.265 de „ajutoare”, un număr de 17 ori mai mare?! În Norvegia nu există birouri parlamentare răspândite în toată țara și, din fericire, nu suferă deficit democratic din această cauză. Într-o epocă a comunicării virtuale, unde fiecare cetățean îi poate scrie direct celui care îl reprezintă, lipsa birourilor parlamentare nu este o lipsă de niciun fel, ci mai degrabă o eficientizare a procesului democratic.
-Norvegia este prima țară din lume în care vânzarea mașinilor electrice și hibride este mai mare decât a automobilelor pe benzină sau diesel, urmărind treptat eliminarea completă a mașinilor poluante. Acesta este un adevărat program de ecologizare și un model demn de urmat de toate țările din lume.
-Norvegia e un mare producător de energie hidroelectrică, eoliană și bio-energie, peste 99%. Tot aceștia sunt cei mai mari exportatori de somon din lume, dar și cei mai pricepuți bucătari când vine vorba de gastronomie. Se spune că ei i-au învățat pe japonezi cum să facă sushi cu somon.
-Norvegienii iubesc foarte mult natura. Mai bine de jumătate din suprafața capitalei, Oslo, este ocupată de păduri. În 2008, Norvegia a donat 21 miliarde de dolari pentru a salva pădurile amazoniene.
Cele mai interesante lucruri despre Norvegia:
Nu este un secret ca Norvegia a ajuns cea mai prospera tara a contientului, dupa ce si-a descoperit extraordinarele resurse naturale si in primul rand petrolul, care in trecut ii lipsea cu desavarsire.
Ca un grad ridicat de civilizatie si de constiinta cetateneasca, uimeste uneori alti europeni prin modul cum se prezinta tara si modul cum se comporta cetatenii. Merita amintite cateva exemple – comenteaza portalul factroom.
Populatia: un sfert cat Romania
1. Norvegia are o populatie nesemnificativa: vreo 5 milioane de locuitori. O treime din acestia locuiesc in capitala Oslo. Alte orase rareori depasesc 30.000: cam cat Oltenita.
2. Norvegienii cunosc atat limba materna, cat si cea engleza, in proportie de 100%. Numai unele persoane, trecute de 75 ani, nu reusesc s-o vorbeasca fluent.
3. In Norvegia nu exista restrictii privid accesul la natura: poti inota oriunde in mare, poti vizita orice padure. In cazul proprietatilor private, este recomandat sa informezi proprietarul, dar acesta nu te poate refuza.
4. Nu este un secret ca in Norvegia preturile sunt ridicate. Cu titlu de exemplu, benzina costa 2 euro/litru, dar nu se plange nimeni. Intr-o pizzerie obisnuita, portia costa 50 euro (fara bautura).
5. Salariile frecvente ale norvegianului de rand se ridica la 5.000-7.000 euro pe luna. Pentru el, preturile sunt accesibile, dar strainilor nu le vine usor sa aiba acces la produse.
Unii europeni se aprovizioneaza gratis
6. Pescuitul este liber, fara sa fie necesara o autorizatie speciala, iar apele sunt foarte bogate in resurse piscicole. Pescuitul comercial este reglementat si se orgaizeaza numai in nordul tarii, sudul fiind rezervat amatorilor.
7. Din acest motiv, unii europeni si-au format un hobby profitabil: sosesc cu masinile frigorifice, pescuiesc non stop si se intorc cu ele incarcate in Germania, Olanda sau Belgia.
8. Norvegienii nu culeg fructe si ciuperci din padure, preferandu-le pe cele de cultura, ca fiind mai sigure. Dar culesul nu e interzis. Cine vrea, poate umple intr-o singura ora un sac cu ciuperci.
9. Din cauza restrictiilor, nu-i usor sa cumperi bauturi tari in Norvegia. Se vand numai in magazine specializate, de luni pana vineri. Prin exceptie, la Oslo, unde circula multi straini, exista si sambata, dar pretul te descurajeaza: o sticla de vodca trece de 100 euro, de la cognac sau whisky putem chiar sa ne luam gandul.
Norvegienii sunt barbati inalti, blonzi, supli. Femeile sunt scunde si grase. Ele au probleme sa-si gaseasca perechea, cu atat mai mult cu cat barbatii au succes in toata Europa, de unde isi aduc neveste suple.
Autoservirea de la poarta
11. Aproape intreaga populatie a Norvegiei practica sportul pe schiuri si snowboard. Adesea, femeile se dovedesc mai pricepute decat barbatii.
12. La intrarea in unele ferme, poti vedea cosuri cu fructe si legume, pretul afisat, un cantar si o legatura cu sacose. Un borcan asezat alaturi sugereaza unde trebuie pusi banii. Este un stil traditional de autoservire, care functioneaza perfect, fara camera de supraveghere si fara vanzator.
13. Guvernul sprijina initiativa particulara. Daca, de exemplu, ai cumparat 30 de oi, primesti sprijin, inclusiv dreptul de a le paste pe o insula pustie. Nu le ameninta nici lupii, nici ursii, nici hotii. Dupa un an, contabilizezi castigul si platesti impozitul – statul nu e societate de binefacere.
14. Norvegienii sunt retinuti, dar amabili. In schimb, imigrantii se comporta arogant, afectand buna convietuire. Pana acum zece ani, nu exista asa ceva in Norvegia.
Tara tunelurilor
15. Norvegia are cel mai mare numar de tuneluri din Europa. Ele au facut sa dispara serpentinele de altadata, scurtand drumurile. Accesul prin tunel se plateste.
16. Din cauza numarului mare de insule, stramtori si fiorduri, o buna parte din circulatie se desfasoara cu bacul. Bacurile sunt foarte confortabile, iar pretul transportului derizoriu.
17. Desi Norvegia produce multa energie, energia electrica este scumpa, ca si benzina de altfel. Plata curentului la un apartamnet de patru persoane poate ajunge la o mie de euro.
18. O veche traditie cere ca fiecare barbat sa execute cu mana lui un cutit si o teaca, pe care le pastreaza toata viata. Marketurile fac vanzare buna, oferind diferite instrumente pentru confectionarea cutitului si a tecii.
19. In Norvegia, n-au existat in trecut cersetori. Acestia au aparut insa, mai ales in capitala, din randul imigrantilor. Norvegienii nu se arata deloc generosi cu ei. Baza deverului sunt turistii straini.
Sloganul turistic al Norvegiei este ”Norway, powered by nature”. Nici nu este de mirare: fiorduri, unele dintre cele mai înalte cascade din lume şi cele mai adânci lacuri din Europa, reni, balene, aurora boreală şi lista este aproape fără sfârşit!
Nivelul de trai este foarte ridicat, dar și costurile sunt pe măsură, iar sistemele de taxe și obligații fiind bine organizate. Țara oferă asistență socială avansată, educație gratuită, un sistem de sănătate performant și asigurări avantajoase.
”High level of trust is bigger than oil. And we have some oil…”, spune Gunnar Haereid, vice–guvernator al Regiunii Sogog Fjordane, Norvegia, la o dezvatere despre modul în care comunică guvernul cu cetățenii, comparativ cu al nostru. El povestește cum au lăsat 20 de portofele pe străzi și 15 dintre acestea au fost aduse la poliție intacte, punând în valoare bunătatea cetățenilor.
13 thoughts on “NORVEGIA, paradisul lumii moderne! Ce stiu romanii, care muncesc in NORVEGIA/SCANDINAVIA. Diferentele fata de ROMANIA si restul lumii.”
Comments are closed.