La câteva luni după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană, Maria aștepta să intre la doctor, într-un spital din Londra, când o britanică în vârstă a alungat-o din țară și i-a spus să se întoarcă în România. Maria își amintește că femeia i-a spus „Ești străină. Locul tău nu este aici”.
Așa începe Reuters un reportaj despre familia unor români din Marea Britanie. Maria, care nu a vrut să-și dea numele întreg povestește că din 2016, atitudinea britanicilor față de imigranți s-a schimbat și că ea și soțul său au decis să se mute înapoi în România.
Românca de 31 de ani se află în Marea Britanie din 2008, s-a căsătorit acolo, cu un român și a adus pe lume două fetițe. Dar ea povestește că încă din timpul campaniei pentru Brexit din 2016 – când unii susținătorii ieșirii Regatului Unit din UE au cerut mai mult control asupra imigrației – ostilitatea față de cetățenii UE a crescut considerabil.
Cei doi trăiesc în Londra, într-un mic apartament cu un singur dormitor, împart un pat cu fiica lor mai mare, Elena, dar… ”e dificil, dacă una dintre fete plânge, îi trezește pe toți.”
Ea spune că a decis să părăsească Marea Britanie alături de soțul și fiicele sale, sătulă fiind de ceea ce ea numește ”repulsie”, dar și de creșterea constantă a costurilor în Londra. „După Brexit, am putea simți cu toții că nu suntem bine-veniți aici”, a spus Maria.
„Nu vreau ca fetele mei să crească în acest mediu”, completează românca. Ea se teme că fetele ei ar fi agresate la școală, mai ales după ce anul trecut, dădaca fiicei sale de doi ani a fost acuzată public că este hoață, în timp ce se afla în parcul de joacă.
Jurnaliștii Reuters vorbesc despre faptul că numărul cetățenilor europeni care au părăsit Marea Britanie după votul pentru Brexit a crescut considerabil și că mulți imigranți din UE, în special cei din statele membre mai sărace, cum ar fi Polonia și România, se plâng că nu sunt bine-veniți.
Ei susțin că sunt acuzați că fură locurile de muncă ale britanicilor și că au dus la scăderea salariilor, chiar dacă șomajul în țară este la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani.
Maria a venit în Marea Britanie în 2008 pentru a lucra într-o casă de îngrijire a persoanelor vârstnice. Voia să câștige suficienți bani pentru a-și cumpăra o mașină și după un an să se întoarcă în România, dar l-a cunoscut pe Adi, cel care avea să-i devină soț, și au decis să stea mai mult.
Ei spun că într-o lună în care le merge bine la muncă, pot ajunge să economisească aproximativ 500 de lire sterline, suficient pentru ca după atâta timp să își poată cumpăra o casă în România.
Între timp, cei doi trăiesc în Londra, într-un mic apartament cu un singur dormitor, împart un pat cu fiica lor mai mare, Elena, dar… ”e dificil, dacă una dintre fete plânge, îi trezește pe toți.”
Maria a spus că inițial a urmărit toate știrile despre Brexit, dar acum nu mai face asta. „Cred că Brexit este nebunie”, a spus ea. „Nu cred că trebuie să iasă din UE. Este foarte trist faptul că Brexitul distruge Marea Britanie”, a mai spus româncă.(sursa:libertatea)