„Lângă un muncitor bun, putem pune patru mai puţini buni, iar aceştia vor învăţa. Aşa era şi pe vremea lui Ceauşescu”
Uzina Roman a fost înfiinţată ca fabrică de armament în 1938, iar din anul 1953, după naţionalizare, a fost numită Steagu Roşu şi a început să fabrice autocamioane. Primul astfel de vehicul a fost produs în 1954, iar uzina a început să aibă comenzi tot mai mari.
Aşa s-a ajuns ca în 1977 să atingă o producţie-record de 33.000 de unităţi pe an. Şi numărul de angajaţi a crescut vertiginos de la un an la altul. Dacă în 1954 fabrica avea 4.400 de salariaţi, în 1978 a ajuns la 26.000. „Steagul Roşu“ devenise cea mai mare uzină din Braşov şi un succes peste hotare. Celebrele modele Carpaţi, Bucegi, ROMAN sau DAC aveau mare căutare la export în state precum Ungaria, RDG, Polonia, Statele Unite sau Grecia.
Declinul uzinei a început după anul 1990, iar comenzile au tot scăzut. În 2004, uzina a fost privatizată şi mii de oameni au fost daţi afară. Acum, doar 500 de oameni mai lucrează la Roman. Ultimul an cu profit a fost 2009, iar acum compania are datorii de 120 de milioane de lei.
Fabrica este în insolvenţă şi reorganizare din 2014. Acţionarul majoritar al fabricii este Asociaţia Pro Roman Braşov, care reuneşte 15 oameni de afaceri locali. Un alt acţionar important este omul de afaceri Ioan Neculaie, care a pierdut controlul asupra societăţii în 2014, în urma unui proces.
În 2012, Roman a avut o încercare de a lansa un autobuz de oraș. Proiectul a fost un eșec total, pentru că nicio primărie nu l-a dorit, apoi i-a expirat norma de mediu pentru carburanți și a fost retras.
Cereri de pe piata romaneasca mai sunt, dar problema este ca Euro 6 e deja obligatoriu, iar Roman nu ofera inca un astfel de motor. Se poarta insa discutii cu Mercedes-Benz si MAN pentru achizitia de motoare de la ei si deocamdata impedimentul este cantitatea mica de care are nevoie producatorul brasovean, „dar cred ca in curand vom finaliza negocierile, ca sa putem face apoi niste prototipuri“.
Cele doua companii sunt preferate deoarece nu furnizeaza doar motorul, ci intregul kit, pentru ca altfel Roman nu are forta de proiectare necesara. In trecut a existat o colaborare cu Renault Trucks, dar dupa preluarea de catre Volvo Trucks francezii nu au mai vandut motoare altor producatori.
Compania braşoveană Roman SA, aflată în insolvenţă, aşteaptă rezultatul licitaţiei de trei miliarde de lei pentru autocamioane militare iniţiată de Guvernul României pentru a-şi face planurile de producţie pe anul în curs. „Deocamdată avem un contract de aproape un milion de euro pentru producţia de autocamioane pentru Petrom şi Confind”, a explicat Carol Rugacs, directorul companiei.
Între timp, încercările de a exporta sute de autocamioane în Pakistan şi Taiwan par să nu concretizeze. Mai mult, unul dintre cele două camioane trimise la rodaj în Pakistan urmează să fie readus în ţară. „Am avut numai probleme cu cei din Pakistan. Ne-au tot amânat, că sunt alegeri sau se întâmplă tot felul de lucruri care pun pe hold achiziţia de autocamioane, motiv pentru care vrem să renunţăm la ideea de a le lăsa camionul în rodaj. Celălalt a fost plătit de ei, dar acesta este al nostru şi vrem să îl readucem în ţară”, a explicat Rugacs.
Compania mai are în prezent 120 de salariaţi, dar ţine „în aşteptare” câteva zeci de pensionari, foşti angajaţi ai fabricii braşovene, care vor fi rechemaţi la muncă în cazul reluării producţiei de masă. „Lângă un muncitor bun, putem pune patru mai puţini buni, iar aceştia vor învăţa. Aşa era şi pe vremea lui Ceauşescu”, a mai spus Rugacs.
Roman Braşov participă, cu şanse reale, la mega-licitaţia de 700 de milioane de euro pentru achiziţia de camioane militare a MApN. Producătorul român este terţ susţinător al giganţilor germani MAN şi Rheinmetall. Concurenţa este reprezentată de italienii de la Iveco.
Dacă va fi declarat câştigător consorţiul din care face parte Roman, cel puţin 200 de milioane de euro vor rămâne în ţară. „Suntem pregătiţi şi încrezători în această licitaţie. Avem parteneri solizi şi avem şi experienţă. Cota noastră în consorţiu este de peste 20%“, spune Carol Rugacs, directorul fabricii braşovene.
9 thoughts on “Renasterea camioane ROMAN BRASOV.Camionul românesc la standarde germane care ar putea fi produs la Brașov!”
Comments are closed.