Una dintre bijuteriile Maramureșului o reprezintă Mănăstirea Peri, fiind cea mai înaltă biserică de lemn din lume, omologată în Cartea Recordurilor cu 78 de m înălțime. Este un monument impresionant cu o turlă vizibilă de la 5 km distanță.
Mănăstirea se află la Săpânța, în mijlocul unei păduri.
Construcția Mănăstirii a început în anul 1997, fiind o dorință a preotului paroh Grigore Luțai de a da comunității sale ceva absolut memorabil.
Această biserică este construită pe trei nivele, în partea de jos fiind demisolul construit din cărămidă, unde se țin slujbele, iar celelalte două nivele nu sunt terminate, deoarece încă sunt necesari bani pentru picturi.
Partea de sus a Mănăstirii este construită din 400 de metri cubi de lemn de stejar și brad, potrivit adevarul.ro.
Chiar dacă mănăstirea a fost înființată recent, de numele său se leagă secole de istorie.
A existat timp de 300 de ani o biserică de piatră numită Peri, unde a fost sediul Episcopiei Române a Maramureșului în prezent, această localitate maramureșeană face parte din teritoriul Ucrainei.
Biserica de atunci purta numele Sfântului Arhanghel Mihail și a fost distrusă în secolul XVIII, actuala mănăstire Peri reprezintă un tribut al vechii mănăstiri maramureșene. Păstrează caracteristicile bisericilor maramureşene dar are şi elemente arhitecturale specifice: pridvor cu cinci laturi şi etaj în trei trepte.
Fosta mănăstire de piatră a fost ridicată de nepoții lui Dragoș Vodă. Acolo au fost traduse și copiate în română Psaltirea sau Evanghelia.
În prezent la Mănăstirea Peri din Săpânța locuiesc 6 măicuță. Anual, vin sute de vizitatori la acest loc deosebit de frumos, în jurul căruia sunt 36 de specii de arbori și peste 1.000 de arbori seculari unii având peste 300 de ani.
7 thoughts on “Romania are cea mai inalta biserica de lemn din lume.Mânăstirea Peri, din Maramureș considerată o bijuterie mondiala. ”
Comments are closed.