
Gura Portiței este situată între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării. Inițial un sat pescăresc, așezarea este cunoscută în prezent ca una dintre cele mai retrase destinații turistice de pe litoralul românesc.


Satul turistic Gura Portiței este situat pe o limbă de nisip de 100 de metri lățime, la mai puțin de jumate de oră de mers cu barca din localitățile Jurilovca, Sarichioi sau Lunca, din județul Tulcea.
Descoperit în anul 1736, Gura Portiței este un colt de paradis autohton ce a fost inițial un sat pescăresc. Din anul 1998 au început aici lucrările de amenajare pentru a oferi condiții de cazare turiștilor care își doresc să se relaxeze departe de aglomerație. Denumirea de Gura Portiței desemna comunicarea existentă inițial între limanul Golovița și Marea Neagră.


Aceasta a fost închisă în anii 1970, ceea ce a transformat Golovița într-un lac închis, cu apă în curs de desalinizare. Lacul comunică la nord cu lacul Razim, iar la sud cu limanul Sinoe, printr-un sistem de ecluze. Zona este o parte a „Rezervației biosferei deltei Dunării”.
Pentru a ajunge la Gura Portiței, de pe drumul european E87 Constanța – Tulcea se virează la dreapta în comuna Baia spre localitatea Jurilovca, și se merge până la pontonul de îmbarcare în vaporașul, unde există o parcare special amenajată, cu plată.


Deși are o lungime mare, de circa 4 kilometri, plaja din aceasta insulă nu este publică în totalitate. O mare parte din ea este strict protejată de mediu, accesul turiștilor fiind interzis aici.


Un lucru fascinant și foarte rar în Romania, pe care îl poți face în Gura Portiței, este să înoți cu delfinii.(sursa:libertatea.ro)