vivacredit.ro

Obiceiuri și tradiții în Sâmbăta Morților. Cum avem grija de sufletele adormite, ale celor dragi. Moșii de Toamnă 2018.

vivacredit.ro
vivacredit.ro

Moșii de Toamnă 2018. În calendarul ortodox, pe 3 noiembrie, creștinii ortodocși prăznuiesc Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă. Află ce obiceiuri și tradiții există în Sâmbăta Morților.

vivacredit.ro

Se spune că cine respectă tradițiile de moșii de toamna, va avea noroc și sănătate în lunile următoare. Ofrandele sunt de ajutor celor adormiți pentru iertarea păcatelor. Cei care au posibilitatea, este bine să împartă și câte patru sau șase pachetele care să conțină și măsline, asemănate de Hristos cu sufletul omului.

Mosii de toamna

Tradiția spune că în dimineața Sâmbetei Morților, un membru al familie trebuie să meargă la biserică cu o colivă și să aprindă lumânări pentru cei adormiți. Coliva se dă de pomană, bobul de grâu reprezentând simbolul invierii trupurilor.În acestă zi credincioșii se roagă pentru sufletele celor adormiți dar și pentru sănătatea lor și a celor apropiați.

Sambata celor adormiti

Tradiția spune că, în urma acestor pomeniri, puterea divină îl învrednicește pe cel care le împlinește cu harul de care are nevoie și cu toate cele care îi sunt de folos. Mai mult, respectând tradiția Moșilor de toamnă vom petrece postul Crăciunului în deplină sănătate.Credincioșii, după posibilități, dau de pomană colivă, colaci, dulciuri, fructe și alte bunătăți.Pomenirea celor adormiţi, aşa cum îi numeşte Biserica pe cei trecuţi în nefiinţă. În credința creștină, viața nu se termină odată cu moartea trupească, iar din acest motiv ziua de comemorare pentru cei trecuți la cele sfinte are o semnificație aparte.

Atunci când sunt Moșii de Toamnă, credincioșii merg la biserică, rostesc rugăciunii pentru cei care nu se mai află printre noi, le amintesc numele la Sfânta Liturghie și fac fapte de milostenie, împărțind sărmanilor colivă, vin, colaci, pachete cu mâncare, lumânări, haine și alte diverse obiecte.

Mosii

Ce rugăciune trebuie să rostești

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămosilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în răi.

Ingroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, că să mă bucur de Față Ta. Așa, Doamne, primește umilită mea rugăciune că o tămaie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inimă; care impreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la inăltarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pămant la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri. 

Indură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă rugă Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociti pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviintă. Nu încetați a vă rugă, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătosii să câștige iertare, săracii ajutorul, intristatii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slăbi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți impreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și inchinăciune în veci. Amin.