Românii și alți est-europeni care au navalit in Marea Britanie, au fost ca un paradox.
„În același timp ei zic despre noi romanii ca le fură locurile de muncă și ajutoarele sociale, dar in acelasi timp stim toti care traim aici ca englezii intre noi fie vorba sunt putori.Hotărâți-vă.
Noi vindem in supermaketuri, noi umplem santierele si sustinem economia din regat. Stau in Londra de 3 ani. Dacă a scăzut lira și ajunge la fel ca euro, mai bine ma intorc acasa, că nu-mi convine să muncesc pe 2.000 de lire să fie echivalentul a 2.000 de euro. Sunt mulți români care sunt pe aici. Tot ce vezi aici în construcții, 90% sunt români.”
Daca ma gandesc in trecut cand am ajuns in regat: „Mutările noastre în 2004 , 2005 puteam să luăm 150 de lire pe zi și era chiria 700, acum întreabă-l pe el cât plătește pe o cameră. 1.000 de lire. Atunci luai 150 de lire pe zi. Plăteai 55 de p litrul de benzină și plăteai 700 pe tot apartamentul. Acum d-abia îți plătește 115 pe zi.Și asta din cauza migranților, muncesc pe putin si strica piata muncii si preturile.
Român stabilit în Marea Britanie: „Am întâlnit români, inclusiv noi, care stau câte 10 în casă, plătesc 250 de lire pe lună și mănâncă din conservă. Ei sunt cei care au împins în jos piața. Câți români au găsit stând în case câte 15 -20 locuind în camere de 2 pe 2, doar ca să strângă bani să trimită în România. Asta e imaginea pe care o avem în România. Imaginea noastră e că venim aici ca sclavii și ne înghesuim ca să facem un ban.”
Acum vreun an, într-o casă în care s-au îngrămădit peste 20 de români, proprietarul îi caza ilegal și le cerea câte 50 de lire pe săptămână pentru o saltea. Încasa 4.000 de lire pe lună de la 20 de oameni ținuți în condiții mizere, față de sub o mie, cât ar fi câștigat dacă ar fi închiriat casa unei singure familii. Marius spune că astfel de muncitori au împins în jos salariile.
Pe de altă parte, englezii se plang ca le luam locurile de munca, dar nu se ingramadesc sa faca muncile romanilor.
„Românii nu au o legătură culturală, au venit să facă un ban și să aibă o viață decentă și să câștige cinstit. Dacă scade ca să trăiești doar din ajutoare sociale în țara asta, din experiența mea, e total imposibil. Un ajutor de șomaj e 70 de lire pe săptămână care în Londra de-abia îți ajunge să mănânci. Ca să obții aceste ajutoare e foarte greu. Ca să obții aceste ajutoare, iarăși e foarte greu. Momentan, Departamentul de Muncă și Pensii are tendința de a refuza din start orice aplicație a cetățenilor europeni. Clar e un fenomen și nu se întâmplă așa des înainte de Brexit.”
Român stabilit în Marea Britanie: „Salariile înainte au fost altfel. În construcții, în mutări, la spălătorii nu lucrează decât români, indieni, polonezi. Dacă îi dai pe ei afară, cine o să lucreze? Englezul nu lucrează. Englezul la mutări, îți dau un exemplu, dacă îl pui să lucreze sâmbătă i-a picat fața.”
„Noi si polonezii ce suntem cei mai multi. Am observat că, în ultimul timp, o parte din valul de polonezi se întoarce acasă.Banii pe care au ajuns să-i câștige în Polonia comparativ cu costul vieții, făcând o paralelă cu ce câștigă aici și costul vieții, diferența a început să fie foarte mică, nu mai rentează. Plus că lira a scăzut.”
„Da, români, români foarte mulți, tot ce vedeți. Tot, tot, tot, nu există șantier în Londra la ora actuală care să nu aibă muncitori români. În clădirile alea are el jumătate din comună acolo.”