Sergiu a început să lucreze în vacanţele de vară încă din clasa a opta. A făcut muncă grea, începând ca ajutor la manipulare de marfă, iar apoi ca salahor. „În principal căram materialele de construcţii, mânuiam betoniera pentru preparare de materiale şi-i dădeam materialele la mână meşterului.
Sergiu s-a mutat în Marea Britanie, în orăşelul Barrow-in-Furness, după ce a terminat liceul şi şi-a dat Bacalaureatul. Planul său era să ia un an de pauză de la învăţătură, timp în care să muncească pentru a strânge nişte bani şi pentru a se obişnui cu viaţa şi cu sistemul britanic.
„Nu mi-a fost rusine de munca, pentru a-mi indeplini visul. Viata pe santier din Marea Britanie, a fost si va ramane o experienta de viata, care m-a facut ceea ce sunt astazi. Nu e o rusine sa cari cu carca. Chiar si astazi cand sunt respectat si am o prestanta, nu ma dau la o parte de la munca de jos. Asa am ajuns aici.”
La un moment dat, în mintea mea a prins contur gândul că aş putea ajunge mult mai sus, chiar în Formula 1, dacă aş avea şansa de a merge la o facultate în străinătate. Părea doar un vis, din cauza părţii financiare. Dar am început din nou să mă gândesc că acest vis se poate realiza când am aflat de o bursă oferită de guvernul scoţian la Universitatea din Aberdeen.
Exista un grup de întrajutorare condus de nişte români, care ofereau informaţii despre viaţa de student din Marea Britanie, despre actele necesare şi alte amănunte. Aşa am aflat că, dacă aş merge cu această bursă şi dacă mi-aş lua o slujbă cu jumătate de normă, mi-aş putea acoperi măcar o parte din cheltuieli“, rememorează tânărul. Are studii în IT la Aberdeen.
Sergiu a parcurs lunga cale de la puştiul care îşi făcea bani de buzunar muncind ca salahor pe şantier şi manipulant de marfă la inginerul disputat de două companii uriaşe, Renault şi Xtrac.
„Am fost în al nouălea cer când m-au sunat, după interviu, să-mi ofere poziţia. Titlul meu oficial este de inginer absolvent de Design Aerodinamic. Fac parte din sub-grupul de proiectare aerodinamic care se ocupă în mare parte de tot ce ţine de tunelul şi modelul aerodinamic “, adaugă inginerul român. Printre piloţii de Formula 1 Locul său de muncă este la Enstone, Oxfordshire, la 20 de kilometri de Oxford. Tot acolo se află şi sediul principal al echipei de Formula 1, astfel că Sergiu se întâlneşte frecvent cu piloţii. Aceştia sunt, spune Sergiu, mai tot timpul prin preajmă.
„Când eram mic, ziceam că îmi doresc să ajung arhitect, asta pentru că am auzit că e genul de slujbă unde lucrezi pe un proiect timp de două-trei luni, iar în restul anului eşti destul de liber (râde). Încet, încet, pe măsură ce creşteam, am început să mă gândesc cum aş putea să ajung în Formula 1, însă având în vedere situaţia învăţământului în România, dar şi faptul că, probabil, ai mei nu şi-ar fi permis să mă ajute în facultate, nu-mi făceam mari speranţe“, povesteşte Sergiu.