O galaxie cu nucleu dublu a fost descoperită în vecinătatea Căii Lactee.Cerul e plin de galaxii în diverse forme

„Vedem patru lucruri care se extind din această galaxie, iar întrebarea este: cum de a ajuns aşa”, a spus William Cotton, autorul principal al studiului făcut asupra galaxiei, pentru Live Science.„Este vorba, de fapt, despre o formă de bumerang dublu, ceea ce înseamnă că ceva din galaxie formează aceste aripi secundare”, a declarat Cotton.

Observată cu ajutorul unui telescop normal, galaxia PKS 2014-55 este o pată neînsemnată de lumină puternică. Însă dacă ne uităm cu ajutorul undelor radio, putem vedea că această galaxie ascunde o comoară luminoasă şi imensă în centrul său.

PKS 2014−55 este o radiogalaxie (XRG) în formă de „X”, un tip neobişnuit de galaxie care seamănă cu un „X” gigantic pe cerul nopţii atunci când este vizualizat cu ajutorul undelor radio.Pentru Cotton şi colegii lui, această concluzie a fost clară doar prin simpla observare a imaginii obţinute cu MeerKat. „Ne-am uitat la imagine în jur de 10 secunde şi am spus: da, asta e”, a adăugat Cotton.

Braţele lungi ale formei „X” – fiecare fiind de aproape 100 de ori mai lungă decât Calea Lactee – de fapt sunt formate din particule şi câmpuri magnetice, fiind trimise din gaura neagră din centrul galaxiei timp de milioane de ani-lumină în spaţiu, cu mult în afara marginii galaxiei.

Cotton şi colegii săi ar avea deja un răspuns la acea întrebare. În cadrul unui nou studiu publicat în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, cercetătorii de la NRAO şi South African Radio Astronomy Observatory (SARAO) au folosit masivele telescoape MeerKat, în deşertul sud-african Karoo, pentru a surprinde cea mai detaliată fotografie a unei XRG făcută vreodată.