Romanii care au muncit in Germania cel putin 3 ani ,si se intorc in tara pot obtine pana la 3.200 de Euro nerambursabili,sub forma de prima de reintegrare in Romania.

Cetățenii români care au lucrat cel puțin 3 ani consecutiv în strainatate, in tarile Uniunii Europene cat si Spațiului Economic European (Germania,Marea Britanie,Franta,Italia,Spania,Tarile Nordice,Belgia,Olanda, cat si restul) pot cere, la întoarcerea în țară, o primă de reinstalare, conform legislației în vigoare.

Vorbim despre o suma cuprinsa intre 12.500 sau de 15.500 de lei, adica 2.300-3.000 de lire  sau 2.600-3.200 de euro.Nu este deloc o suma neglijabila, iar cei mai multi care se intorc definitiv in tara, nu macar nu stiu de acest drept pe care il au, conform legislatiei in vigoare.

Romanii care au lucrat cel putin 3 ani in tarile UE,si se intorc in tara pot obtine pana la 3.200 de Euro nerambursabili,sub forma de prima de reintegrare in Romania.

Prima de instalare poate fi cerută de orice român care a lucrat, pentru cel puțin trei ani, în alte state ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, după cum se arată în Legea nr. 76/2002. Asta înseamnă inclusiv Marea Britanie.

„Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni”, este explicat în actul normativ.

Vorbim despre o suma cuprinsa intre 12.500 sau de 15.500 de lei, adica 2.300-3000 de lire sau 2.600-3.200 de euro.Nu este deloc o suma neglijabila, iar cei mai multi care se intorc definitiv in tara, nu macar nu stiu de acest drept pe care il au, conform legislatiei in vigoare.

Romanii care au lucrat cel putin 3 ani in tarile UE,si se intorc in tara pot obtine pana la 3.200 de Euro nerambursabili,sub forma de prima de reintegrare in Romania.

Conform prevederilor indicate, prima de instalare poate fi cerută la întoarcerea la domiciliul din România sau la noul domiciliu ori noua reședință, după angajarea în localitatea de domiciliu ori reședință sau în localitățile învecinate acesteia.

Conform extrasului din Legea nr. 76/2002, prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat, astfel:
Vor beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.
  • 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa;
  • 15.500 lei pentru persoanele prevăzute la lit. a), care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa, în situaţia în care sunt însoţite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situaţia în care sunt însoţite de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere.
Romanii care au lucrat cel putin 3 ani in tarile UE,si se intorc in tara pot obtine pana la 3.200 de Euro nerambursabili,sub forma de prima de reintegrare in Romania.
În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei. (sursa info:ziarulromanesc.uk si legestart.ro)
*N.B: acest articol pur informativ de tip blog, prezinta un extras din Legea nr. 76/2002, fara modificarile aferente, si nu ofera indrumare, ori alte beneficii.Nu ne asumam alte modificari ulterioare.