Proteste fără precedent, acum în Londra. Marea Britanie nu vrea sa iasă din Europa. Blocaje în tot Regatul. 

Proteste fără precedent, acum în Londra. Marea Britanie nu vrea sa iasă din Europa. Blocaje în tot Regatul.

vivacredit.ro

Parlamentul britanic s-a reunit sâmbătă într-o sesiune extraordinară pentru a dezbate și a supune la vot acordul negociat de Johnson cu Uniunea Europeană. Între timp, zeci de mii de manifestanţi sunt în stradă.

UPDATE 17.00 Camera Comunelor a decis să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Legislativul britanic a adoptat prin această decizie un amendament depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin. Prin urmare, premierul conservator Boris Johnson ar trebui să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie.

Într-o primă reacţie după adoptarea amendamentului Letwin, Boris Johnson a declarat că nu va negocia nu UE nicio nouă amânare a Brexitului, dar că va introduce în parlament legislaţia necesară retragerii din UE.

UPDATE 16:00 Mii de oameni s-au adunat, sâmbătă, în centrul Londrei pentru a cere un nou referendum pentru Brexit, în condiţiile în care acord renegociat de prim-ministrul Boris Johnson va fi supus votului în Parlament în următoarele ore, relatează BBC.

Organizatorii campaniei cer participanţilor să semneze o scrisoare adresată lui Boris Johnson, liderilor europeni, parlamentarilor şi europarlamentarilor prin care le cer să permită o nouă şansă de a verifica dacă – „încă ne mai dorim să continuăm cu Brexitul”.

Premierul și-a petrecut seara încercând să adune cât mai multe voturi de susținere, dar analiștii spun că votul va fi pe muchie de cuțit.

Un protestatar ecologist a petrecut trei ore urcat pe schelele care înconjoară celebrul Big Ben. Omul, care purta o perucă și haine în stilul lui Boris Johnson, a cerut în repetate rânduri să stea de vorbă cu acesta.

Numai că premierul britanic avea, la acea oră, lucruri mult mai importante de făcut: să obțină susținerea parlamentarilor pentru acordul de retragere a Marii Britanii din UE, negociat la Bruxelles. Votul decisiv are loc astăzi, într-o sesiune extraordinară a Camerei Comunelor.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Vreau ca toți colegii din diferitele tabere ale Camerei să se gândească la o lume în care am rezolvat problema (Brexitului, n.r.) și am dus-o la final, pentru că sunt de părere că națiunea va respira ușurată.”

Înţelegerea protejează integritatea pieţei unice și prevede ca Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme europene, dar în spațiul vamal britanic, pentru a fi evitată reapariţia unei frontiere între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Nic Robertson, CNN Internaţional Diplomatic Editor: „Dar toate astea îl costa pe Boris Johnson susţinerea din partea aliaţilor nord-irlandezi, dar şi a altor partide britanice: laburiştii, liberal-democratii, nationalistiii scoţieni, care nu vor vota acordul.”

Mai mult optimism e în tabăra statelor UE. Premierul irlandez Leo Varadkar speră că parlamentarii britanici vor aproba acordul.

Leo Varadkar, Irish Prime Minister: „Cred că acordul e unul bun. Bun și pentru Marea Britanie, și pentru Irlanda și Europa, și sper că parlamentarii îl vor susține.”

Asta și pentru că, la Bruxelles, răbdarea pare să se fi epuizat. Președintele francez Emmanuel Macron spune că nu mai dorește o nouă amânare a Brexitului.

Emmanuel Macron, French President: „Termenul-limită de pe 31 octombrie trebuie respectat. Nu mă ocup de ficțiuni politice, nu o să trag concluzii dacă parlamentul britanic votează una sau alta, dar nu cred că trebuie acordată o nouă amânare.”

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, spune însă că Marea Britanie are oricând un loc în UE.

Donald Tusk, președintele Consiliului European: „Sper că, dacă prietenii noștri britanici decid să revină într-o zi, ușa noastră va fi întotdeauna deschisă.”

În Regat, oamenii simpli au păreri împărțite. Mai toți sunt însă de acord că situația s-a prelungit prea mult.

Michael Eddy, local town councillor: „Din câte văd, acordul e chiar mai prost decât cel pe care îl obținuse Theresa May. E cu siguranță mai prost din punctul de vedere al viitorului pe care-l are Marea Britanie.”

Elizabeth Griffiths, localnică: „Cred că acordul pe care l-a obținut (Boris Johnson, n.r.)… poate nu e cel mai bun. Dar durează de prea mult timp, cred că e bine să meargă mai departe cu el. Și în anul următor să încerce să facă un compromis. Cred că ne-am săturat să fim în dezastrul ăsta.”

Dacă legislativul de la Londra aprobă documentul, va urma o perioadă de tranziţie post-Brexit până la finele anului viitor, dar care poate fi prelungită de comun acord.

În cazul în care acordul e respins de Parlament, Boris Johnson va fi obligat să ceară Bruxelles-ului o nouă amânare a Brexitului, până la 31 ianuarie 2020, eventualitate pe care şeful Comisiei Europene a refuzat-o categoric.