Problema lipsei de șoferi profesioniști se va accentua simțitor în următorii ani – aceasta este concluzia unui raport publicat recent de Internațional Road Transportation Organization (Organizația Internațională a Transportului Rutier).
Sunt multe motive care au condus aici – de la cele mai evidente, precum salarizarea neatractiva și condițiile de lucru care de multe ori lasă de dorit, până la cele mai puțin evidente, precum lipsa incurajării active a accesului femeilor la aceasta meserie.
Oricare ar fi motivele însă, un lucru este cert: acesta este cel mai grav deficit de șoferi profesioniști din ultimii zeci de ani.
Raportul IRU are la baza investigații desfășurate în perioada octombrie 2018 – ianuarie 2019 în rândul membrilor IRU și a organizațiilor partenere din Europa. Concluzia principala? Deficitul curent de șoferi profesioniști este de 21% iar cel estimat de specialiști pentru perioada 2020-2022 este de 40%, corelat cu o creștere progresiva a cererilor de transport.
În Regatul Unit avem un exemplu grăitor în acest sens: deficitul de șoferi crește alarmant, cu 50 de noi posturi vacante zilnic.
Dacă luam în calcul și factori precum faptul că în Germania, vârsta medie a unui șofer profesionist este de 47 de ani, putem concluziona că până în 2027, aproximativ 40% dintre șoferii care sunt acum activi, se vor pensiona, provocând un deficit de peste 185.000 de angajați.
Iar dacă ne referim strict la România, statisticile sunt la fel de triste: transportatorii s-au confruntat în 2018 cu un deficit sever de șoferi – 37%; conform IRU, în 2019 acesta va crește până la 70% (unul din cele mai mari procente din Europa) dacă tendințele de pe piața transporturilor vor continua, iar situația resurselor umane din industrie nu se va schimba.
În opinia lui Matthias Maedge, Delegatul general al IRU, lipsa șoferilor are un impact vizibil asupra operativității companiilor de transport din Europa.
“Din păcate, situația forței de munca se va înrăutăți. Nu ar trebui să ne pierdem mințile și să credem că automatizarea va rezolva problem lipsei de șoferi. Va trece foarte mult timp până când vom putea vorbi de implementarea generalizata a automatizării la nivelul întregii industrii.
Automatizarea parțială, pe care o vedem în prezent, va necesita o forță de muncă semnificativă, cu un set tot mai diversificat de competențe. Deci vom avea nevoie de oameni instruiți pentru a face față noului context” a declarat Maedge în comentariul raportului.
Haideți să cunoaștem însă și opinia șoferilor
79% dintre șoferii intervievați de IRU consideră că unul dintre principalele motive pentru lipsa personalului din industrie este lipsa atractivității meseriei printre femei.
Șoferițele reprezinta doar 2% din numărul total de angajați din sectorul transporturilor europene – un procent atât de mic că este de multe ori neglijat de statisticieni.
De asemenea, 70% dintre șoferi susțin că un alt motiv pentru lipsa de șoferi este faptul că tinerii nu sunt încurajați activ să aleagă aceasta meserie. De ce? Un procent de 57% dintre reprezentanții sindicatelor și 63% dintre conducătorii auto consideră că principalul motiv pentru aceasta este imaginea nefavorabilă a profesiei.
76% dintre șoferi mai menționează și condițiile de muncă dar și perioadele de separare de familie ca fiind motive serioase care îi descurajează pe tineri.
“Trebuie să acționăm”
Potrivit lui Boris Blanche, Directorul Executiv al IRU, industria transporturilor trebuie să ia măsuri imediate și decisive pentru a soluționa lipsa conducătorilor auto.
“Lipsa conducătorilor auto va avea consecințe grave pentru economia europeană și va duce la o creștere a costurilor pentru întreprinderi și consumatori ” a adăugat Blanche în comentariul raportului.
„În această profesie, nu putem spune că există o lipsă de posibilități sau resurse. Ar trebui făcut un efort global pentru a îmbunătăți reputația profesiei de conducător auto și pentru a lupta împotriva stereotipurilor. Toți cei din industrie ar trebui să facă acest efort” mai spune Blanche.
IRU declară că a luat deja unele măsuri pentru a contracara lipsa conducătorilor auto din Europa. Astfel, Uniunea a creat un grup de experți care se ocupă de reglementările privind formarea șoferilor; de asemenea, la inițiativa asociației, a fost înființată Rețeaua „Femeile în Transport” care are drept scop creșterea numărului femeilor angajate în sectorul transporturilor, promovând acest sector ca pe o opțiune atractivă pentru acestea.