„Noua Casa” programul romanesc,prin care romanii din Marea Britanie pot achizitiona o casa in tara,la o rata pe care nu o simt.Numai anumite banci accepta veniturile din regat.

Romanii din Marea Britanie, incep sa isi consolideze usor,usor, revenirea in tara, achizitonand aici apartamente,garsoniere si case,prin creditul garantat de statul roman.

Astfel vechiul program „Prima Casa”, a fost redenumit „Noua Casa”,iar plafoanele de creditare ale caselor a crescut.In acest moment romanii din Marea Britanie care se incadreaza sa isi cumpere in o casa in tara, la care pentru salariul din UK,nu simt rata lunara,vor beneficia de sume mai mari de achizitie,dupa cum urmeaza:

  • pana la 140.000 euro finantare pentru locuinte noi (nu mai vechi de 5 ani) cu 15% avans
  • si maxim 70.000 euro pentru locuinte mai vechi,cu avans ramas ca la programul anterior Prima Casa de 5% din valoarea imobilului.

„Suma ratei pe care o platesc, e infima la nivelul venitului meu din Marea Britanie. Plus ca nici macar nu o platesc! Il inchiriez si se plateste singur. Mi se pare cea mai buna afacere in momentul de fata”

„Noua Casa” programul romanesc,prin care romanii din Marea Britanie pot achizitiona o casa in tara,la o rata pe care nu o simt.Numai anumite banci accepta veniturile din UE.

Romanii care obtin venituri din contracte de munca in strainatate de cel putin un an pot achizitiona locuinte prin programul Noua Casa,sustinut de guvernul Romaniei

  • pana la 140.000 euro finantare pentru locuinte noi (nu mai vechi de 5 ani) cu 15% avans,
  • si maxim 70.000 euro pentru locuinte mai vechi,cu avans ramas ca la programul anterior Prima Casa de 5% din valoarea imobilului.

Romanii care lucreaza de cel putin un an in strainatate cu permis de sedere si de munca si vor sa achizitioneze o locuinta in tara, o pot face prin intermediul programului Prima Casa. Statul roman aloca un fond special pentru acest segment, doritorii putand imputernici o persoana aflata in tara sa ii reprezinte in fata institutiei bancare.

Vechiul program Creditul Prima Casa – conditii generale si pentru romanii din Marea Britanie (neactualizat la programul Noua Casa- informativ)

Programul Prima Casa a fost initiat in 2009 si urmare facilitarea accesului populatiei la creditele ipotecare. De la inceputul programului si pana in prezent peste 220.000 de romani si-au cumparat o locuinta astfel.

Pentru a participa la Prima Casa, doritorii trebuie sa mearga la una dintre bancile inscrise in program si sa indeplineasca cateva conditii: sa realizeze venituri cu caracter permanent; sa nu detina o alta locuinta sau, daca detin una, aceasta sa aiba o suprafata utila mai mica de 50 mp; sa poata depune un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei.

Statul garanteaza 50% din valoarea creditului Prima Casa, in timp ce banca va garanta restul. Prin acest credit poate fi achizitionata o locuinta finalizata sau aflata in diferite stadii de finalizare, valoarea maxima a creditului depinzand de data la care au fost eliberate autorizatiile de constructie (inainte sau dupa data de 22.02.2010), dar poate fi si construita o locuinta noua.

„Noua Casa” programul romanesc,prin care romanii din Marea Britanie pot achizitiona o casa in tara,la o rata pe care nu o simt.Numai anumite banci accepta veniturile din UE.

Unele banci romanesti acorda credite si romanilor care lucreaza in strainate, insa in anumite conditii: sa aduca un codebitor care lucreaza in tara si care sa garanteze imprumutul in cazul in care titularul nu-l mai poate plati. Alte banci acorda doar credite garantate cu imobile celor care lucreaza in alte tari.

Bancile care iau in considerare veniturile din strainatate pentru acordara unui credit sunt: BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Unicredit, Banca Feroviara, Alfa Bank.

2. Conditii speciale pentru persoanele care lucreaza in strainatate

Acordarea creditului Prima Casa cetatenilor romani care obtin venituri in strainatate tine de normele interne de creditare ale fiecarei banci care participa in program.

„Noua Casa” programul romanesc,prin care romanii din Marea Britanie pot achizitiona o casa in tara,la o rata pe care nu o simt.Numai anumite banci accepta veniturile din UE.

In general, persoanele care solicita un astfel de credit trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
vechime de minim 1 an in tara in care isi desfasoara activitatea; contract de munca incheiat pe perioada nedeterminata sau cel putin 2 contracte succesive, fara intrerupere, la angajatorul din strainatate; ipoteca pe locuinta achizitionata prin credit; constituirea unui depozit colateral (garantia pentru apartament) la banca la care se depun actele pentru Prima Casa; existenta unui girant care locuieste si obtine venituri pe teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste actele necesare, romanii din strainatate care isi doresc sa acceseze creditul Prima Casa trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
contract de munca; carte de identitate; certificat de casatorie (daca este cazul); permis de sedere emis de autoritatile competente din tara respectiva; permis de munca emis de autoritatile competente din tara respectiva; adeverinta de salariu; extras de cont sau fluturas de salariu in original; documente care sa ateste plata impozitelor si a taxelor sociale; fisa fiscala.

Multe dintre documentele de mai sus vor fi traduse si legalizate la Consulatul Roman sau la un notar public din Romania sau din tara in care sunt realizate veniturile.

„Noua Casa” programul romanesc,prin care romanii din Marea Britanie pot achizitiona o casa in tara,la o rata pe care nu o simt.Numai anumite banci accepta veniturile din UE.

Conditiile de eligibilitate pentru un credit la BRD sunt urmatoarele :  vechime de 1 an la actualul loc de munca sau 6 luni, concomitent cu vechime totala de 2 ani; venit net minim de 500 RON; prezentarea unui co-imprumutat (parinti, sot/sotie, rude sau afini pana la gradul IV cu solicitantul creditului) cu venituri din Romania care sa acopere 130% suma lunara de plata la credit; gradul de acoperire cu garantii este necesar sa fie de minim 154%.

Banca Transilvania acorda doar credite imobiliare sau de nevoi personale garante cu imobile, cu conditia aducerii unui codebitor care sa aiba venituri in Romania, care poate sau nu sa fie membru al familiei.

CEC Bank accepta veniturile de natura salariala realizate in strainatate, fara codebitor, in conditiile garantarii creditului solicitat cu ipoteci imobiliare.Vechimea in munca necesara pentru un credit este de minim un an si de 3 sau 6 luni la ultimul loc de munca.Documentele necesare sunt: contractul de munca, extras de cont sau fluturasul de salariu, fisa fiscala cu dovada platii impozitelor.

BCR nu ia in considerare veniturile din strainatate pentru ca nu se pot verifica in baza de date de la ANAF. Si la Raiffeisen Bank este necesar ca veniturile sa fie realizate pe teritoriul Romaniei cu contract/carte de munca inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca. Veniturile inregistrate in strainatate nu sunt eligibile in cazul contractarii unui credit la Raiffeisen Bank. (acest articol este pur informativ si face o paralele intre programe si accesul romanilor din regat la programe/nu facem lobby pentru acest program,nu oferim credite,si trebuie stiut ca numai anumite banci accepta veniturile din strainatate.)