Români in Marea Britanie: Londra a anunţat modificările din sistemul de imigrare incepand cu luna martie 2019!Vize sau permis de muncă?

Guvernul britanic şi-a prezentat luni „cartea albă“ cu privire la sistemul de imigrare pe care intenţionează să-l aplice după oficializarea ieşirii din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Ministrul de Interne Sajid Javid a afirmat că noul sistem, care va pune capăt liberei circulaţii a cetăţenilor europeni în Regatul Unit, răspunde dorinţei britanicilor de a „prelua controlul asupra frontierelor“.

El a mai declarat că salariul mediu necesar pentru accesul în Marea Britanie va fi stabilit după noi consultări, putând ajunge la aproximativ 30.000 de lire (33.300 euro).

„Va fi un sistem unic, bazat pe competenţele şi expertiza aduse de oameni şi nu pe ţările de origine“, a declarat Javid înainte de publicarea documentului.

El şi-a anunţat intenţia de a reduce fluxul migratoriu la un nivel „viabil“, dar nu a furnizat vreo cifră, în timp ce Partidul Conservator, aflat la guvernare, prevede reducerea fluxului migratoriu cu 100.000 de persoane pe an.

Construction operative or labourer (muncitor necalificat)
Painter and decorator (vopsitor și decorator)
Bricklayer (zidar)

Noile criterii de acordare a vizelor vor avea drept obiectiv încurajarea companiilor britanice „să se orienteze cu prioritate către mâna de lucru naţională“, a precizat ministrul.

El a mai declarat că salariul mediu necesar pentru accesul în Marea Britanie va fi stabilit după noi consultări, putând ajunge la aproximativ 30.000 de lire (33.300 euro).

Noul sistem urmează să fie pus în aplicare pe etape, după perioada de tranziţie post-Brexit prevăzută în acordul încheiat deja între Londra şi Bruxelles şi care mai trebuie ratificat de Parlamentul britanic.

Marea Britanie 2019, noi proceduri pentru romani in vederea obtinerii permisului de munca in regat!

Această „carte albă“ a stârnit numeroase critici. NHS, sistemul public de sănătate din Marea Britanie, s-a arătat îngrijorat de plafonul salarial stabilit pentru străini, notând că îi va provoca dificultăţi de angajare.

Primarul Londrei, laburistul Sadiq Khan, a denunţat o „abordare aberantă“, subliniind că închiderea uşii „în faţa miilor de lucrători europeni care vor să vină aici (în Marea Britanie, n. red.) pentru a ocupa posturi vacante cruciale va dăuna competitivităţii“ britanice.

Aproximativ 61% dintre romanii si bulgarii din Marea Britanie lucreaza peste 40 de ore pe saptamana si sunt platiti mai putin decat britanicii

Imigraţia a fost unul din aspectele aflate în centrul campaniei dinaintea referendumului pentru Brexit din iunie 2016. După vot, câştigat de susţinătorii ieşirii din UE, premierul Theresa May s-a angajat să pună capăt liberei circulaţii a europenilor către Marea Britanie.

Uniunea Europeană rămâne fermă în negocierile cu Marea Britanie, motiv pentru care Comisia a anunțat că liderii blocului comunitar nu vor renegocia acordul cu Londra privind Brexitul, convenit în luna decembrie cu premierul britanic Theresa May, transmite Reuters preluat de Agerpres.

„Acordul aflat pe masă este singurul şi cel mai bun posibil. Acest acord nu va fi renegociat”, a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Oficialul a făcut această declarație după ce a fost întrebat despre discuția telefonică de vineri dintre Theresa May și Jean-Claude Juncker, șeful Comisiei Europene. În acest context, Schinas a repetat că discuția dintre cei doi lideri a fost una „amicală” și că aceștia vor discuta din nou în această săptămână.

Acordul de divorț dintre UE și Marea Britanie mai are nevoie acum de votul parlamentarilor britanici. Scrutinul era planificat inițial pentru luna decembrie, dar a fost amânat în cele din urmă pentru 15 ianuarie 2019, în condițiile în care Theresa May a simțit că înțelegerea ar fi avut șanse mici să primească sprijin parlamentar în finalul anului trecut.