Roman din Marea Britanie:Stam izolati in casa,mai multe nationalitati.Facem Pastele de 2 ori intr-o saptamana, ba ei, ba noi. Nu-i usor”

Pentru romanii din Marea Britanie, Pastele de anul acesta este clar unul cu totul diferit. Aflati in izolare, in case, mai ales ca regatul trece printr-o perioada ascendenta a pandemiei, nimic nu e ca alta data.

vivacredit.ro

Fie ca sunt in Londra, ori in alta parte a regatului, pentru romani, aceasta perioada este una dificila. Si claie peste gramada, dupa cum se stie ca „stam mai multi in casa, de diverse nationalitati, oricat de bine ne-am intelege, nu avem aceleasi traditii, iar ceilalti au petrecut Pastele saptamana trecuta. Deci la noi in casa e Pastele de 2 ori intr-o saptamana, cum ar veni.”

„Pana acum chiar daca nu veneam acasa de Paste la familii, sa simtim spiritul sarbatorii cu cei dragi, macar puteam circula, sa ne adunam la o masa cu prietenii, sa stam la un gratar, sa fim noi ai nostrii intre noi adunati, si trecea mai frumos sarbatoarea asta.

Marea Britanie:Noi romanii,stam izolati in casa,cu mai multe nationalitati.Petrecem Pastele de 2 ori intr-o saptamana, ba ei, ba noi. Nu-i usor”

Acum ce sa faci? In Romania nu se poate merge, ca n-ai cum sa intrii, si mai stai si-n carantina daca reusesti printr-o minune sa ajungi, aici e Lockdown, si nu te poti aduna la prieteni, sau sa vina ei la tine. Inainte mai stateam macar la un pahar de vorba in curte, mai faceai un gratar, mai ciocneai un ou, dar acum? Nu poti ciocni oua pe video.

Si claie peste gramada, dupa cum se stie ca stam mai multi in casa, de diverse nationalitati, oricat de bine ne-am intelege, nu avem aceleasi traditii, iar ceilalti au petrecut Pastele saptamana trecuta. Deci la noi in casa e Pastele de 2 ori intr-o saptamana, cum ar veni.

Marea Britanie:Noi romanii,stam izolati in casa,cu mai multe nationalitati.Petrecem Pastele de 2 ori intr-o saptamana, ba ei, ba noi. Nu-i usor”

E greu, nu e usor, stiam de cand am venit printre straini, ca lucrurile nu vor fi miere, dar nici nu ne asteptam sa ajungem in situatia asta.Nici prin gand nu ne-ar fi trecut asa ceva.”

Insa ce este cel mai important, e sa iesim cu totii sanatosi din aceasta perioada, iar dupa o sa putem petrece iar cat de frumos o sa vrem diversele sarbatori.

Cred ca o sa fie multi romani, care o sa isi reconsidere sederea prin tari straine.

citeste si:

Romanii din Marea Britanie, sunt la capatul puterilor in regat:”Nu muncim, nu mai avem bani.Avem billuri, chirie, tre’ sa mancam, si suntem printre straini”

Romanii din Marea Britanie, la limita subzistentei in regat in contextul crizei mondiale.

Pentru romanii din Marea Britanie, contextul actual mondial, al crizei provocate de coronavirus, este unul care le-a dat pe romaneste „viata peste cap”.Avand in vedere ca majoritatea acestora lucreaza self-employment, ori UBER, servicii de transport, ori in constructii, statul acasa nu face decat sa le accentueze criza personala.

Romanii din Marea Britanie,la limita existentei in regat:”Nu muncim, nu mai avem bani.Avem billuri, chirie, tre’ sa mancam, si suntem printre straini”

„Daca stau acasa, inchis, nu produc. Si daca nu produc, n-am bani. Daca n-am bani, ma trezesc in situatia in care, suntem singuri printre straini, trebuie sa ne platim bill-urile dar nu avem cu ce, sa ne platim chiriile dar nu avem cu ce, sa mancam, dar nu avem din ce!”, spune Ionut, stabilit in Marea Britanie de mai bine de 8 ani.

„Credeam ca Brexitul, si toate variantele de scoring, status, vize…tot ce citeam pe internet si auzeam la TV, sunt motive sa ne sperie, si ne faceam defapt griji pentru incertitudinea zilei de maine. Insa in situatia de fata, pe care nu am fi gandit-o niciunul din noi, chiar nu e nimic de facut. Ne-a lovit pe la spate. Ce e de facut in situatia asta?”

Romanii din Marea Britanie,la limita existentei in regat:”Nu muncim, nu mai avem bani.Avem billuri, chirie, tre’ sa mancam, si suntem printre straini”

Daca noi nu muncim aici si nu ne mai permitem chiria, care e 500 de lire de om, poate 700 cu billuri ( si vorbim aici de 20-30 de milioane vechi romanesti) ce variante sa avem? Te intorci in tara? N-ai cum sa faci asta, pentru ca in primul rand ii pui in pericol pe cei dragi, dar si daca te intorci, nu te angajeaza nimeni in perioada asta. Si atunci ori ca esti muritor de foame in Romania, ori ca esti in regat, care e diferenta?”

Suntem multi in casa, eram multi dinaintea pandemiei, ca oricum stam la comun. Suntem 8 romani, avem o baie.

„Nu e o imagine la care ne asteptam. Ne vedeam dimineta in bucatarie, sau asteptand la baie, dar dupa, plecam fiecare la treaba lui. Nu era un impediment mare pentru noi, sa ne realizam visul, sa ne ajutam familia din tara. Dar acum, ca stam in casa de dimineata pana seara, cate 8, ca nu mai muncim niciunul, si nu avem bani de niciunele, nu e deloc confortabil.Si nu e confortabil, ca toate cheltuielile se aduna, nu stim cand se termina situatia asta, si mai ales nu stim ce o sa facem dupa”

Romanii din Marea Britanie,la limita existentei in regat:”Nu muncim, nu mai avem bani.Avem billuri, chirie, tre’ sa mancam, si suntem printre straini”

Intr-adevar se intoarce roata…in anumite cazuri. Noi cei care ne rupeam carca printre straini, sa trimitem niste bani acasa si sa traim si noi, am ajuns acum sa asteptam ajutor de acasa, sa trecem peste perioada asta.Dar care ajutor? Ca si ai nostrii parinti, rude sunt in aceeasi situatie. Nu aveau pana acum, iar acum nu au mai mult dintr-o data.”

Asa ca am ramas ai nimanui printre straini, fiecare cu grijile si datoriile noastre, rugandu-ne sa treaca odata toata situatia, ca sa putem muncii.

Ne mai uitam pe geam, mai iesim putin in curte, si asteptam sa revenim la normal. Dar ne punem intrebarea, daca dupa toate perioada asta, pentru noi va mai exista normalul cu care eram obisnuiti, adica cel dinainte de criza.