Români în UK: Călătorii fără viză după Brexit, doar pentru 90 de zile?

Acordul a fost confirmat ieri de ambasadorii la UE în numele Consiliului și astăzi de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. Acum este nevoie ca textul să fie adoptat în mod formal de Parlamentul European și de Consiliu.

Consiliul și Parlamentul European au convenit ca, după Brexit, cetățenilor din Regatul Unit care vin în spațiul Schengen pentru o ședere de scurtă durată (90 de zile într-o perioadă oarecare de 180 de zile) să li se acorde posibilitatea de a călători fără viză, anunță romania2019.eu.

Deci, în cazul în care nu există un Acord Brexit, soarta muncitorilor europeni din Marea Britanie, inclusiv a celui aprox. 500.000 români, rămâne incertă în ce privește dreptul la muncă.

„Acordul a fost confirmat ieri de ambasadorii la UE în numele Consiliului și astăzi de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. Acum este nevoie ca textul să fie adoptat în mod formal de Parlamentul European și de Consiliu”, notează sursa citată.

Aceste măsuri nu garantează dreptul de a munci.

Români în UK: Călătorii fără viză după Brexit, doar pentru 90 de zile?

Luând în considerare că, potrivit normelor UE, scutirea de viză se acordă în condiții de reciprocitate, orice măsură adoptată de Londra se va aplica reciproc și pentru cetățenii britanici care călătoresc în UE, în contextul în care Guvernul Regatului Unit a afirmat că nu intenționează să solicite viză cetățenilor din UE care călătoresc în Regatul Unit pentru șederi de scurtă durată.

Se mai precizează că în cazul în care Regatul Unit ar introduce în viitor obligativitatea deținerii unei vize pentru resortisanții a cel puțin unui stat membru, s-ar aplica mecanismul de reciprocitate existent, iar cele trei instituții ale UE și statele membre s-ar angaja să ia fără întârziere măsuri în sensul aplicării mecanismului.

Români în UK: Călătorii fără viză după Brexit, doar pentru 90 de zile?

Comisia ar monitoriza respectarea principiului reciprocității în mod continuu și ar informa imediat Parlamentul European și Consiliul în legătură cu orice evoluții care ar putea periclita respectarea acestui principiu.

Deci, în cazul în care nu există un Acord Brexit, soarta muncitorilor europeni din Marea Britanie, inclusiv a celui aprox. 500.000 români, rămâne incertă în ce privește dreptul la muncă.(sursa:sputnik.com).

Nu va mai fi o amânare a Brexit – care este noul termen limită

Români în UK: Călătorii fără viză după Brexit, doar pentru 90 de zile?

În evoluţia negocierilor dintre Bruxelles și Londra privind Brexit, perspectiva optimistă a Theresei May privind încheierea unui acord, dar şi obţinerea unei amânări, este contrazisă de președintele Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker a declarat că Marea Britanie nu va mai obţine o scurtă amânare a Brexit dacă Parlamentul Regatului Unit nu va aproba acordul de ieșire din UE la data de 12 aprilie, cel târziu.

„12 aprilie este ultimul termen-limită pentru aprobarea Acordului de retragere de către Camera Comunelor. Dacă până atunci nu vor face aceasta, nu va mai fi posibilă nicio altă scurtă amânare”, a declarat Juncker în Parlamentul European.

Români în UK: Călătorii fără viză după Brexit, doar pentru 90 de zile?

„Un scenariu fără acord la miezul nopții pe 12 aprilie este acum foarte probabil. Nu este rezultatul pe care îl doresc. Dar este un rezultat pentru care m-am asigurat că UE este pregătită”, a adăugat președintele Comisiei Europene.